Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
_dwd_

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: _dwd_ » 09 sty 2021, 17:50

platinium pisze:Co do trwałej zdalnej - możesz się zdziwić. U mnie (firma na 700 osób) biznes chce puszczać hybrydę już od marca. No luxsoft jak i inne korpo mają teraz full remote, ale jak się spytasz HRki czy jest możliwość full remote na nieokreślony czas to Ci powie ze na razie do jakiegoś miesiąca możesz.
Z pracą dla zagranicznego klienta to dobry pomysł, sam mam 3. Najlepiej z UE.. Można szybko fakturkę wystawić, nie ma różnic w papierologii

Ja też obecnie pracuję zdalnie, ale podobało mi się to tylko w zasadzie przez pierwszy miesiąc. Jak będzie taka opcja to ja na pewno wrócę przynajmniej częściowo do pracy w biurze, bo siedzenie cały czas w domu i komunikowanie się tylko przez teamsy też ma swoje wady. Takich osób jest więcej, nie tylko ja, więc jakiegoś exodusu IT z miast się nie spodziewam.

platinium

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: platinium » 09 sty 2021, 18:13

_dwd_ pisze:
platinium pisze:Co do trwałej zdalnej - możesz się zdziwić. U mnie (firma na 700 osób) biznes chce puszczać hybrydę już od marca. No luxsoft jak i inne korpo mają teraz full remote, ale jak się spytasz HRki czy jest możliwość full remote na nieokreślony czas to Ci powie ze na razie do jakiegoś miesiąca możesz.
Z pracą dla zagranicznego klienta to dobry pomysł, sam mam 3. Najlepiej z UE.. Można szybko fakturkę wystawić, nie ma różnic w papierologii

Ja też obecnie pracuję zdalnie, ale podobało mi się to tylko w zasadzie przez pierwszy miesiąc. Jak będzie taka opcja to ja na pewno wrócę przynajmniej częściowo do pracy w biurze, bo siedzenie cały czas w domu i komunikowanie się tylko przez teamsy też ma swoje wady. Takich osób jest więcej, nie tylko ja, więc jakiegoś exodusu IT z miast się nie spodziewam.

Ja sobie urządziłem biuro w oddzielnym pokoju w mieszkaniu. Z jednej strony dużym plusem jest to że sobie można cisnąć kilku klientów i zarabiać na nowe mieszkanie co pół roku, z drugiej strony współpraca jest ciężka. Mam wrażenie że niektórzy to w ogóle pracują po nocach, ciężko się skomunikować -nie mówiąc o zwykłej kawie z dobrymi znajomymi.
Anyway, my sobie możemy mówić cokolwiek - przyjdzie decyzja że trzeba wracać to nie będzie nic do gadania :d

Koozka

Postautor: Koozka » 09 sty 2021, 19:32

_dwd_ pisze:Ja też obecnie pracuję zdalnie, ale podobało mi się to tylko w zasadzie przez pierwszy miesiąc. Jak będzie taka opcja to ja na pewno wrócę przynajmniej częściowo do pracy w biurze, bo siedzenie cały czas w domu i komunikowanie się tylko przez teamsy też ma swoje wady. Takich osób jest więcej, nie tylko ja, więc jakiegoś exodusu IT z miast się nie spodziewam.

Mam bardzo podobne odczucia. Wiele osób ma potrzeby spotkania się z innymi i wyrwania z domu. Inaczej życie codzienne zlewa się z pracą. Mam nadzieję, że to wróci do stanu zbliżonego z przed pandemii. Myślę że podobna sytuacja będzie w szkolnictwie. Nie wyobrażam sobie studiowania online cały czas.

tomm

Postautor: tomm » 10 sty 2021, 10:20

tak, tylko to niektorym pracodawcom bardziej zalezy zeby przejsc zdalnie i wprowadzaja to pod pretekstem covida

swego czasu stawka za miejsce pracy deva to bylo jesli dobrze pamietam ok 20-30 EUR/day, gdy dev pracowal w biurze swojej firmy a nie w biurze klienta docelowego

a te koszty sa na pokrycie:
- najmu powierzchni (salki i miejsca pracy)
- zuzycie mediow
- sprzet (biurka, krzesla, projektory, zestawy konf, ekspres do kawy, urzadzenie najmowanej powierzchni w tym kuchni)
- najem miejsc postojowych
- sprzatanie
- owoce / kawa herbata itp

_dwd_

Postautor: _dwd_ » 10 sty 2021, 10:53

W IT mamy od dawna rynek pracownika i nic nie zapowiada, żeby miało się to zmienić, zwłaszcza, jak się ma doświadczenie. Więc jak mi pracodawca nie zapewni biurka to pójdę do innego, który już nie będzie miał takich problemów.

pozdro

Postautor: pozdro » 10 sty 2021, 11:35

Jakos nie ogarniam tej opcji robienia kilku pracodawców w czasie siedzenia na pracy zdalnej. Ludzie tu fantazjują, albo ze ktos pracuje po nocach j go w dzien nie ma. Serio? To chyba pisza osoby oderwane od rzeczywistosci. W zasadzie srednio co 10 min ktos pisze na chat, trzeba PR poprawiac reviewsy robic. Moze sie pracuje efektywnie 2 h tylko drugie tylko schodzi na rozne gadania na czat papierologie, jakos efektywnie nie widze opcji pracowania jednoczesnie na wieksza liczba rzeczy. Opowiadanie, ze sobie dorabiam w weekend albo nocami tez zakladam za oderwane od rzeczywistosci. Jednak czlowiek ma pewne ograniczenia co do czasu siedzenia na tyłku przed komputerem. U mnie w pracy ludzie dzieła sie na 2 grupy. Tych co pracuja (mozna ich nazwać klepaczami), ogolnie faktycznie wklepuja kod i preferują prace zdalna. Tych co malo pracuja zajmuja sie spotkaniami, gadaniem, releasami aplikacji, dzieleniem taskow, liczebnie harmonogramów pracy, pisaniem testow, sa bliskimi znajomymi team leaderow (bo pracuja od wielu lat w firmie) - ogolnie mogliby byc równie dobrze przez 2 tyg w miesiacu na urlopie, firma by sie nie zawaliła. Oni lubia pracowac z biura bo moga razem parzyć kawę, zamowic grupowy obiad. Ogolnie przegadać pol dnia. Czyli jest grupa ekstrawertykow ktorzy malo robia, i dla ktorych praca z biura jest fajna bo im sie nie nudzi. Jest grupa bardziej introwertyczne, ktorej wrecz halas w openspacie tych drugich utrudnia prace, wiec i tak siedzieliby w koncie na sluchawkach, tak zdalnie maja nieco wiekszy komfort pracy. Wiec Mysle ze czesc zarządu, pionu biznesowego, team leadow i testerów, analityków z checia wroci do biura, mam nadzieje ze regularni deweloperzy beda mogli dalej zdalnie pracowac i nie musiec sie z nimi na codzień użerać. Nie zeby nie lubi sobie czasem tez pogadac, ale potem jestem tylko w plecy z taskami ;) Wiec lepiej zrobic swoja robotę i sobie odpocząć, a gadać mozna po pracy. Nie ogarniam trybu pracy jednego gościa od nas, chodzi do biura zeby sobie pogadac, a potem siedzi i klepie wieczorami lub sobota niedziela, bo na daily fajnie jak sie ma cos zrobione, i glupio od tygodnia robic to samo.

Ze zdalna jeszcze robia problemy w działach security lub jak potrzebny jakis specyficzny hardware, lub jak ktos ma za duzo dostępów do danych typu big data, bazy danych. Choc to tez pewnie roznie wyglada. Aczkolwiek im bardziej developerow i im bardziej frontend tym jest latwiej z praca zdalna.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2021, 11:38 przez pozdro, łącznie zmieniany 1 raz.

pozdro

Postautor: pozdro » 10 sty 2021, 11:37

Co do samych stawek to wydaje sie ze ostatnio sie mocno poprawiły. W zasadzie 100pln za 1h pracy to norma w backendach. Takie stawki kolo 20 tys zl na B2B nie sa juz czyms niezwykłym a stają sie standardem dla kilku lat doświadczenia.

Giovanna

Postautor: Giovanna » 10 sty 2021, 11:39

Panowie, a mozebyscie tak zalozyli wlasne forum albo inny watek o stylu pracy w IT i nie spamowali tego watku tym co oprocz was nikogo tu nie interesuje, Tylko nieliczni pracuja w IT, wiec przestancie tu zanudzac. Zerknijcie jaki jest tytul tego watku...
Czy Moderator potrafi zapanowac nad wlasnym forum?
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

pozdro

Postautor: pozdro » 10 sty 2021, 11:51

Ja wiem czy nieliczni, zakladam ze 75% osob w tym wątku. Przeciez jak ktos nie pracuje w IT to i tak go nie stac na kupno mieszkania w Krakowie. :lol:
W Krakowie rynek jest dosc specyficzny sa glownie firmy IT oraz finanse. To jest jak górnictwo na Slasku w latach 70

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 10 sty 2021, 11:58

pozdro pisze:Ja wiem czy nieliczni, zakladam ze 75% osob w tym wątku. Przeciez jak ktos nie pracuje w IT to i tak go nie stac na kupno mieszkania w Krakowie. :lol:
W Krakowie rynek jest dosc specyficzny sa glownie firmy IT oraz finanse. To jest jak górnictwo na Slasku w latach 70

Nie powinieneś być niegrzeczny,
Giovanna Ma rację, debatujesz o Home Office i IT na ponad 2 stronach.
Możesz mieć własny wątek na ten temat.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”