Rolety czy żaluzje - co wybrać do nowego mieszkania - opinie na forum
Rolety czy żaluzje - co wybrać do nowego mieszkania - opinie na forum
Urządzam mieszkanie, jest dosyć jasne, w związku z tym, muszę się w nim trochę odgrodzić od słońca. W związku z tym mam pytanie, co Waszym zdaniem jest lepsze w mieszkaniu, rolety czy żaluzje? Mam tu na myśli rolety dzień - noc. Jak myślicie, co lepiej się sprawdzi, może macie jakieś własne opinie na temat używania jednych i drugich i podzielicie się nimi na forum?
Re: Rolety czy żaluzje - co wybrać do nowego mieszkania - opinie na forum
Rolety dzień - noc bardzo spoko, tylko trzeba pamiętać o tym, że jak masz wysokie okno, to cała roleta może nie zmieścić się w kasecie, więc np. trzeba kombinować z cieńszym materiałem. Ale generalnie jest to całkiem fajna sprawa, ja polecam.
Rolety rzymskie bardzo ładnie się prezentują w mieszkaniu
Osobiście mam rolety, bo bardziej mi pasują do wnetrza mieszkania, ale moj brat ma żaluzje i trochę jest na nie zły, bo bardzo osadza sie na nich kurz, wiec trzeba je czesto wycierac. To raczej kwestia indywidualna, co Ci sie bardziej podoba.
Ja jestem bardzo zadowolony z rolet dzień - noc i w zasadzie nie zamieniłbym ich na żaluzje. Choć zauważyłem, że coś się dzieje z prowadnicami przyklejonymi do okna, dokładniej, to jedna zaczęła się odklejać.
-
U mnie sprawdzają się fajnie żaluzje dobry był to wybór 

A może w kwestii tego, czy żaluzje czy rolety w mieszkaniu, ktoś brał pod uwagę żaluzje drewniane? Moim zdaniem bardzo dobrze wyglądają i zapewniają niezłe zaciemnienie, choć tu mogłoby być lepiej.
To trzeba się zastanowić, co jest celem, bo jeśli dobre zaciemnienie mieszkania, to ani jedno, ani drugie może nie pomóc.
-
Tylko żaluzje drewniane lub bambusowe. Koniecznie szerokie 50 mm i z tasiemką. Zwykle żaluzje, rolety i plisy to rozwiązania dla ubogich.
Ja też długo zastanawiałem się czy rolety sprawdzą się w dobrze nasłonecznionym mieszkaniu, ale po założeniu okazało się, że jest zupełnie w porządku. Tylko warto wziąć takie z niego grubszego materiału, jeżeli faktycznie mają skutecznie zaciemniać.
Wróć do „Wykończenie i urządzenie mieszkania - forum i opinie o ekipach, materiałach i sprzęcie”