Bezpieczeństwo: ochrona, monitoring, ogrodzenie na osiedlu City Vibe w Krakowie
Bezpieczeństwo: ochrona, monitoring, ogrodzenie na osiedlu City Vibe w Krakowie
Orientował się już ktoś, jak będzie z bezpieczeństwem na powstającym osiedlu City Vibe? Czy będzie tam założony monitoring, a może będzie też jakaś ochrona dbająca o bezpieczeństwo na osiedlu? No i jeszcze czy osiedle będzie ogrodzone czy nie? Ma ktoś jakieś informacje na ten temat i napisze jak to wygląda?
Re: Bezpieczeństwo: ochrona, monitoring, ogrodzenie na osiedlu City Vibe w Krakowie
Ogrodzone na pewno nie będzie, bo przepisy/plan zagospodarowania temu zabrania
Re: Bezpieczeństwo: ochrona, monitoring, ogrodzenie na osiedlu City Vibe w Krakowie
guzbi pisze:Ogrodzone na pewno nie będzie, bo przepisy/plan zagospodarowania temu zabrania
To jednak Miejscowe Plany Zagospodarowania mają jakiś sens, moim zdaniem grodzenie bloków w mieście, to jakaś pomyłka i budzi raczej konflikty, niż daje poczucie bezpieczeństwa. A co Wy o tym sądzicie?
plaszak pisze:guzbi pisze:Ogrodzone na pewno nie będzie, bo przepisy/plan zagospodarowania temu zabrania
To jednak Miejscowe Plany Zagospodarowania mają jakiś sens, moim zdaniem grodzenie bloków w mieście, to jakaś pomyłka i budzi raczej konflikty, niż daje poczucie bezpieczeństwa. A co Wy o tym sądzicie?
Obudziliśmy się trochę z ręką w nocniku bo zamkniętych osiedli pobudowało się przez ostatnie lata na tyle dużo, że tkanka miejska została zrujnowana raczej nieodwracalnie. Przykłady znajdzie się nawet w najbliższym otoczeniu wspomnianej inwestycji.
Samo poczucie bezpieczeństwa jest również raczej złudne i takie rozwiązania według mnie mają znacznie więcej minusów aniżeli plusów.
Trabb pisze:Samo poczucie bezpieczeństwa jest również raczej złudne i takie rozwiązania według mnie mają znacznie więcej minusów aniżeli plusów.
Nie jestem fanem grodzenia bloków, wychowałem się na otwartym osiedlu i nie wiem co miałyby dać te płoty. Podobnie z monitoringiem, tanie to nie jest, a jednak sporo jest przypadków, że absolutnie nic to nie daje.
Ochrona jest kompletnie bez sensu, szkoda pieniędzy co miesiąc w czynszu. W praktyce wygląda to tak, że dziadek na emeryturze sobie dorabia siedząc na portierni. Nawet gdyby była bardziej profesjonalna ochrona to i tak uważam że nie ma to uzasadnienia.
maciej01 pisze:Ochrona jest kompletnie bez sensu, szkoda pieniędzy co miesiąc w czynszu. W praktyce wygląda to tak, że dziadek na emeryturze sobie dorabia siedząc na portierni. Nawet gdyby była bardziej profesjonalna ochrona to i tak uważam że nie ma to uzasadnienia.
Zgadza się, mógłby się może przydać do odbierania paczek, jeśli kurier nie zastanie nikogo w domu. Generalnie w czynszu wychodzi to całkiem sporo za to, a korzyści są niewielkie.
Pewnie będzie głosowanie nad ochroną,, niestety dużo ludzi ma jakieś dziwne fobie i się boi mieszkać bez ochrony. Mieszkałem jakiś czas z ochroną, bo ludzie przegłosowali - po roku z ochrony zrezygnowali jak zobaczyli jakie to koszty.
maciej01 pisze:Pewnie będzie głosowanie nad ochroną,, niestety dużo ludzi ma jakieś dziwne fobie i się boi mieszkać bez ochrony. Mieszkałem jakiś czas z ochroną, bo ludzie przegłosowali - po roku z ochrony zrezygnowali jak zobaczyli jakie to koszty.
To prawda, jak ludzie zaczynają widzieć koszty ochrony, to zapał dla tego rozwiązania mocno u nich spada i nic w tym dziwnego. Zwłaszcza, że przydatność takich ochroniarzy jest mocno dyskusyjna.
Odgradzanie blokow wyglada komicznie wedlug mnie i jest zbyteczne.
Wróć do „City Vibe Kraków (Myśliwska 68) od Develia / Nexity - forum mieszkańców osiedla”