Kuchnia z Ikei czy na zamówienie - wybór do nowego mieszkania (osiedle Banacha)

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Banacha za którą odpowiada deweloper Activ Investment. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
ewela

Kuchnia z Ikei czy na zamówienie - wybór do nowego mieszkania (osiedle Banacha)

Postautor: ewela » 20 mar 2017, 20:51

b0recki pisze:Jutro mam wizyte w Ikei za kuchnią - zobaczymy co wymyślą bo te nasze kąciki kuchnenne są strzaszliwie małe. Jestem po dwóch wiztyach stolarzy ale nie byłem zadowolony.

Borecki i jak tam kuchnia z Ikeii? fajnie Ci ją zaplanowali? jaki mniej więcej jest koszt projektu? a jak oceniasz ofertę w tym sąsiednim Panel-polu? duży mają wybór?
co do kwestii pokazywania mieszkania i Pana ochroniarza w moim przypadku ostatnim razem trochę się namarudził - też mam mieszkanie na parterze w 1 klatce - że nie ma czasu na pokazywanie :lol: potem z kolei że drzwi do klatki zamknięte a później że mieszkanie zamknięte nie wiadomo czy otworzy i takie tam... sympatyczny haha może miał zły dzień ;)
Gosha próbuj raz jeszcze :)

b0recki

Re: Kuchnia z Ikei czy na zamówienie - wybór do nowego mieszkania (osiedle Banacha)

Postautor: b0recki » 20 mar 2017, 21:10

Zaliczyłem 3 punkty kuchni na zamówienie(firmy jak i stolarzy prywatnych) i szczerze powiem Ikea wypadła o milion razy lepiej. Zamówiłem pomiar+ projektowanie 199zł- przyjechał chłopak wymierzył wszystko - dostajesz oczywiście pełny raport z tego pomiaru. Potem umawiasz się w Ikei na projektowanie(2-3h). Pokombinowaliśmy-oczywiscie w domu warto wcześniej wiedzieć co się chce jak to mniej wiecej sobie wyobrażamy-ja próbowałem ustawiać to ich programem, ale oni kurcze znają to na wylot potrafią tak to poustawiać poza tym wiedzą co monter jest wstanie zrobić czego nie. Koszt w Ikei wyszedł dodatkowo najtaniej co również mnie zaskoczyło.I dostajesz pełną wycene ze wszystkimi elementami oraz montażem. Także narazie polecam;) Panel-pol wyszedł spoko aczkolwiek hasło montaż gratis to chwyt marketingowy - za wszystko doliczają...Dodatkowo myślalem ze jesli drzwi wewnetrzne u nich kupimy to również jest montaż gratis ale niestety nie - 120zl/szt Także cena zaczęła grubo puchnąć. Rozglądne się jeszcze bo świat się na nich nie kończy;) ale wybór rzeczywiście mają ogromny. Robilas już rekonesans łazienki? Bo kompletnie nie wiem jak i gdzie się za to zabrać?

ewela

Re: Kuchnia z Ikei czy na zamówienie - wybór do nowego mieszkania (osiedle Banacha)

Postautor: ewela » 21 mar 2017, 18:18

b0recki pisze:Zaliczyłem 3 punkty kuchni na zamówienie(firmy jak i stolarzy prywatnych) i szczerze powiem Ikea wypadła o milion razy lepiej. Zamówiłem pomiar+ projektowanie 199zł- przyjechał chłopak wymierzył wszystko - dostajesz oczywiście pełny raport z tego pomiaru. Potem umawiasz się w Ikei na projektowanie(2-3h). Pokombinowaliśmy-oczywiscie w domu warto wcześniej wiedzieć co się chce jak to mniej wiecej sobie wyobrażamy-ja próbowałem ustawiać to ich programem, ale oni kurcze znają to na wylot potrafią tak to poustawiać poza tym wiedzą co monter jest wstanie zrobić czego nie. Koszt w Ikei wyszedł dodatkowo najtaniej co również mnie zaskoczyło.I dostajesz pełną wycene ze wszystkimi elementami oraz montażem. Także narazie polecam;) Panel-pol wyszedł spoko aczkolwiek hasło montaż gratis to chwyt marketingowy - za wszystko doliczają...Dodatkowo myślalem ze jesli drzwi wewnetrzne u nich kupimy to również jest montaż gratis ale niestety nie - 120zl/szt Także cena zaczęła grubo puchnąć. Rozglądne się jeszcze bo świat się na nich nie kończy;) ale wybór rzeczywiście mają ogromny. Robilas już rekonesans łazienki? Bo kompletnie nie wiem jak i gdzie się za to zabrać?

Ja się też zdecyduje na Ikea jeśli chodzi o kuchnię, hm co do łazienki mam na razie tylko ogólny zamysł jak ma wyglądać.. nie mogę się zabrać za chodzenie po sklepach... ostatnio zaczęłam rozmyślać nad odpływem liniowym w prysznicu fajnie wygląda i dzięki takiemu rozwiązaniu łazienka optycznie wygląda na większą, nie wiem natomiast czy uda się go wykonać na parterze bo nie pomyślałam o tym wcześniej, będę musiała podpytać przy odbiorze czy da się wykonać taki spadek, jeszcze konkretnie nic nie szukałam ale muszę to ogarnąć. :)

mmacaj

Postautor: mmacaj » 22 mar 2017, 11:26

Jak coś to mam kolegę, który robi kuchnie w bardzo dobrych cenach + wizualizacja. W przypadku zainteresowania pisać do mnie to przekaże kontakt.

Jak się zaopatrujecie na stworzenie własnego forum naszych bloków? Zamiast pisać tutaj może stworzymy własne, które będzie już na przyszłość?

Gosha

Postautor: Gosha » 28 mar 2017, 7:40

ewela pisze:
b0recki pisze:Jutro mam wizyte w Ikei za kuchnią - zobaczymy co wymyślą bo te nasze kąciki kuchnenne są strzaszliwie małe. Jestem po dwóch wiztyach stolarzy ale nie byłem zadowolony.

Borecki i jak tam kuchnia z Ikeii? fajnie Ci ją zaplanowali? jaki mniej więcej jest koszt projektu? a jak oceniasz ofertę w tym sąsiednim Panel-polu? duży mają wybór?
co do kwestii pokazywania mieszkania i Pana ochroniarza w moim przypadku ostatnim razem trochę się namarudził - też mam mieszkanie na parterze w 1 klatce - że nie ma czasu na pokazywanie :lol: potem z kolei że drzwi do klatki zamknięte a później że mieszkanie zamknięte nie wiadomo czy otworzy i takie tam... sympatyczny haha może miał zły dzień ;)
Gosha próbuj raz jeszcze :)

Czyli rozumiem ze ostatnio nas zbył...bedziemy próbować jeszcze raz...tez planujemy kuchnie z Ikea bo jak porównywaliśmy różne oferty to rzeczywiście ta wyszla nam najbardziej korzystnie.

samuel

Postautor: samuel » 28 mar 2017, 9:38

Ja trochę się podłączę pod temat, skoro już tu taki się pojawił, bo pewnie problem na co postawić, czy zamówić kuchnię u stolarza czy w Ikei ma więcej osób kupujących nowe mieszkania nie tylko w Krakowie :) Jak to wygląda w praktyce, jeśli chce się kupić kuchnię w Ikei :?: Najpierw przychodzicie z jakimiś wymiarami pomieszczenia i mniej więcej mówicie czego chcecie, a później specjaliści ze sklepu meblowego ją Wam projektują. Czy może sami robicie jakiś projekt, a później poprawiacie go albo wygładzacie wraz z nimi, jak to w praktyce wygląda :?:

No i jeszcze przygotowanie kuchni do montażu mebli z Ikea, jak powinno się to zrobić i kiedy, już po tym, jak mamy gotowy koncept, czy jeszcze wcześniej :?: Chodzi mi tu głównie o położenie płytek pomiędzy dolnymi szafkami i górnymi. Czy układać płytki na ścianie w kuchni do podłogi, czy tylko do poziomu szafek - pomiędzy nimi, prawdę mówiąc, to nie wyobrażam sobie, żeby płytki z fazą (ostatnio modne), dało się ułożyć do podłogi i dopasować do nich równo blat później. No i jeszcze przekładanie instalacji, mniej więcej wiem, że będzie mi potrzebne gniazdko do okapu w dziwnym miejscu, to lodówki w zabudowie i do zmywarki. Puszkę z prądem na 400 V będę musiał nieco przesunąć, ale np. zastanawiam się czy muszę ją podprowadzić pod samą płytę indukcyjną, czy może starczy pociągnąć kabel pod meblami :?: Wydaje mi się, że takie rozplanowanie instalacji powinno się zrobić na etapie projektu, a jak to wygląda w praktyce :?:

b0recki

Postautor: b0recki » 28 mar 2017, 9:47

samuel pisze:Ja trochę się podłączę pod temat, skoro już tu taki się pojawił, bo pewnie problem na co postawić, czy zamówić kuchnię u stolarza czy w Ikei ma więcej osób kupujących nowe mieszkania nie tylko w Krakowie :) Jak to wygląda w praktyce, jeśli chce się kupić kuchnię w Ikei :?: Najpierw przychodzicie z jakimiś wymiarami pomieszczenia i mniej więcej mówicie czego chcecie, a później specjaliści ze sklepu meblowego ją Wam projektują. Czy może sami robicie jakiś projekt, a później poprawiacie go albo wygładzacie wraz z nimi, jak to w praktyce wygląda :?:

No i jeszcze przygotowanie kuchni do montażu mebli z Ikea, jak powinno się to zrobić i kiedy, już po tym, jak mamy gotowy koncept, czy jeszcze wcześniej :?: Chodzi mi tu głównie o położenie płytek pomiędzy dolnymi szafkami i górnymi. Czy układać płytki na ścianie w kuchni do podłogi, czy tylko do poziomu szafek - pomiędzy nimi, prawdę mówiąc, to nie wyobrażam sobie, żeby płytki z fazą (ostatnio modne), dało się ułożyć do podłogi i dopasować do nich równo blat później. No i jeszcze przekładanie instalacji, mniej więcej wiem, że będzie mi potrzebne gniazdko do okapu w dziwnym miejscu, to lodówki w zabudowie i do zmywarki. Puszkę z prądem na 400 V będę musiał nieco przesunąć, ale np. zastanawiam się czy muszę ją podprowadzić pod samą płytę indukcyjną, czy może starczy pociągnąć kabel pod meblami :?: Wydaje mi się, że takie rozplanowanie instalacji powinno się zrobić na etapie projektu, a jak to wygląda w praktyce :?:

To może ja odpowiem bo jestem świeżo "po". W IKEI możesz zamówić do dwojako. Wersja za 199zł to pomiar + projektowanie. Najpierw przyjeżdza do Ciebie osoba która wykonuje dokładny pomiar pomieszczenia z naniesieniem wszystkim przylaczy, gniazdek, wentylacji etc...Potem umawiasz sie na projektowanie w sklepie. Tam wraz z projektantka robicie projekt(2-3h). Po zakończeniu dostajesz kompletny projekt z kosztorysem z montażem, z dowozem. No full. Warto jednak wcześniej mniej wiecej wiedzieć czego się chce:) Cos poprobować sobie poukładać. Program proejktowy w ktorym wykonywany jest projekt jest ogólnodostępny na stronie IKEA:) Otrzymujesz rowniez wszelkie wytyczne dotyczace przygotowania podlaczen wod/kan/prad etc. To musi byz przygotowane przez Ciebie przed montażem oczywiscie.
Odnośnie płytek - sa dwie metody albo układasz je przed montażem kuchni albo po. Z reguły robi się to przed. Płytki układa się na równi z blatem kuchni, nigdy nie robi się tego na tyłach szafek stojących. Należy domierzyć do kładnie te linie -wys szafek to 88cm + blat:)

Emi

Postautor: Emi » 28 mar 2017, 12:34

My byliśmy zapytać o wycenę w WFM, BRW i Vigo. Pokazywaliśmy im rzut pomieszczenia z wymiarami i przyłączami tak jak zostało to na nim naniesione. Powiedzieliśmy co byśmy chcieli, jakie materiały nam się podobają i na tej podstawie w każdej z tych firm zrobiono za darmo projekt, a po jego akceptacji i ewentualnych zmianach wycenę. W WFM i Vigo (ale też z tego, co się orientuję, u większości stolarzy) dowóz oraz montaż jest w cenie. W BRW się za to płaci, podobnie jak w Ikei i Agacie, w zależności od wartości kuchni. Generalnie był rozrzut cenowy między tymi punktami, w których byliśmy, ale też tam gdzie było najdrożej wersja kuchni była najbardziej "wypasiona" jeśli chodzi o wykończenie i zastosowanie nowoczesnych rozwiązań. Po negocjacjach w tym temacie okazało się, że sporo można zejść z ceny w zależności np. od tego jakie mają być boki wnętrza szuflad (oszklone, z MDF-u czy innego materiału), jak otwierają się drzwiczki szafek (do góry czy na bok, z zastosowaniem jakichś systemów na prąd itp.). Polecam Wam bardzo stronę homebook.pl, która jest zdecydowanie nieocenionym źródłem inspiracji jeśli chodzi o urządzenie mieszkania. Co do podłóg i drzwi, to też byłam w Panel-Polu, ale akurat ja nie znalazłam tam niczego ciekawego. W tej okolicy warto podejść do ABC DOM na Meiera. Ceny nie są niskie, ale mają w ofercie generalnie produkty firm z tzw. "wyższej półki" więc jest to zrozumiałe. Zawsze można obejrzeć, a potem poszukać w internecie jak wygląda oferta cenowa na dany produkt. Różnice mogą być nieraz spore. Zgadzam się z b0reckim, że darmowy montaż, to chwyt marketingowy. We wszystkich sklepach, w których byliśmy pod tym hasłem kryło się to, że jak kupuje się np. panele z montażem firmowym, wówczas Vat na produkt wynosi 8%, a bez- 23%. Kuzynka, która mieszka w Michałowicach mówiła jednak, że w Węgrzcach na przeciw Almy, jadąc w kierunku Michałowic po lewej stronie jest punkt z drzwiami i panelami i tam montaż faktycznie był darmowy jak w zeszłym roku się u nich zaopatrywali. Mówiła, że porównując z sieciówkami typu Bel-Pol czy Panel-Pol ceny też tam mieli niższe.
Gdybyście natrafili na stolarza, który potrafi robić łóżka dziecięce według niestandardowego projektu, dajcie znać Pozdrawiam

Wróć do „Osiedle Banacha Kraków od Activ - forum mieszkańców”