Małopolskie domy do 75 metrów - co o tym myślicie

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
asander

Re: Małopolskie domy do 75 metrów - co o tym myślicie

Postautor: asander » 25 maja 2021, 14:27

Rak pisze:
asander pisze:Mieszkam obecnie na Woli Justowskiej (ok 1.5km od Błoni), w mojej okolicy jest kilka (4-5) pustostanów (tyle naliczyłem na szybko), jedne zadbane ale nikt w nich nie mieszka, inne rudery, raczej do wyburzenia, z oknami pootwieranymi cały rok (żeby chyba szybciej się zwaliły..). Nie jestem za katastrem, na pewno nie na poziomie 1-2%, ale kurczę czy w takiej sytuacji nie byłby rozwiązaniem problemu takiego marnotrawstwa miejsca w mieście? I to tak blisko centrum, w takiej atrakcyjnej okolicy?

Czy nie jest tak, że te pustostany w centrum zwykle mają problemy z uregulowaniem własności w postaci wielu współwłaścicieli zamist jednego, który by coś z tym zrobił.

Co dom to pewnie inna historia, ktoś jest za granicą, ktoś sprzedał bo nie był w stanie samemu utrzymać, a nowy właściciel jest zblokowany sąsiadami, którzy nie zezwalają na nowy budynek, ktoś umarł, rodzina nie jest zainteresowana, itp. itd. Ale skoro "szkieletor" w centrum Krakowa mógł straszyć kilkadziesiąt lat to co dopiero takie pochowane rudery.

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 26 maja 2021, 9:40

asander pisze:
Rak pisze:
asander pisze:Mieszkam obecnie na Woli Justowskiej (ok 1.5km od Błoni), w mojej okolicy jest kilka (4-5) pustostanów (tyle naliczyłem na szybko), jedne zadbane ale nikt w nich nie mieszka, inne rudery, raczej do wyburzenia, z oknami pootwieranymi cały rok (żeby chyba szybciej się zwaliły..). Nie jestem za katastrem, na pewno nie na poziomie 1-2%, ale kurczę czy w takiej sytuacji nie byłby rozwiązaniem problemu takiego marnotrawstwa miejsca w mieście? I to tak blisko centrum, w takiej atrakcyjnej okolicy?

Czy nie jest tak, że te pustostany w centrum zwykle mają problemy z uregulowaniem własności w postaci wielu współwłaścicieli zamist jednego, który by coś z tym zrobił.

Co dom to pewnie inna historia, ktoś jest za granicą, ktoś sprzedał bo nie był w stanie samemu utrzymać, a nowy właściciel jest zblokowany sąsiadami, którzy nie zezwalają na nowy budynek, ktoś umarł, rodzina nie jest zainteresowana, itp. itd. Ale skoro "szkieletor" w centrum Krakowa mógł straszyć kilkadziesiąt lat to co dopiero takie pochowane rudery.

Co to znaczy 'Marnotrawienie Miejsca' to jest czyjaś własność (albo i nie) i może z nią robią co chce.

asander

Polski Ład - domy do 70 metrów

Postautor: asander » 08 paź 2021, 12:04

Ciekawa opinia na temat proponowanego programu domów bez pozwolenia do 70 m2. Czy znowu PL pójdzie pod prąd?

marketnews24.pl/newsy/polski-lad-to-budowanie-mieszkan-ktorych-wlasciciele-beda-tracic-swoj-kapital
Ostatnio zmieniony 08 paź 2021, 17:24 przez asander, łącznie zmieniany 1 raz.

Rak

Postautor: Rak » 08 paź 2021, 12:43

rado pisze:
Rak pisze:70 m2 metrażu gdy posiada się działeczkę to świetna alternatywa dla 3 pokoi. Przyjemny salonik 30m2 i dwa pokoje :) Na siłę.by i 4 pokój wcisnął :/

domiporta.pl/poradnik/7,126866,27097306,dom-70-mkw-juz-za-56-tys-zl-bez-zezwolenia-bedzie-mozna-wybudowac.html

Teraz tylko pytanie skąd wytrzasnąć takie mikro działeczkę, nie dzieli ktoś pasa startowego na paski ?

Przeciez tam ma byc ograniczenie ze mozesz wybudowac jeden taki dom na 10 arow wiec jakie mikro dzialeczki ?

W takim razie żadne, skoro trzeba mieć 20 ar aby dwa takie postawić.
Bez tego ograniczenia to może i wyszłaby z tego kolejna budowlana patologia.. ale dałoby się pomieszkać i dorobić takie śmieszne domki gdzie się da ;)
Nie znałem tego ograniczenia.

asander

Postautor: asander » 08 paź 2021, 14:42

Budowa gdzie popadnie domków do 70m2 (po obrysie) bez kierownika budowy też może okazać się patologią, a domy takie później mogą okazać się "niesprzedawalne", a więc dostępne za bezcen.

forfiterex

Postautor: forfiterex » 17 paź 2021, 10:29

asander pisze:Budowa gdzie popadnie domków do 70m2 (po obrysie) bez kierownika budowy też może okazać się patologią, a domy takie później mogą okazać się "niesprzedawalne", a więc dostępne za bezcen.

Ale swoją drogą 10 arów na domek 70m2 to wg mnie zbyt wysoki wymóg. 5-6 arów spokojnie by wystarczyło.

asander

Postautor: asander » 18 paź 2021, 16:08

forfiterex pisze:
asander pisze:Budowa gdzie popadnie domków do 70m2 (po obrysie) bez kierownika budowy też może okazać się patologią, a domy takie później mogą okazać się "niesprzedawalne", a więc dostępne za bezcen.

Ale swoją drogą 10 arów na domek 70m2 to wg mnie zbyt wysoki wymóg. 5-6 arów spokojnie by wystarczyło.

Uważam, że 10 arów to większe zabezpieczenie przed zniszczeniem przestrzeni, jakie niesie ta ustawa. Masz mikro działkę kilku arową? To czeka Cię standardowa procedura. I to jest OK.

inwestorzzagranicy

Postautor: inwestorzzagranicy » 18 paź 2021, 16:34

Może macie jakiś fajny projekt takiego domu, 75m, zeby uzytkowej bylo tak kolo 100?

asander

Postautor: asander » 18 paź 2021, 17:36

inwestorzzagranicy pisze:Może macie jakiś fajny projekt takiego domu, 75m, zeby uzytkowej bylo tak kolo 100?

Przede wszystkim to w tytule wątku jest błąd, bo ustawa Polskiego Ładu mówi o domach 70 m2 (a nie 75), więc prośba do autora wątku aby to poprawił.

Słyszałem sprzeczne informacje, jedna, że 70 m2 to powierzchnia zabudowy, a więc po obrysie elewacji (z ociepleniem!), a druga, że chodzi o powierzchnię użytkową domu. Wydaje mi się, że prawdziwa jest raczej ta pierwsza opcja i 100 m2 byłoby jak najbardziej realne z poddaszem użytkowym. Pytanie czy to prawo wejdzie faktycznie w życie, obstawiam 50/50.

bigdomekpl

Postautor: bigdomekpl » 22 paź 2021, 5:21

A moze budowa blizniaka po 70-75?

Lub nawet dwoch ktos tutaj bylby zainteresowany?

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”