Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Mar G

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Mar G » 06 kwie 2021, 17:14

anubis pisze:PKO BP podaje, że u giełdowych deweloperów sprzedaż spadła o ok. 5%, ale w całym pierwotnym już 20%. Są więc pewnie tacy, którym sprzedaż w ogóle nie spadła, a są tacy którym poleciała i 50%, bo tutaj mówimy o średnich. Tak więc jedna Develia wiosny nie czyni, pomijając już to czy podają prawdziwe dane, czy coś czarują.

chłopie, połowa developerów podała już sprzedaż za 1Q 2021 - wzrosty 30-100% to norma.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 06 kwie 2021, 17:48

Z pewnością 1 kwartał nie jest jakiś tragiczny, ale daleko do "wzrostów 100%" :D

Przykład Lokum. Obecny komunikat:

Zarząd Lokum Deweloper S.A. ("Emitent") informuje, że w I kwartale 2021 roku Grupa Lokum Deweloper ("Grupa") odnotowała:
1. sprzedaż w ilości 139 lokali,
2. 20 lokali rozpoznanych w wyniku.
Na koniec I kwartału 2021 roku oferta Grupy na rynku wrocławskim i krakowskim obejmowała łącznie 959 lokali, natomiast w realizacji było 1579 lokali.

Komunikat zeszłoroczny:

Zarząd Lokum Deweloper S.A. (Emitent) informuje, że w I kwartale 2020 roku Grupa Lokum Deweloper (Grupa) odnotowała:
1. sprzedaż w ilości 47 lokali,
2. 253 lokale rozpoznane w wyniku.
Na koniec I kwartału 2020 roku oferta Grupy na rynku wrocławskim i krakowskim obejmowała łącznie 700 lokali, natomiast w realizacji było 1000 lokali.

Można żonglować więc danymi, ale jak się spojrzy na całość to widać też, że bardzo wzrosła (i nadal rośnie) oferta.

Za to to tylko część obrazu rynku, co już pisałem ze 3 razy wyżej. :D Im mniejszy deweloper tym mniejsza sprzedaż. Są i tacy co nic nie sprzedali.

Albo może inaczej: jakby był kryzys/wyhamowanie na rynku telefonów komórkowych to Apple i Samsung oberwaliby na końcu.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

noicomyzrobimy

Postautor: noicomyzrobimy » 06 kwie 2021, 19:23

Anubis jako ostatni mohikanin na tym forum dalej brnie w zaparte, że ceny mieszkań spadły/spadną (już za chwile, nie w tym tylko w przyszłym kwartale - i tak co kwartał) bo lokum na zabłociu zeszło z 13k na 10k, które to jest i tak 3k więcej niż 2.5 roku temu w tej okolicy :D

kunegunda szybka

Postautor: kunegunda szybka » 06 kwie 2021, 19:49

Bardzo cieszy wzrost cen na rynku, szczególnie na Krowodrzy. Zacna okolica, przebojowi ludzie. Z drugiej strony wynajmować pokoju za Krakowem też ktoś przecież musi :D

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 06 kwie 2021, 20:13

Zrezygnowałem z zakupu mieszkania.
Mam pieniądze (miałem od zeszłego roku, teraz mam ich więcej)
Mieszkania, których szukałem są nadal dostępne, ale właściciele odmawiają obniżenia ceny.

Sprawdzam inne opcje inwestycyjne, ponieważ przeszedłem z wynajmu 2.500 (45m2) do 1.800 (63m2) na większą i lepszą lokalizację (czynsz jest teraz świetny, właściciele / inwestorzy są zdesperowani).
Jedno zauważam, liczba nowych ofert z rynku wtórnego jest mniejsza (myślę, że właściciele naprawdę boją się wystawić swoje mieszkanie na sprzedaż). Prawdopodobnie dlatego, że większość ofert z zeszłego roku wciąż utknęła nie sprzedając.

Ciekawostka, aby pokazać, jak bardzo jesteśmy teraz źli: niektórzy koledzy mają grupy na . i Whataspp, podnoszą pomoc dla swoich ulubionych restauracji na Kazimierzu! wyobraźcie sobie… proszą ludzi, żeby szli do tych restauracji na Kazimierzu, aby SPRÓBOWAĆ pomóc im nie zamykać drzwi… zbankrutują.
Możesz nawet zobaczyć w aplikacjach takich jak UberEats, Pyszne, Bolt itp. Niektóre dobre restauracje mają teraz tylko jedną opcję / lokalizację. Wcześniej mieli 2, może 3 opcje w różnych rejonach Krakowa.
Wiem, że otwiera się kilka NOWYCH restauracji, są to SZYBKIE / TANIE jedzenie, które wykorzystuje promocje w tych restauracjach, aby dużo sprzedawać. ale dobre restauracje na Kazimierzu? czy centrum miasta? oni się spieprzą.

Moim zdaniem potrwa lata, zanim Kraków wyjdzie z tego.
Wyzdrowieje, ale zajmie to lata.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 07 kwie 2021, 0:32

Przed nami w ogóle ciekawy okres. Wcześniej myślałem, że ceny od razu spadną, ale mogą też się podnieść zaraz po pandemii, bo uwolniona zostanie ogromna ilość gotówki. Pandemia pokazuje jednak, że ludzie uwalniają gotówkę już teraz, w znacznej mierze z uwagi na obawy przed inflacją i takimi tam. Kupowanie pod najem przy tych cenach jest przecież zupełnie nieopłacalne. Wydajemy na taką kawalerkę 0,5 mln, wykańczamy za kolejne 100k i na koniec co, 1500 zł czynszu (o ile w ogóle uda się wynająć)? Stąd ten "dziwny" trend kupowania mieszkań i niewykańczania, swoją drogą, nie taki znowu nowy, bo widziałem ofertę stanu deweloperskiego... w Tarasach Verona.

Koniec lockdownów to jedno, ale przede wszystkim spodziewam się podniesienia stóp procentowych, bo inflacja CPI na poziomie 3,5% to jest trochę gospodarczy dramat i to nie może trwać wiecznie. Za dużo pieniędzy się nadrukowało. Przy powrocie do "marnych" 2 pp. w stopach lokaty staną się bardziej opłacalne niż najem (i to przy założeniu, że mamy pełne, roczne obłożenie, a ceny najmu przestaną spadać), a to spowoduje gwałtowny odwrót od inwestycji w nieruchomości, a więc też spadek cen sprzedaży. Skoro takie Lokum raportuje ponad 30% marży brutto to jest z czego schodzić.

W każdym razie uniwersalna prawda jest taka, że ceny zaczynają spadać kiedy ludzie tracą towarem zainteresowanie. A to już raczej daje się odczuć - ludzie nie chcą płacić 10k za metr w Krakowie w absolutnie każdej lokalizacji i liczba niesprzedanych mieszkań dosyć dynamicznie rośnie. Na razie są to raczej "ogryzki", tj. najsłabsze mieszkania w konkretnych inwestycjach, ale w 2019 roku szło absolutnie wszystko, a teraz pojawiają się nawet całe nowe budynki gdzie sprzedaż leży.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

platinium

Postautor: platinium » 07 kwie 2021, 20:02

Wszedłem z ciekawości żeby sobie poczytać nowe pomysły, ale widzę że coraz spokojniej na forum :(
Dodam trochę newsów z ostatniego tygodnia na pobudzenie:
Nowy raport GUS: bankier.pl/wiadomosc/GUS-ceny-mieszkan-w-gore-Wieksze-podwyzki-na-rynku-wtornym-8087780.html
W IV kwartale zeszłego roku ceny mieszkań były wyższe o 8,9 proc., licząc w ujęciu rocznym; mieszkania na rynku pierwotnym kosztowały o 6 proc. więcej, a na rynku wtórnym – o 11,2 proc. - wynika z wtorkowych danych Głównego Urzędu Statystycznego.

Popyt na kredyty hipoteczne w marcu wyższy o 37% r/r: spidersweb.pl/bizblog/polacy-ruszyli-po-kredyty-na-mieszkania
Obrazek

Ceny mieszkań w dużych miastach: wzrosty m/m w styczniu oraz lutym: urban.one/blog/indeks-cen-nieruchomosci-w-styczniu-2021
Obrazek

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 07 kwie 2021, 20:35

Ciekawa jest rozbieżność pomiędzy danymi GUS i danymi urban.one. Ci ostatni mówią o średnim wzroście cen transakcyjnych w dużych miastach o ok. 1,5% od początku pandemii i myślę, że to jest akurat zgodne z prawdą, bo jak ktoś sprzedaje to raczej nie drożej niż przed marcem 2020 (nie mylić z próbą sprzedaży).

BTW, oprócz GUS i urban.one jest jeszcze NBP, a wg. tego ostatniego ceny mieszkań od roku są w zasadzie stoją w miejscu:

nbp.pl/publikacje/rynek_nieruchomosci/ceny_mieszkan_09_2020.pdf

platinium

Postautor: platinium » 07 kwie 2021, 21:47

anubis pisze:Ciekawa jest rozbieżność pomiędzy danymi GUS i danymi urban.one. Ci ostatni mówią o średnim wzroście cen transakcyjnych w dużych miastach o ok. 1,5% od początku pandemii i myślę, że to jest akurat zgodne z prawdą, bo jak ktoś sprzedaje to raczej nie drożej niż przed marcem 2020 (nie mylić z próbą sprzedaży).

BTW, oprócz GUS i urban.one jest jeszcze NBP, a wg. tego ostatniego ceny mieszkań od roku są w zasadzie stoją w miejscu:

Widzę że jest spokojniej, ale standardy manipulacyjne te same.
Podajesz link do raportu za III kwartał, już na pierwszej stronie widać że k/k w Krakowie ceny transakcyjne wzrosły o 2% i 0,5% dla rynku pierwotnego i wtórnego.
Natomiast jest już nowszy raport za IV kwartał, według którego ceny w Krakowie wzrosły r/r o 5% na pierwotnym i o 10% na wtórnym.

Ofc jak ktoś się patrzy na Opole to i spadki znajdzie, ale mnnie akurat interesuje Krk.

Mar G

Postautor: Mar G » 07 kwie 2021, 21:52

platinium pisze:
anubis pisze:Ciekawa jest rozbieżność pomiędzy danymi GUS i danymi urban.one. Ci ostatni mówią o średnim wzroście cen transakcyjnych w dużych miastach o ok. 1,5% od początku pandemii i myślę, że to jest akurat zgodne z prawdą, bo jak ktoś sprzedaje to raczej nie drożej niż przed marcem 2020 (nie mylić z próbą sprzedaży).

Widzę że jest spokojniej, ale standardy manipulacyjne te same.
Podajesz link do raportu za III kwartał, już na pierwszej stronie widać że k/k w Krakowie ceny transakcyjne wzrosły o 2% i 0,5% dla rynku pierwotnego i wtórnego.
Natomiast jest już nowszy raport za IV kwartał, według którego ceny w Krakowie wzrosły r/r o 5% na pierwotnym i o 10% na wtórnym.

Ofc jak ktoś się patrzy na Opole to i spadki znajdzie, ale mnnie akurat interesuje Krk.

nie tylko Opole, nie zapominaj o Łęczycy

money.pl/gospodarka/mieszkanie-ponizej-ceny-rynkowej-kup-je-od-wojska-6624811861343168a.html

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”