Wypłaty kolejnych transz kredytu za mieszknaie w inwestycji Piasta Park
Re: Wypłaty kolejnych transz kredytu za mieszknaie w inwestycji Piasta Park
To miło, że pismo zostało wysłane, jak ktoś ma kredyt w pekao sa mdm, to najpierw powinien oczekiwać pisma od Wawel service z zaproszeniem do notariusza bo bank nie pozwoli uruchomić kolejnej transzy kredytu bez aneksu notarialnego 

Ja też mam kredyt w PEKAO z MDM i nie muszę nic robić, poprostu jak przychodzi mi pismo z Wawel Service aby przelać transze to wtedy dzwonię do banku i uruchamiam transze, bez mojego potwierdzenia żadna transza z banku nie zostanie przelana na rachunek powierniczy.
A czy masz w umowie deweloperskiej harmonogram transz, ja mam 4 transze, druga jest spóźniona w stosunku do tego co jest w umowie, chodzi o daty. Potwierdzilem na 1000000% w banku, z prawnikiem i w Wawel service, że będzie konieczny aneks do umowy podpisany u notariusza i że wszyscy ktorzy tak maja czyli okreslone kwoty i daty wyplaty transz w umowie deweloperskiej będą musieli przedłożyć aneks w banku.
Stąd się dziwię..
Stąd się dziwię..
Witam.
Dostał już ktoś to zawiadomienie od WS?
Dostał już ktoś to zawiadomienie od WS?
Wiem tyle że część "tarasowa" budynku ma otrzymać zawiadomienie w tym lub przyszlym tygodniu.
Ja właśnie wczoraj dostałam zawiadomienie, że stan surowy otwarty jest gotowy. Co do wypłaty transz, to ja się trzymam tego co jest w akcie notarialnym. Wiem, że teoretycznie wcale nie muszę im tego wypłacać jeśli nie ma informacji o stanie budowy, ale ja tam się wolę tego trzymać, bo... strzeżonego Pan Bóg strzeże
Już mi nie zależy na tym, że parę złotych więcej raty będzie, że więcej odsetek Bank kredytujący zarobi... ale to co jest w akcie notarialnym dla mnie jest święte i wolę się tego trzymać
Teraz pewnie ktoś z PKO BP pójdzie na budowę, pogada z kierownikiem budowy i zwolnią deweloperowi środki z naszych rachunków po prostu.
Wiadomo, to ma swoje minusy, ale moim zdaniem jeżeli jest napisane jasno w akcie notarialnym: "nie później niż do..." to dla mnie to oznacza, że każda zmiana, czy to z mojej inicjatywy, czy to z inicjatywy dewelopera, banku kredytującego, powinna być zawarta w formie notarialnej, tak logicznie myśląc.

Rozmawiałem z Panem z Wawel Service z którym podpisywałem umowę deweloperską, powiedział, że nawet jeżeli bank będzie wymagał aneksowania umowy to koszty notarialne ponosi Wawel Service, ponieważ po ich stronie stoi odpowiedzialność za opóźnienie.
-
Witam,
Czy ktoś Was dostał w końcu papier o ukończeniu stanu surowego otwartego?
Bo ja niestety w dalszym ciągu nic takiego nie otrzymałem.
Czy ktoś Was dostał w końcu papier o ukończeniu stanu surowego otwartego?
Bo ja niestety w dalszym ciągu nic takiego nie otrzymałem.
Tak my już dostaliśmy
My też dostaliśmy dokładnie 22 lutego... byliśmy w banku w zeszłym tygodniu podpisać transzę i ogólnie sytuacja robi się mega nieciekawa bo tak jak ktoś tu wspominał bank chce aneksów, ale akurat w tym samym momencie jak my byliśmy w banku pojawiła się pośredniczka z Wawel i miała rozmawiać z Dyrektorką banku czy będą konieczne te aneksy. Do tej pory nie wiemy czy nasza transza zostanie przelana czy nie, dziś będę się kontaktować z bankiem wiec może czegoś się dowiem.
P.S. Pośredniczka z Wawel powiedziała jeszcze, że w tym lub w następnym tygodniu mają wyjść kolejne pisma o ukończeniu stanu SUROWEGO ZAMKNIĘTEGO.
P.S. Pośredniczka z Wawel powiedziała jeszcze, że w tym lub w następnym tygodniu mają wyjść kolejne pisma o ukończeniu stanu SUROWEGO ZAMKNIĘTEGO.
Wróć do „Piasta Park Kraków od Wawel Service - forum mieszkańców osiedla”