Nowa tężnia solankowa w Krakowie / Bagry Wielkie park - budowa i otwarcie

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
plaszak

Nowa tężnia solankowa w Krakowie / Bagry Wielkie park - budowa i otwarcie

Postautor: plaszak » 11 kwie 2021, 0:21

Jeszcze jedna ciekawa inwestycja publiczna na Płaszowie, w pobliżu zalewu Bagry Wielkie, a raczej w parku, który znajduje się po sąsiedzku tego zbiornika wodnego. Projekt powstaje, ponieważ przeszedł w Budżecie Obywatelskim Miasta Krakowa w 2018 roku, ze sporym opóźnieniem, ale wygląda na to, że jednak wreszcie powstanie.

Obrazek
Wizualizacje: Zarząd Zieleni Miejskiej

Z tego co widziałem, to otwarcie jest planowane na majówkę, więc mają jeszcze 3 tygodnie. Z tego, co widziałem, to tężnia solankowa przy Zalewie Nowohuckim, jest bardzo popularna, więc pewnie i tak będzie w tym przypadku.

plaszak

Re: Nowa tężnia solankowa w Krakowie / Bagry Wielkie park - budowa i otwarcie

Postautor: plaszak » 11 kwie 2021, 0:41

A może warto zastanowić się nad tym, jakie jeszcze projekty z budżetu obywatelskiego na Płaszowie warto by zgłosić, żeby okolica jeszcze zyskała?

plaszak

Postautor: plaszak » 01 sie 2022, 10:51

Może sprawa nie jest najnowsza, ale tężnia działa, ma się dobrze i wygląda tak:

Obrazek

Jest całkiem w porządku, ludzie korzystają, miło posiedzieć w cieniu w upalny dzień.

Obrazek

Całkiem spory obiekty, mnie się podoba.

Obrazek

Tu solanka na tarninie.

BMX

Postautor: BMX » 27 sty 2023, 12:23

Wiadomo może, kiedy rusza tężnia znów po zimie? Wiem, że zima jeszcze trwa, ale to są jakieś określone terminy, czy np. zależy od wzrostu temperatury?

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”