Mieszkanie na Ruczaju forum opinie. Jak się mieszka na Ruczaju?

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
neo

Mieszkanie na Ruczaju forum opinie. Jak się mieszka na Ruczaju?

Postautor: neo » 14 sty 2016, 0:11

Ja wiem, że być może taki temat powinien znaleźć się w innym miejscu, bo w końcu chodzi tu także o mieszkania na Dębnikach, bowiem częścią tej dzielnicy jest Ruczaj. Natomiast jest to okolica, w której w ostatnich latach budowało się chyba w Krakowie najwięcej i przy tym budziło to też największe kontrowersje :) Jednak nowe mieszkania na Ruczaju w Krakowie cały czas cieszą się dużą popularnością wśród klientów, na co wskazuje świetna sprzedaż lokali w nowych projektach, które są tam nieustannie realizowane :idea: Jak choćby sztandarowy przykład, czyli stawiane już od lat Osiedle Europejskie Kraków, albo znacznie mniejszy budynek, który jest teraz kończony i był opisywany na forum, czyli Apartamenty Ruczaj, Ruczaj Park czy także spore Osiedle Piltza KG Group, a to tylko kilka pierwszych z rzędu przykładów :idea:

Do tego w ostatnich latach znacznie usprawniono w tym rejonie komunikację budując tak zwaną autostradę na Ruczaj oraz linię tramwajową biegnącą z tego osiedla, od Pętli Czerwone Maki do centrum Krakowa. Znacznie poprawiło to szybkość dojazdu do miasta. Do tego nie jest z tej okolicy daleko do autostrady, którą w jedną stronę można pojechać w stronę Katowic, a w drugą w stronę Tarnowa i Rzeszowa :)

Może jest tu ktoś, kto już tam się osiedlił i może napisać coś o tym, jak się mieszka na Ruczaju w Krakowie :?: Czy ta zabudowa nie jest zbyt gęsta, czy komunikacyjnie jest ok. Słyszałem, że są tam też problemy z parkowaniem ze względu na niewielką ilość miejsc. Czy tak faktycznie jest :?: Zapraszam do wyrażenia opinii na ten temat na forum :!:

iwan

Re: Mieszkanie na Ruczaju forum opinie. Jak się mieszka na Ruczaju?

Postautor: iwan » 24 mar 2016, 20:14

Jak dla mnie, to ta okolica jest bardzo specyficzna i można ją kochać, a można jej i nienawidzić :) Zdanie o tym, jak się mieszka na Ruczaju są skrajnie różne, bowiem jedni uważają, że to betonowa pustynia, bez miejsc parkingowych, małą ilością zieleni i niewielkimi odstępami pomiędzy budynkami. Z kolei inni twierdzą, że to dobre miejsce, w którym jest wiele nowych budynków, często nieźle zaprojektowanych i zbudowanych z dobrych materiałów oraz nieźle wykończonych, z których z kolei blisko jest do biurowców na Ruczaju oraz kampusu Uniwersytetu Jagiellońskiego - czyli można mieszkanie tam dosyć łatwo wynająć :) No i do tego jest tam jeszcze linia tramwajowa, a takie sąsiedztwo w Krakowie jest zazwyczaj dobre. Mnie ciekawi jak ta okolica będzie ewoluowała dalej, bowiem chyba okres najbardziej intensywnej zabudowy ma już za sobą.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”