Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 08 gru 2020, 7:04

Ceny wynajmu mieszkan mocno spadly, teraz 32 tys pustych mieszkan stoi w Krakowie. I bedzie rosło bo wiekszosc z tych kupionych na ostatniej gorce trafi na rynek w 2021/22 wiec za rok bedzie jakies 50 tys pustych mieszkan na wynajem w Krakowie! Jednak Krakow nie jest jakims super centrum naukowym, innowacji, biznesowym. Monachium to to nie jest, tam nawet amerykanie wała drzwiami i oknami szukając lepszej jakosci zycia. :mrgreen: U nas jednak nich nie chce przyjeżdżać. Teraz jeszcze jak nam pisowcy zrobili reklame kraju homofobicznego, mentalnie zacofanego, mającego problemy z prawem, to juz nawet Włosi, Hiszpanie czy inni wola unikac taki kaczystan bojąc sie prześladowań. Zreszta kto by sie chcial przeprowadzic do Turcji czy na Węgry lub Bialorus, kto tam wie co aparatowi władzy odwali jeszcze cie pobiją pałkami za tęczowe sznurówki na ulicy.
Albo majątek ci zarekwirują bo masz niemieckie korzenie lub jakies inne niepoprawne narodowe.
Krakow ma tez problem ze smogiem. Co powoduje ze sporo ludzi ciegle z miasta ucieka zostawiajac puste mieszkania. Uciekaja gdy chca zalozyc rodzine. Jest wiele powodow. Jak nie uciekaja do Gdanska, to do Warszawy (tam jak CPK wybuduja to pozamiata inne regiony), uciekaja na wies bo niby gorszy smog, ale jak na gorce sie kupi to z reguly szybciej wiatr rozwieje ten smog, No i duzo wiekszy metraz do mieszkania. A czy ktos przyjeżdża? Ukraińcy niechętnie bo w Krakowie ciezko znalesc prace dobrze płatna dla imigrantow z Ukrainy. U nas mozna albo za smieszne pieniadze pracowac fizycznie, albo kazde korpo jest zagraniczne i wymaga znajomosci języków ktorych Ukraińcy nie znają. W Warszawie jest pelno korpo polskich bo wszystkie polskie firmy maja siedzibę w Warszawie, Krakow stoi outsourcingiem i inwestycjami zagranicznymi. Z tymi znowu jest problem, ze PiS odstrasza kapital zagraniczny i juz nowe korpo zaczynaja unikac Kaczystanu bo moga ich zrepolonizowac, wiec liczba atrakcyjnych ofert pracy nawet dla polskich zaboslwentow spada i musza wyjeżdżać po studiach. Perspektywy Krakowa sa takie sobie. Jak sie władza nie zmieni i polityka zagraniczna sie nie zmieni i wewnętrzna w postaci centralizacji, tolerowania smogu itp. To po prostu to miasto Brdzie dryfować coraz bardziej w strone przeciętniaka.
biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/krakow-oferuje-najnizsza-rentownosc-na-wynajmie-mieszkania_38912.html

pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 08 gru 2020, 7:08

W sumie ja pamietam jak zlotowka byla po 3.3zl za PO, 4zl to bylo duzo. Teraz mamy rekordowe ceny 4.5zl jak tak dalej pojdzie do Euro bedzie po 5zl. W sumie nie jest glupie kupowac teraz jakas bezpieczna walutę pytanie czy EURO czy moze CHF ? Bo faktycznie zlotowka to moze jeszcze bardziej poleciec jak nas z EU wyprowadza to bedzie sie trzeba wyprowadzać, z czapka gruszek to te złotówki nic nie beda warte. Juz jak sobie przeliczam ile moje pańska teraz jest warta i na co mnie stac jakbym chcial za nią pomieszkać w Bawarii to mnie to przeraża. A niby mi kalkulatorek pokazuje ze top 3% zarobkow w Polsce.

Jaka walutę polecacie kupowac teraz? Franki Szwajcarskie czy moze jednak EURO?

pozdro

Postautor: pozdro » 08 gru 2020, 7:54

Widze ze familoki coraz popularniejsze. Dziwne tak mieszkac z innymi ludzmi i współdzielić ogródek. Ja bym nie potrafił jednak cenie sobie prywatność. Co jak sąsiad bedzie ganiał za sąsiadka z siekiera po pijaku. Strach dzieciaka do ogrodka wypuścić. Dziwie sie ludziom, ze sobie samo dzialki nie kupia i domu nowoczesnego z pompa ciepla nie kupia tylko za takie cos przepłacając budowa takiego to 250 tys zl, dzialka niedroga bo ciasna z 50 tys a tu cena 600 tys zl.

otodom.pl/pl/oferta/dom-w-zabudowie-szeregowej-zabierzow-ID48JIf.html#7d0dd9b3f5

mariar

Postautor: mariar » 08 gru 2020, 8:38

Wyszedł nowy raport Urban One: urban.one/blog/indeks-cen-nieruchomosci-w-pazdzierniku
Indeks urban.one dla lokali mieszkalnych w Polsce w październiku 2020 ustabilizował się na poziomie 103,94 pkt.. Zmiana wobec poprzedzającego miesiąca wyniosła 0,08 pkt. można więc powiedzieć, że ceny pozostawały stabilne. Wartość indeksu dla Polski znajduje się poniżej wartości sprzed początku pandemii, jednak różnica jest niewielka – ceny są już bliskie poziomów z marca 2020 roku. Nastroje na rynku uległy poprawie. W najnowszej ankiecie 50% ekspertów nie przewiduje dalszego pogarszania się warunków gospodarczych dla rynku mieszkań w Polsce w perspektywie kolejnych sześciu miesięcy.

zyneon

Postautor: zyneon » 08 gru 2020, 9:05

pozdro pisze: teraz 32 tys pustych mieszkan stoi w Krakowie.
biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/krakow-oferuje-najnizsza-rentownosc-na-wynajmie-mieszkania_38912.html

Ta liczba dotyczy całej Polski.

AgentDejv

Postautor: AgentDejv » 08 gru 2020, 9:25

pozdro pisze:

Według mnie franki lepsze. Europa jest dużym kryzysie a kurs euro po sporym rajdzie.
Franki, jeny i dolary. Jeśli lubisz ryzyko to lira turecka :)

tomm

Postautor: tomm » 08 gru 2020, 9:36

Ja obstawialbym Euro, mozesz zabrac swoje euro i kupic sobie chate w calej Europie. Nawet jesli Euro spadloby mocno Ty nie stracisz bo bedziesz mial sile nabywcza jak wszyscy w Europie w ktorej zyjesz. Za euro kupisz wiekszosc rzeczy na amazonie z wyjatkiem krototerminowego jedzenia.
Dolar jest troche chwiejny i uzywa sie go tylko do kupowania wycieczek i hoteli na karaibach ;)
Chf jest ok jesli dopuszczasz emigracje ;p ale nawet 900chf/day to nie jest deal zycia jak placisz za mieszkanie 2.5k chf/mc i przedszkole 2k chf/mc i zona nie pracuje - chyba ze chcesz zyc w kraju z piekna przyroda, czystym powietrzem, ktory caly jest pokryty drogami rowerowymi i osobno "wrotkowymi", swietna edukacja i z opieka medyczna i nie smieciowa emerytura kilka lat pewnie na nieco nizszym poziomie (no dobra co ja tu jeszcze robie?).
Troche mozna dywersyfikowac ale dla mnie podstawa to Euro, no chyba ze bawisz sie w spekulacje.
Popatrzcie jak Euro caly czas zyskuje od kilku ostatnich lat - widac wyraznie trend, mozna powiedziec ze teraz PLN jest wyjatkowo mocny ze nie stracil tylko trzyma sie dalej trendu.

Mar G

Postautor: Mar G » 08 gru 2020, 10:51

pozdro pisze:W sumie ja pamietam jak zlotowka byla po 3.3zl za PO, 4zl to bylo duzo. Teraz mamy rekordowe ceny 4.5zl jak tak dalej pojdzie do Euro bedzie po 5zl. W sumie nie jest glupie kupowac teraz jakas bezpieczna walutę pytanie czy EURO czy moze CHF ? Bo faktycznie zlotowka to moze jeszcze bardziej poleciec jak nas z EU wyprowadza to bedzie sie trzeba wyprowadzać, z czapka gruszek to te złotówki nic nie beda warte. Juz jak sobie przeliczam ile moje pańska teraz jest warta i na co mnie stac jakbym chcial za nią pomieszkać w Bawarii to mnie to przeraża. A niby mi kalkulatorek pokazuje ze top 3% zarobkow w Polsce.

To już zapomniałeś jak za Tuska EUR było po 4,80 ? ...
Goldman wystawił przedwczoraj prognozę na 2021 - wiosną ostatnie miesiące wysokiego kursu EUR - 4.55. Potem stopniowe umacnianie złotego i spadek kursu do 4.30 na jesień 2021.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 08 gru 2020, 12:49

mariar pisze:Wyszedł nowy raport Urban One: urban.one/blog/indeks-cen-nieruchomosci-w-pazdzierniku
Indeks urban.one dla lokali mieszkalnych w Polsce w październiku 2020 ustabilizował się na poziomie 103,94 pkt.. Zmiana wobec poprzedzającego miesiąca wyniosła 0,08 pkt. można więc powiedzieć, że ceny pozostawały stabilne. Wartość indeksu dla Polski znajduje się poniżej wartości sprzed początku pandemii, jednak różnica jest niewielka – ceny są już bliskie poziomów z marca 2020 roku. Nastroje na rynku uległy poprawie. W najnowszej ankiecie 50% ekspertów nie przewiduje dalszego pogarszania się warunków gospodarczych dla rynku mieszkań w Polsce w perspektywie kolejnych sześciu miesięcy.

Widzę, że urban.one zaczęło pytać "anonimowego eksperta". Ktoś z branży pisze o spadkach, ale nie chce się przyznać. :D Ten cytat jest ciekawy:

Raczej tak, tzn. że spadną wartości oraz konsekwentnie ceny. Deweloperzy próbują rozniecić ten tlący się rynek, nagłaśniając medialnie pozorne wzrosty – mówi anonimowy ekspert.

Ten w sumie też:

Ceny mieszkań rosną, wolumen sprzedaży spada, jest także mniej projektów planowanych do rozpoczęcia. Sygnały od generalnych wykonawców wskazują, że zapytań ofertowych ze strony deweloperów jest mniej, niż w poprzednich kwartałach. Musi to oznaczać spadek podaży mieszkań w przyszłym roku. Może to oznaczać raczej stabilizację cen, a niekoniecznie ich spadek – anonimowy ekspert.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

madmax

Postautor: madmax » 08 gru 2020, 15:39

Co myślicie?

BIK Indeks – Popytu na Kredyty Mieszkaniowe wyniósł w listopadzie 2020 r. (-4,4%)

...Natomiast negatywny wpływ miał spadek liczby wnioskodawców. Listopadowy odczyt Indeksu jest ponownie ujemny. Nie ma więc kontynuacji optymizmu, jaki obserwowaliśmy we wrześniowym, a jeszcze wyraźniej w październikowym odczycie, które były dodatnie po serii ujemnych odczytów z okresu marzec - sierpień.

Mamy więc pierwszy sygnał ostrzegawczy wskazujący, że odbudowa popytu (ujęcie wartościowe) na rynku kredytów mieszkaniowych przyjmie raczej kształt litery W...

Obrazek

Tu ode mnie:
Obrazek

media.bik.pl/informacje-prasowe/615652/bik-indeks-popytu-na-kredyty-mieszkaniowe-wyniosl-w-listopadzie-2020-r-4-4

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”