Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
nanu

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: nanu » 09 paź 2021, 15:39

anubis pisze:
Zapytacie o co w takim razie z ludźmi kupującymi na własne cele mieszkaniowe. O to też pytałem. Pan pośrednik... takich nie ma prawie w ogóle. :D

Są, są. Chociażby my właśnie dopinamy kupno. I taka "ciekawostka" - w momencie jak oglądaliśmy mieszkania to zostały 4 ostatnie wolne w tym miejscu (łącznie jest 16 mieszkań). My wskoczyliśmy z rezerwacją na miejsce kogoś kto nie dostał kredytu i umowa rezerwacyjna mu wygasła. Tydzień później od oglądania mieszkania podpisywaliśmy umowę rezerwacyjną i biuro sprzedaży powiedziało, że jutro będą podpisywać umowę z małżeństwem które kupuje "to drugie mieszkanie" (zastanawialiśmy się między dwoma). Minęły dwa tygodnie odkąd podpisaliśmy umowę i wczoraj sprawdziłam na stronie - poszły dwa ostatnie wolne mieszkania. Dodam, że sprzedaż ruszyła w 2019 i najlepsze dwa mieszkania poszły natychmiast (z największymi ogrodami) ale reszta bardzo powoli się sprzedawała.
Oczywiście nie wiem na pewno czy to są kupna w celach mieszkaniowych czy pod wynajem, ale to są wszystko mieszkania około 100m z czterema sypialniami, a w wynajmie takie mieszkania raczej są mniej chodliwe.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 09 paź 2021, 15:54

Nie chodzi mi o to, że nie ma w ogóle takich ludzi, tylko że ten mój pośrednik do niedawna nie obsługiwał innych klientów niż inwestycyjnych. To też pewnie pytanie gdzie szukasz, bo 100 metrów z ogrodem to wiadomo, że nie pod wynajem. Są miejsca w Krakowie gdzie nie ma inwestorów, a są takie gdzie blisko 100% ruchu to był do niedawna popyt inwestycyjno-spekulacyjny.

Generalnie w czwartek mocno rypnęło rynkiem. Wcześniej zakłady na stopy procentowe (FRA) były 0.6-0-8% w ciągu 12 miesięcy. Teraz rynki szacują, że do końca przyszłego roku stopy wyniosą 2-2,5%.

@krakus1981 dobrze zauważył, że każe 100 pb oznacza obniżenie średniej zdolności kredytowej o ok. 10%. Do tego Rekomendacja S z lipca obniżyła ją o ok. 15%.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

forfiterex

Postautor: forfiterex » 09 paź 2021, 16:04

asander pisze:
Mar G pisze:nie rozumiem po co cokolwiek oglądacie (jeśli tak jest w ogóle) skoro prorokujecie KRRRRACH.... :)))

Może z tych samych powodów, dla których sprzedający wystawiają mieszkania bez chęci ich sprzedania? W celu zdobycia informacji z rynku? ;)

Dokładnie :) Mam mnóstwo gotówki ulokowanej w różnych aktywach nie związanych z nieruchomościami, więc bacznie obserwuję rynek. Kiedy pęknie bańka na mieszkaniówce, to mam już upatrzone inwestycje, które mnie interesują i być może tam część oszczędności przeleje.

michal1984

Postautor: michal1984 » 09 paź 2021, 17:21

forfiterex pisze:Daj znać jak już będziesz po rozmowie. Ja wczoraj oglądałem mieszkanie w Lokum Vista, pan od dewelopera przyznał, że zwolniło się całkiem sporo rezerwacji w zeszłym tygodniu (między innymi to mieszkanie, które oglądałem).

Z ciekawości jakie mieszkania bo też ostatecznie myślałem nad mieszkaniami tam (4 pokojowym) , tylko lokalizacja mi średnio odpowiada. Do tego widzę z ich strony zniknęła lista mieszkań, to pozorowanie braku dostępności?

forfiterex

Postautor: forfiterex » 09 paź 2021, 19:28

michal1984 pisze:
forfiterex pisze:Daj znać jak już będziesz po rozmowie. Ja wczoraj oglądałem mieszkanie w Lokum Vista, pan od dewelopera przyznał, że zwolniło się całkiem sporo rezerwacji w zeszłym tygodniu (między innymi to mieszkanie, które oglądałem).

Z ciekawości jakie mieszkania bo też ostatecznie myślałem nad mieszkaniami tam (4 pokojowym) , tylko lokalizacja mi średnio odpowiada. Do tego widzę z ich strony zniknęła lista mieszkań, to pozorowanie braku dostępności?

Mieszkanie dwupokojowe, dodatkowo rozmawialiśmy na temat etapu IIIa. Na stronie cały czas jest lista mieszkań (zakładka cennik).

michal1984

Postautor: michal1984 » 09 paź 2021, 20:22

forfiterex pisze:
michal1984 pisze:

Mieszkanie dwupokojowe, dodatkowo rozmawialiśmy na temat etapu IIIa. Na stronie cały czas jest lista mieszkań (zakładka cennik).

Dziękuję, ceny poszły mocno w górę na tych samych mieszkaniach.

Padre

Postautor: Padre » 10 paź 2021, 9:47

Nie nie mogę z wami.
Jakimi musicie być przegranymi ludźmi że na forum sami sobie nakręcacie.
W czwartek Rpp podwyższyli stopy o śmieszne 0 ,5 a wy ,, teoretycznie" latacie po pośrednikach i deweloperach pytacie co się zmieniło. Hahahaha ... Co lepsze pośrednik mówi że nie ma ludzi co dla siebie kupują a deweloper sprzedaje ,,delikatnie,, informacje działające na niekorzyść jego firmy jakiemuś klientowi , ciekawe co na takie informacje zrobił by jego szef. Hahahaha.... Ależ z was desperaci.

Ps. Tak nawiasem mówiąc to dla mnie osobiście taka wyprzedaż na rynku mieszkaniowym też była by znakomita opcja .
Z racji że lubię mieszkania to chętnie kilaka bym kupił po fajnych pieniądzach.
A co do Anubisa , to twierdzenie że nie ma kto wynajmować, nie ma kto kupować i że demografia upada ... To po jaka cholerę chcesz kupować skoro potem nie będziesz mieć komu tego wynająć ani sprzedać (ponieważ według ciebie będzie cały czas w dół) ?
Nie było mnie tu sporo czasu i dziś z nudów poczytałem trochę wasza teorię i utwierdziłem się w przekonaniu że Ciebie naprawdę nie stać na mieszkanie i wymyśliłeś sobie że nakręcając tu spirale tego typu wpisów doprowadzisz do spadku cen w Krakowie , po to Ci te Multikonta .
Miłej niedzieli i do usłyszenia za kilka tygodni. Czuję że nic się nie zmieni do tego czasu.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 10 paź 2021, 18:29

@Padre, @Mar G, Wasza dyskusja o tym ile anubis ma kasy, multikont itd. to sorki - ale przypomina dyskusję dwóch Januszy, którzy ucinają sobie pogawendkę przy piwku za śmietnikiem.

A jesteście w 5% górnych procentach najbardziej świadomych uczestników rynku. 90% ludzi nie ma żadnej wiedzy, tyle co wyczytają w uniwersum Wyborczej.

Katalizatory spadków są takie:

1. "Nie ma" już pieniędzy na lokatach. Kto miał kupić ten to już zrobił. Szczyt zakupów inwestycyjnych był w marcu - maju, czasami w czerwcu, w zależności od miasta.

2. Stopy będą iść do góry. O ile? W tym momencie zakłady FRA są na ok. 2-2,5% na przyszły rok. Nie oznacza to oczywiście, że tyle będą wynosić. Jeszcze niedawno zakłady oscylowały 0,6-0,8. Może się tak zdarzyć, że inflacja "zbije się sama", ale chyba nikt w to na ten moment nie wierzy - raczej docelowo stopy mogą być jeszcze wyższe.

3. Nadciąga kryzys ze strony Chin. Już 25 października mamy deadline dla Evergrande, które wyprzedaje się ze wszystkiego. Trochę zachodniej prasy i widać, że rękę podnoszą kolejni, chińscy deweloperzy i firmy budowlane.

4. I ostatnie, swoiste dla Krakowa - mamy potężną bazę mieszkań, przekraczającą średnie unijne. Rosnącą liczbę pustostanów. No taką Hiszpanię w pigułce.

Czekamy aż ktoś krzyknie, że król jest nagi i potem już tylko panic sell.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

SzczesliwyInwestor

Postautor: SzczesliwyInwestor » 10 paź 2021, 20:07

anubis pisze:Katalizatory spadków są takie:

1. "Nie ma" już pieniędzy na lokatach. Kto miał kupić ten to już zrobił. Szczyt zakupów inwestycyjnych był w marcu - maju, czasami w czerwcu, w zależności od miasta.

2. Stopy będą iść do góry. O ile? W tym momencie zakłady FRA są na ok. 2-2,5% na przyszły rok. Nie oznacza to oczywiście, że tyle będą wynosić. Jeszcze niedawno zakłady oscylowały 0,6-0,8. Może się tak zdarzyć, że inflacja "zbije się sama", ale chyba nikt w to na ten moment nie wierzy - raczej docelowo stopy mogą być jeszcze wyższe.

3. Nadciąga kryzys ze strony Chin. Już 25 października mamy deadline dla Evergrande, które wyprzedaje się ze wszystkiego. Trochę zachodniej prasy i widać, że rękę podnoszą kolejni, chińscy deweloperzy i firmy budowlane.

4. I ostatnie, swoiste dla Krakowa - mamy potężną bazę mieszkań, przekraczającą średnie unijne. Rosnącą liczbę pustostanów. No taką Hiszpanię w pigułce.

Rozumiem, ze nie masz w powazaniu swojej osoby wypisujac takie bzdury, ale wykaz chocby odrobine respektu wzgledem ludzi, ktorzy to czytaja.
1. "Nie ma już pieniędzy na lokatach"
Skad masz te rewelacyjne dane? Zrodla poprosze. Zreszta, nawet gdyby tak bylo to widac nie zniecheca funduszy zagranicznych do masowych zakupow nieruchomosci. Poza tym zapominasz o rodakach, ktorzy maja oszczednosci za granica i inwestuja w Polsce. Nie rozumiem zatem co chcesz tym udowodnic.
2. Stopy będą iść do góry.
No i co z tego? Jak byly wyzsze to ludzie nie kupowali? Pewnie, ze beda szly w gore, bo inflacja rosnie i codziennie nadgryza Ci i tak podziuirawiona juz skarpete z gotowka. Poza tym tak samo beda rosnac dla deweloperow...i jak myslisz jak to wplynie na ceny?
3. Jak Evergrade padnie, to tacy jak Ty, maja literalnie przechlapane. U nas ten deweloper nie buduje, a jak zaczna akcje leciec na leb, to ludzie pouciekaja z akcji i zainwestuja w mieszkania. Nie zyjemy w Chinach...chyba ze Ty stamtad wysylasz te bzdury.
4. Fakt, ze porownujesz baze mieszkan Krakowa do sredniej unijnej, swiadczy ewidentnie, ze nie masz pojecia o czym mowisz i jak to wogole analizowac...To byl taki bonusik od ciebie na koniec postu.
Myslenie...to jednak cenna umiejetnosc jest...i nie boli.

Smacznego kakalka.

forfiterex

Postautor: forfiterex » 10 paź 2021, 22:23

@rado i inni - jakie są wg was prognozy dla wzrostów? Pytam całkiem poważnie. Jeśli dzisiaj 9-10k to jeszcze tanio, to dlatego ci głupi deweloperzy sprzedawali poniżej wartości w np 2016 i 2017?

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”