Osiedle Zielona Dolina - Kraków / Mników - domy od Ecovillage - forum i opinie
Re: Osiedle Zielona Dolina - Kraków / Mników - domy od Ecovillage - forum i opinie
Źle mnie zrozumiałeś - oczywiście, że są to koszty. Tylko dla mnie te wszystkie "wodotryski" są zbędne. Jeśli dom to tak aby jego utrzymanie było jak najmniejsze.
Re: Osiedle Zielona Dolina - Kraków / Mników - domy od Ecovillage - forum i opinie
O niskim koszcie utrzymania domu pisać może jedynie ktoś, kto albo domu nigdy nie miał albo dopiero co się wprowadził.
Utrzymanie domu- nawet nowocześnie zbudowanego- kosztuje bardzo bardzo dużo- w rozrachunku nawet 10-15 letnim, zapłacisz DUŻO DUŻÓ więcej niż za porównywalne funkcjonalnie mieszkanie na porównywalnym funkcjonalnie poziomie. Wolnostojący czy osiedlowy.
Utrzymanie domu- nawet nowocześnie zbudowanego- kosztuje bardzo bardzo dużo- w rozrachunku nawet 10-15 letnim, zapłacisz DUŻO DUŻÓ więcej niż za porównywalne funkcjonalnie mieszkanie na porównywalnym funkcjonalnie poziomie. Wolnostojący czy osiedlowy.
"aby jego utrzymanie było jak najmniejsze" - nigdzie nie napisałem, że będzie niskie...proszę czytaj ze zrozumieniem. Dodatkowo "niskie" to pojęcie względne. Ale chyba powinniśmy dążyć aby było raczej najmniejsze a nie na odwrót, prawda? Dlatego tym bardziej dołożenie do tego kosztów czynszu jest dla mnie średnim pomysłem skoro można bez...
Dlatego pod tym względem bloki dla mnie wygrywają wygodą i właśnie kosztami utrzymania. Przy domu zawsze jest coś do zrobienia, a dodatkowo, to znajomi jeszcze mają daleko i wcale nie jest tak, że będą wpadać letnimi popołudniami, żeby posiedzieć w ogródku.
Wiadomo coś Wam co się dzieje z tym osiedlem? Jak się tam mieszka? Czy następne domy powstaną? W okolicy jakiś czas temu wystartowało dużo nowych budów mniejszych osiedli a tam od dłuższego czasu nic się nie buduje. Czyżby nie było chętnych na takie "prestiżowe" domy? Chodzą plotki ze developer splajtował i chce to sprzedać ale nie wiem czy to prawda. Ktos? Cos?
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”