Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: anubis » 29 maja 2021, 15:48

luc pisze:
asander pisze:"Warszawa zapłacze. PiS rozważa wprowadzenie podatku katastralnego dla mieszkań o wartości od 500 tys. zł"

F.a.k.e news?

bezprawnik.pl/podatek-katastralny-500-tys

Nie byłbym zaskoczony, ale też nie wiem czy to ba pewno takie proste. Pomyślcie o starszych ludziach, emerytach z niską emeryturą, mających z nadania duże mieszkania np. w kamienicach w centrum Krakowa, ale i innych dużych miast. To chyba elektorat rządzących, więc nie wiem czy tak by im dowalili też.

Zakładasz, że PiS wprowadzi jakiekolwiek sprawiedliwe obciążenie podatkowe. To oczywiste, że jeśli wprowadzą kataster (w co wątpię) to będzie on tak skonstruowany, aby omijać wyborców PiS szerokim łukiem.

asander pisze:Inny przykład, firma w której pracuję, IT, ok 1000 pracowników, praca zdalna 100% do końca 2021, a potem zobaczymy, nie wyobrażam sobie powrotu do stanu z przed covida, choć i tak już wtedy pracowałem 1-2 dni w tygodniu zdalnie. Czekamy też na zapowiadaną Ustawę pracy zdalnej, która ureguluje to i ułatwi firmom opracowanie regulaminów i umów. Takich firm w Krakowie będzie znacznie więcej.

Podstawą tych zmian jest to, że wszyscy - od urzędnika to specjalistę IT - wdrożyli i nauczyli się obsługiwać narzędzia, z których wcześniej nie korzystali. Ludzie pokupowali i pokonfigurowali sprzęt, poinstalowali oprogramowanie, dostawcy wyeliminowali usterki itd. Teleco na początku pandemii to był dramat, teraz wszystko śmiga.

Są całe branże, którym to pasuje i nie chcą wracać do biur. Niekoniecznie to musi być duże korpo, np. znajomy jest w zarządzie małego software house'u (ok. 20 osób) i NIKT nie chce powrotu do pracy stacjonarnej. Całkowicie zrezygnowali z biura, bo to był największy koszt.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 29 maja 2021, 16:58

Fajnie, że wreszcie trochę potanieje, obstawiam średnio 9k/metr do końca roku.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 29 maja 2021, 17:03

Osobiście nie znam nikogo kto w obecnych momencie chce kupić mieszkanie dla siebie. Z kim nie rozmawiam każdy podnosi te same problemy czyli mało atrakcyjne oferty i wysokie lub bardzo wysokie ceny. Znacie ludzi co teraz kupują? Zastanawiam się skąd te informacje, że nadal sprzedaja się mieszkania dobrze.

Kokosz

Postautor: Kokosz » 29 maja 2021, 17:23

Mateuszkrk93 pisze:Osobiście nie znam nikogo kto w obecnych momencie chce kupić mieszkanie dla siebie. Z kim nie rozmawiam każdy podnosi te same problemy czyli mało atrakcyjne oferty i wysokie lub bardzo wysokie ceny. Znacie ludzi co teraz kupują? Zastanawiam się skąd te informacje, że nadal sprzedaja się mieszkania dobrze.

No właśnie ja również nikogo takiego nie znam. Pytałem także znajomych czy znają kogoś kto chce teraz kupić mieszkanie i również nie, a nawet znajomi moich znajomych nie znają nikogo takiego. To doskonały dowód na to że sprzedaż mieszkań siadła i długo się nie podniesie.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2021, 17:27 przez Kokosz, łącznie zmieniany 1 raz.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 29 maja 2021, 17:25

O widzisz, to akurat u mnie znajomi znajomych znali kogoś kto kupował, ale w ostatniej chwili się wycofał, jak zapowiedzieli nowy ład, i to nawet nie w Krakowie a w Wieliczce.

Kokosz

Postautor: Kokosz » 29 maja 2021, 17:29

Mateuszkrk93 pisze:O widzisz, to akurat u mnie znajomi znajomych znali kogoś kto kupował, ale w ostatniej chwili się wycofał, jak zapowiedzieli nowy ład, i to nawet nie w Krakowie a w Wieliczce.

Dlatego ciagle powtarzam i pewnie zdążyliście nawet to już zauważyć, że nie ma w tym momencie czegoś takiego jak inwestycja w nieruchomości czy zakup dla siebie mieszkania. Jest za to nabicie w butelkę, naiwność i łatwowierność, owczy pęd i pewna gwarantowana strata.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 29 maja 2021, 17:44

Nie zauważyłem, myślałem że poprostu analizujesz plusy i minusy. Ale masz rację, ciężko z plusami w obecnym momencie.

krotek

Postautor: krotek » 29 maja 2021, 20:49

Czy wy w ogóle wychodzicie ze swoich wykresów, artykułów i swoich baniek? Mnóstwo osób chce teraz kupić dla siebie. Negocjacje ani na wtórnym ani na pierwotnym za normalne mieszkania nie są możliwe. Dzwonisz po 2h od dodania ogłoszenia i już są rezerwacje. Wszystko schodzi na pniu do takiego stopnia ze ciężko czesto jest zdążyć z zobaczeniem mieszkania zanim ktoś klepnie. Spróbujcie faktycznie wybrać mieszkanie obecnie w dobrej cenie i je faktycznie kupić a co dopiero negocjować. Podwyżki na pierwotnym co kilka tygodni i ZERO negocjacji. A wy siedzicie tu i piszecie ze nikt nie kupuje. To kto te wszystkie mieszkania zabiera? Św. Mikołaj?
Tak, nie ma na prawdę fajnych inwestycji obecnie <10k. Ale wiecie co? Nie będzie w najbliższych kilku latach.. Wiec nawet jak spadną ceny o te 30% w przeciągu 5 lat to i tak się bardziej opłaca kupić teraz niż trzymać te sześciocyfrowy sumy pieniędzy na wkład własny na kontach. Teoria a praktyka.
A akurat to zapowiedź nowego ładu napędziła kupujących bez dzieci zanim to wejdzie w życie.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 29 maja 2021, 21:19

@krotek, chyba szukamy w innych miastach, bo ja dzwonię regularnie, umawiam się, oglądam i sytuacja, żeby oferta była nieaktualna mi się nie zdarzyła ani razu. Wręcz przeciwnie, niektóre mieszkania, które mi niemal idealnie pasowały, ale jednak się nie zdecydowałem i co do których byłem pewien, że zejdą na pniu wiszą po kilka tygodni.

Fakt, że na początku roku był taki moment, że sprzedaż szła nieco szybciej, ale to bez porównania z tym, co było przed pandemią. Określ dokładniej czego szukasz, bo aż jestem ciekawy skąd masz takie odczucia.

Przed pandemią to wyglądało rzeczywiście tak jak to opisujesz, ale teraz sytuacja jest zupełnie inna.

A co do tego, że dobrych ofert nie będzie to też się nie mogę zgodzić. No chyba, że koniecznie chcesz być pierwszym właścicielem mieszkania. Ofert mieszkań na wtórnym w nowych budynkach nie brakuje, a ostatnio nawet posypały się cesje umów deweloperskich, czego dawno nie było.

Nie wiem jak wyglądają negocjacje na pierwotnym, ale to trochę mit, że zupełnie nie da się negocjować. To zależy od dewelopera, paru pośredników mi tak mówiło, u niektórych można zjechać po 10%, u niektórych wcale. Za to na wtórnym - i to już wiem z własnego doświadczenia - negocjacje wynoszą tak 5-10%, na poprawnie wycenionych lokalach.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Kokosz

Postautor: Kokosz » 29 maja 2021, 21:54

anubis pisze:@krotek, chyba szukamy w innych miastach, bo ja dzwonię regularnie, umawiam się, oglądam i sytuacja, żeby oferta była nieaktualna mi się nie zdarzyła ani razu. Wręcz przeciwnie, niektóre mieszkania, które mi niemal idealnie pasowały, ale jednak się nie zdecydowałem i co do których byłem pewien, że zejdą na pniu wiszą po kilka tygodni.

Fakt, że na początku roku był taki moment, że sprzedaż szła nieco szybciej, ale to bez porównania z tym, co było przed pandemią. Określ dokładniej czego szukasz, bo aż jestem ciekawy skąd masz takie odczucia.

Przed pandemią to wyglądało rzeczywiście tak jak to opisujesz, ale teraz sytuacja jest zupełnie inna.

A co do tego, że dobrych ofert nie będzie to też się nie mogę zgodzić. No chyba, że koniecznie chcesz być pierwszym właścicielem mieszkania. Ofert mieszkań na wtórnym w nowych budynkach nie brakuje, a ostatnio nawet posypały się cesje umów deweloperskich, czego dawno nie było.

Nie wiem jak wyglądają negocjacje na pierwotnym, ale to trochę mit, że zupełnie nie da się negocjować. To zależy od dewelopera, paru pośredników mi tak mówiło, u niektórych można zjechać po 10%, u niektórych wcale. Za to na wtórnym - i to już wiem z własnego doświadczenia - negocjacje wynoszą tak 5-10%, na poprawnie wycenionych lokalach.

Dokładnie tak jest. Bardzo fajnie naświetliłeś sytuację.
Ostatnio jak dzwoniłem zapytać o ofertę, to nawet przez telefon spokojnie można było zjechać 10-15%, żeby tylko kupić już-teraz-natychmiast. Więc przy spotkaniu face-to-face te tradycyjne 20-25% jest jak najbardziej możliwe, a jak komuś nie pilno żeby kupić od razu to można ugrać dużo dużo więcej. Tylko trzeba pamiętać, że w negocjacjach nie można być miękiszonem.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”