Dopeloper pisze:platinium pisze:Generalnie, według mnie temat nie ma sensu, tak jak nie ma jednej rentowności z wynjamu mieszkania. Dla jednego to będzie 2% dla innego 10%. Ktoś kto jest ogarnięty będzie miał odpowiednie ROI, ktoś kto sie zakorkował na maksa bo przeczytał coś w gazecie - pewnie się na tym przejedzie.
I właśnie dlatego ten temat ma sens według mnie, bo według sporej części tutejszych bywalców inwestycja w nieruchomości to jedyny sensowny sposób inwestowania, a Ci, którzy tego nie robią to idioci.
Jak ktoś ma głowę do interesów to zarobi ogromne pieniądze sprzedając nawet obieraczki do ziemniaków na ulicy, także to nie ta grupa docelowa. Ale Ci, którzy słysząc od znajomych, którzy kupili mieszkania X lat temu, że to świetny biznes może zrewidują swoje poglądy i przemyślą dokładniej plan biznesowy kupowania na kredyt byle czego i byle gdzie, bo przecież "samo się spłaci".
Co do tych mieszkań >50m2 za 1500PLN z rachunkami, przykładowe ogłoszenie (i to nawet > 60m2 trafiłem):
olx.pl/d/oferta/mieszkanie-na-zamknietym-osiedlu-z-parkingiem-ul-jasna-CID3-IDJlBv7.htmlWychodzi nawet taniej, bo jakieś 1300-1400 z tego co widzę. Szału nie ma ale widywałem o wiele gorsze w Krakowie. Jeśli ktoś szuka po taniości to raczej narzekał nie będzie. Do rynku w linii prostej 3.8km więc chyba jeszcze kwalifikuje się tutaj jako Kraków

bo według sporej części tutejszych bywalców inwestycja w nieruchomości to jedyny sensowny sposób inwestowania, a Ci, którzy tego nie robią to idioci.
No ja tu widzę 90% najaktywniejszych użytkowników piszących że wszystko rypnie i że inwestycje w nieruchomości do pętla na szyję. Piszą nawet w piątki o północy, kiedy normalni ludzie się bawią ze znajomymi/dziewczynami. Nie specjalnie widze konkretne przykłady pisania że nieruchomości to jedyna sensowna inwestycja.
Co do tych mieszkań >50m2 za 1500PLN z rachunkami, przykładowe ogłoszenie (i to nawet > 60m2 trafiłem)
No pewnie. Na gumtree też z pewnością bym znalazł na tych kilkunastu stronach jakieś mieszkania >50m2. Co nie zmienia faktu że na pierwszych dwóch nie znalazłem żadnego. Chodzi mi o statystykę, mieszkania 2 pokojowe o których pisał A mają statystycznie metrać w okolicach 40m2, nie 50m2. A to że znajdzie się dwa pokoje któe mają 100m2 i dwa pokoje mające 10m2 jest zwykłym odchyleniem.
Obecnie właściciele licytują się w dół. Lepiej opuścić 100zł na czynszu, niż trzymać kolejny miesiąc niewynajęte. A to generuje nowy kurs odniesienia i koło się kręci.
Ja wolę jednak analizować dane niż pojedyncze oferty na portalach czy wpisy na forach. Takie dane przytoczyłem w pierwszej odpowiedzi. Będąc statystycznym rentierem-kowalskim mógłbym spokojnie obniżyć cenę o 100zł w przypadku obniżki raty kredytu o 14% r/r. I tak bym wyszedł na plus

A to że ktoś kiedyś coś na fejsbukach... no to jak widzisz że ktoś się licytuje w dół, weź drugą pracę, drugiego klienta - nazbieraj hajs, bo przecież za 3 miesiące według Twojej nowej prognozy będzie taniocha, to dokupisz. No chyba że masz płacone od posta na forum