ITGeek pisze:Panowie, nie wiem jakim ignorantem trzeba byc, widzac raporty spolek deweloperskich notowanych na gieldzie, ktore pokazuja r/r wzrosty. Pomimo pandemii, pomimo najwyzszych cen w historii, sprzedaz idzie, u niektorych z r/r jest wyzsza. Prosze o racjonalne wyjasnienia, dlaczego w takiej sytuacji ktokolwiek mialby obnizac ceny?
Przeciez to sa podstawowe zasady handlu.
Sam chcialbym, aby ceny mieszkan spadly, albo chociaz zeby wymusic na deweloperach budowy mieszkan i inwestycji przyjaznych mieszkancom. Zielen, komorki, tarasy,ogrodki, normalne miejsca postojowe a nie patoplatformy itd. Niestety po naplywie takich danych nie widze tutaj powodu, dla ktorego sprzedajac wiecej i drozej sprzedajacy mialby obnizac cene..
Nie rozumiem.
mówisz, że dobrze się sprzedają, nic się nie stało.
Jednak na rynku wtórnym widać coraz więcej pustych mieszkań.
Czy przeprowadzałeś rzeczywiste wyszukiwania, zamiast szukać tylko wykresów inwestycyjnych?
Nic nie wiem o inwestycjach.
Wiem tylko, że dzisiaj jest 06.01.2021, idąc do otodom i gumtree widzę jeszcze prawie wszystkie mieszkania sprzed ponad 7 miesięcy.
A jeśli przefiltruję przez ostatnie 7 dni, to 558 nowych ofert. 172 średnie, 386 podstawowe.
Wiem, że niektóre są aktualizacjami, ale widzę wiele nowych, nawet kilka zapisałem do rozważenia. Niektóre znajdują się na terenach i budynkach, które już mają mieszkania na sprzedaż.
Oznacza to, że mam (jako kupujący) więcej ofert do wyboru.
Jeśli myślę o zamieszkaniu w konkretnej okolicy i mam 5 nowych ofert w tym samym budynku (rynek wtórny), to świetnie, mogę to wykorzystać w negocjacjach, mogę nawet pokazać inne oferty niektórym właścicielom i poprosić ich o obniżę cenę, jeśli odmówią to kupię od ich właścicieli.
Napisałem tu nawet wczoraj lub przedwczoraj, jest teraz tyle nowych ofert, że nawet nie wiem, czy powinienem teraz coś kupić.
Jako kupujący jestem jeszcze bardziej zrelaksowany i wiem, że mogę negocjować lub czekać na coś lepszego.
Ale znowu szukam rynku wtórnego, ponieważ osobiście tego chcę. może masz rację, a może przede wszystkim sprzedajesz wszystko, ale dla mnie to nie ma znaczenia.