Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
rydler32

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: rydler32 » 15 kwie 2021, 0:28

anubis pisze:Uwielbiam jak wrzucę tu ciekawy kontent i części od razu żyłka pęka. :D

BTW, powtórzę za NBP, rynek wtórny:

II kwartał 2020 - średnia cena transakcyjna - 8061

IV kwartał 2020 - średnia cena transakcyjna - 8118

59 zł z metra, mniej niż 1% różnicy, przy 50% większej ilości ofert.

W Krakowie w tempie lawinowym rośnie ilość ofert i każdy Krakus, czy to deweloper czy inwestor, za punkt honoru postawił sobie obecnie wyjście za dychę z metra. Niestety Krakusom sprzedającym stawiają się Krakusy kupujący i transakcje się spinają na ok. 8k. To jest, jak już pisałem, różnica ponad 20% (wynika ona również raportu NBP) i ona cały czas rośnie i rośnie.

No tak ceny spadają o 20% i lecą na łeb na szyję.I dlatego banki zamiast zaostrzać warunki kredytowe na hipoteki, to je luzują.
Tylko tylko po to aby zwiększyć ekspozycję na ryzyko niewypłacalności i braku pokrycia kredytu w wartości zabezpieczenia ;)
Sorry, ale tam trochę więcej "analytyków" pracuje i mają informacje z pierwszej ręki widząc akty notarialne swoich klientów ...

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 15 kwie 2021, 0:54

Nie piszę, że ceny jakoś gwałtownie spadają, tylko, że one się utrzymują na ok. 8k z metra. To wynika z absolutnie wszystkich zestawień. Za to oferty rosną, z tym że nie znajdują chętnych. A najbardziej rośnie liczba tych ofert.

Każdą końcówkę spekulacyjną charakteryzuje odbicie. Przed ostatnimi dwoma kryzysami też była rekordowa liczba chętnych. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, po prostu tak jest. Korekta, lekkie odbicie i załamanie. Kryzys zaczyna się w momencie kiedy pierwszy inwestor postanowi jednak sprzedać ze stratą. Potem to już rośnie lawinowo. Czy górka jest już teraz? No trudno powiedzieć, ale niewątpliwie rośnie liczba ofert, chętnych na nie coraz mniej, a rentowność tych inwestycji (najem) leży i kwiczy.

Polecam tak sobie wstępnie oszacować czy do 2 do 3 lat ceny w Krakowie sięgną 15k z metra, czy może jednak powrócą do roku 2017. W takim Bytomiu czy Wałbrzychu cena za metr to mniej niż 3k. Oczywiście tyle nie uświadczymy na Kazimierzu czy Starym mieście, ale Czyżyny, Bronowice, Huta, Bonarka po 6k z metra - to wydaje mi się jak najbardziej prawdopodobne.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

pudel

Postautor: pudel » 15 kwie 2021, 1:19

Oczywiście tyle nie uświadczymy na Kazimierzu czy Starym mieście, ale Czyżyny, Bronowice, Huta, Bonarka po 6k z metra - to wydaje mi się jak najbardziej prawdopodobne.

Nie, nie wierzę że za dwa, trzy lata Czyżyny czy Bronowice będą po 16k z metra, góra 13-14... :twisted:

Denzel

Postautor: Denzel » 15 kwie 2021, 9:04

Ja mam tylko nadzieje ze nie ma ludzi,których np rok temu Anubis swą twórczoscią przekonał o jedynym słysznym kierunku w którym moze podązac rynek i odwiódł od zamiaru kupna mieszkania.Jesli jednak są to w plecy mają kilkanascie procent.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2021, 11:32 przez Denzel, łącznie zmieniany 1 raz.

mariar

Postautor: mariar » 15 kwie 2021, 9:26

Denzel pisze:Ja mam tylko nadzieje ze nie ma ludzi,których np rok temu Anubis swą twórczoscią przekonał o jedynym słysznym kierunku w którym moze podązac rynek i odwiódł od zamiaru kupna mieszkania.Jesli jednak są to w plecy mają kilkanascie procent.

Wręcz odwrotnie :) Jak widziałem ile trudu i czasu niektórzy wkladają żeby kogoś zniechęcić od zakupu mieszkania albo udowodnić jak źle jest/będzie to mnie tylko umocniło w przekonaniu że nie zamierzam czekać 15 lat aż PL się wyludni :D

luc

Postautor: luc » 15 kwie 2021, 11:06

Tak z ciekawości, na jakich danych opieracie swoje stwierdzenia? Tylko dajcie spokój z cenami ofertowymi (bo to lista życzeń), albo wypowiedziami ekspertów z firm deweloperskich czy pośrednictwa w obrocie nieruchomościami. Są jakieś rzetelne dane pokazujące to na cenach transakcyjnych?

Ja wcale nie jestem przekonany, że ktoś, kto posłuchałby głosów, że przecież zawsze nieruchomości będą rosły i nie można na nich stracić, kupił mieszkanie pod wynajem w Krakowie i teraz pluje sobie w brodę.

tomm

Postautor: tomm » 15 kwie 2021, 12:19

treansakcyjne masz w cenatorium (ale z opoznieniem jakies 5mcy), ILL, w raporcie NBP tez chyba, mozesz tez isc do urzedu ale odradzam bo przeplacilem, czekalem 2tyg i nie dostalem tego czego chce

"Wśród turystów zagranicznych z oferty obiektów noclegowych najchętniej korzystali goście z Ukrainy, którzy stanowili 26,2% wszystkich zagranicznych turystów; było ich jednak o 85,8% mniej niż rok wcześniej."

"Największy spadek wystąpił w obiektach noclegowych zlokalizowanych na terenie województwa małopolskiego (o 95,4%), "

Wyglada na to ze krotki najem juz rok nie najmuje a konca nie widac. Albo najmuje pod stolem i dlatego nie ma w statach. Tylko ze teraz najemcy na krotki to sa imprezowicze ktorzy najmuja lokal na falszywe papiery robia impreze bo gdzie indziej nie moga i zostawiaja lokal w ruinie - wg grup na fejjjsie

bankier.pl/wiadomosc/Zalamanie-w-turystyce-Najmocniejsze-uderzenie-dotknelo-Malopolske-8093343.html

takanator

Postautor: takanator » 15 kwie 2021, 14:41

anubis pisze:
SmokWawelski pisze:Proszę o przykłady w których ciekawych inwestycjach mieszkania potaniały w perspektywie od 2020...?

Bonarka. Lokum Siesta. Pierwsza oferta - 15k. Potem korekta wyceny - 13k. A niedawno ludzie na forum pisali, że kupili za 9200 plus promocja na garażach i komórce. Jak ktoś chciał kupić w tej okolicy to sporo zaoszczędził nie rzucając się na pierwszą ofertę.

Krowodrza. KW51. Pierwsza oferta - chyba z 14k. Potem była zmiana strony internetowej i korekta do 13k. Niedawno były dalsze promocje, nie pamiętam już do ilu.

Bronowice. Nowa 5 Dzielnica. Nie śledziłem aż tak cennika, żeby przywołać z pamięci, ale tam były najzabawniejsze promocje, bo dawali dwie sztabki złota do mieszkania: krakow.naszemiasto.pl/deweloper-kusi-kup-mieszkanie-w-krakowie-dostaniesz-dwie/ar/c3-8027911

Grzegórzki. Wiślane Tarasy 2.0. Po świętach były promocje rzędu do chyba 100k na najdroższych mieszkaniach. Chociaż procentowo niewiele (tam deweloper chce bardzo dużo z metra) to w wartościach bezwzględnych opuścili chyba najwięcej.

Czyżyny/Huta. Proins sprzedaje tam inwestycję, która nazywa się "Centralna". Pierwsza oferta była lekko ponad 11k. Teraz jest 10,5k, ale sprzedaż im dalej stoi.

Za to trzeba przyznać, że wzrosły ceny gruntów i domków pod miastem. W tych wszystkich Wieliczkach, Modlniczkach, Zielonkach wszystko schodzi na pniu. Jak wcześniej ładne mieszkanie można było upolować za 4800 to teraz trzeba się liczyć 5500 jak nie wyżej. Podobnie zresztą w ramach miasta - o ile Inter-bud ma problem ze sprzedażą WT 2.0 lub Fabrycznej, tak inwestycja na Klinach, gdzie jest ogródek, cisza i przestrzeń zeszła na pniu po ok. 10k z metra (w tej cenie był indywidualny garaż).

Odniosę się tylko do przykładów które zostały podane, ponieważ wydaje mi się że zostały celowo dobrane ;)

KW51 - plomba między dwoma budynkami, mieszkania poniżej ostatniego piętra, chyba słońca nie ujrzą w ciągu dnia. Według mnie jest to najgorsza inwestycja na Krowodrzy.

Nowa 5 Dzielnica - na mapie lokalizacja wygląda może ciekawie, ale realnie, brak tramwaju, tory niedaleko, do tego mieszkania w większości wykupione przez zagraniczny fundusz inwestycyjny. Brzydkie bloki, brak usług w okolicy. Jak oglądam inwestycje w tym rejonie to tej inwestycji za te pieniądze bym nie kupił.

Grzegórzki, WT 2.0 - wystarczy spojrzeć na ofertę mieszkań jakie tam zostały, są to chyba najgorsze układy jakie widziałem, kawalerki-korytarze, jakieś mieszkania 40 metrowe, pseudodwupokojowe, wszystko co było ciekawe już dawno zostało wyprzedane.

Centralna - dużo innych inwestycji w okolicy z lepszymi cenami, polecam pójść, przejść się jaka to jest przykra ulica, obskurne, niezadbane krzaki, z komunikacją to nie wiem, chyba trzeba pieszo iść kilometr do tramwaju, bo jedyne przystanki autobusowe jakie tam widziałem to były na żądanie :lol: Wybrałbym Atal w tej okolicy, a tam obniżek nie widać, wyboru to też już raczej nie ma.

Nie odniosłem się tylko do Lokum Siesta, mało o niej wiem ale pewnie też da się coś na to znaleźć. Jeżeli ktoś ustalił cenę początkową 15k, czyli cenę jak za mieszkanie w centrum, a potem to skorygowali to chyba nie jest dobry przykład na spadki cen. 15k było zupełnie odrealnione, badanie rynku i szukanie łosia.

A po prostu sugeruje że dobór tych "faktów spadków cen" chyba nie był przypadkowy. To były po prostu, bardzo nie ciekawe inwestycje.

A teraz inny przykład inwestycji, Grzegórzecka 77, Deveila, otwarcie przedsprzedaży, ceny średnio 13k, za małe mieszkania 14k, w pierwszy dzień zarezerwowane 90% mieszkań, na drugi dzień, na ostatnie mieszkania, ceny zostały podniesione, małe mieszkanie na pierwszym piętrze było po 15k (podwyżka o 1k na metrze), do tego obowiązek zakupu miejsca postojowego. Dzisiaj do wyboru zostały 4 mieszkania? To jak z tym spadkiem cen? :lol:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 15 kwie 2021, 14:51

Bo ludzie by chcieli (kto by nie chciał), aby deweloperzy powiedzieli coś w stylu "no dobra, to od poniedziałku wszyscy opuszczamy 20%". Tak się nigdy nie dzieje. Zawsze będą jakieś inwestycje gdzie ceny będą rosły do samego wierzchołka górki cenowej. I zawsze będą ludzie, którzy kupią dzień przed kryzysem.

Przed pandemią w ogóle nie było przecen. Nawet w pierwszych miesiącach ciężko jeszcze było podać jakiekolwiek przykłady. Ludzie tutaj wściekali się w stylu "pokaż mi chociaż jedną promocję". Potem one się pojawiły to było "a to wyjątek". Potem pojawiło się więcej to piszą "to nie jest żadna obniżka, tylko urealnienie wyceny." itd. :D

Do niedawna mieliśmy jeszcze etap agresywnego marketingu (całe miasto było oblepione banerami), teraz już tego mniej i pojawia się coraz więcej promocji.

Nie będzie gwałtownych przecen. To będzie raczej taka właśnie powolna erozja, gdzie coraz więcej inwestorów zacznie szukać inwestycji gdzie indziej i coraz więcej deweloperów będzie opuszczać ceny, aby sprzedaż szła dalej.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

mariar

Postautor: mariar » 15 kwie 2021, 15:11

anubis pisze:Bo ludzie by chcieli (kto by nie chciał), aby deweloperzy powiedzieli coś w stylu "no dobra, to od poniedziałku wszyscy opuszczamy 20%". Tak się nigdy nie dzieje. Zawsze będą jakieś inwestycje gdzie ceny będą rosły do samego wierzchołka górki cenowej. I zawsze będą ludzie, którzy kupią dzień przed kryzysem.

Przed pandemią w ogóle nie było przecen. Nawet w pierwszych miesiącach ciężko jeszcze było podać jakiekolwiek przykłady. Ludzie tutaj wściekali się w stylu "pokaż mi chociaż jedną promocję". Potem one się pojawiły to było "a to wyjątek". Potem pojawiło się więcej to piszą "to nie jest żadna obniżka, tylko urealnienie wyceny." itd. :D

Do niedawna mieliśmy jeszcze etap agresywnego marketingu (całe miasto było oblepione banerami), teraz już tego mniej i pojawia się coraz więcej promocji.

Nie będzie gwałtownych przecen. To będzie raczej taka właśnie powolna erozja, gdzie coraz więcej inwestorów zacznie szukać inwestycji gdzie indziej i coraz więcej deweloperów będzie opuszczać ceny, aby sprzedaż szła dalej.

Sugeruję aktualizację stopki i przesunięcie prognoz o kolejne kwartały :D

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”