Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
jakubiakuellen

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: jakubiakuellen » 01 gru 2020, 3:52

anubis pisze:
NeVeS pisze:

Z niegiełdowych to myślę, że jeszcze Inter-bud może mieć kłopoty. Mają dużo etapów w trakcie po bajońskich stawkach i sprzedaż też im leży. Upadłość dewelopera odpowiedzialnego za WT 2.0 byłaby piękną kropką na i, jeśli chodzi o dywagacje o kondycję rynku i ocenę końcówki 2019 roku.

Ciekawe dywagacje odnośnie WT 2.0 uznawanej za jedną z najbardziej prestiżowych na mapie Krk.
W etapie, który ma być oddany za miesiąc wyprzedali wszystkie mieszkania. Ostatnie 3 zarezerwowane, w tym jedno za ponad 4 bańki :lol:

Obrazek

W kolejnym etapie W (do oddania w 1 kw 2022) jest pare mieszkań nawet po 5,6mln :)
Ta inwestycja rządzi się swoimi prawami, gdyż jest również pewna grupa osób, która chce mieszkać w takim przepychu. Oni są w stanie wiecej zapłacić, bo ich na to po prostu stać. Na parkingach stoją Bentleye. Cena obejmuje również otoczenie i sąsiadów. Rzekomo Górniak kupiła m w jednym z etapów. Nie żeby to był jakiś wzór bynajmniej. Cena wystartowala w 3 etapie od 13tys/m2. W porównaniu do 2-go (od 9,9tys/m2) i 1-go (7,9tys/m2) jest znaczna różnica. To może dlatego w ciagu 1tygodnia sprzedaży nie opchneli ponad 60% jak było to w przypadku wczesniejszego etapu. Do końca budowy jeszcze daleka droga, a najtańsze mieszkania z rynku wtórnego z poprzednich etapów, nawet w stanie deweloperskim nie schodzą poniżej 12500, za najgorsze ekspozycje, gdzie cena sprzedazy wynosila 9900/m2.. to daje do myślenia.

pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 01 gru 2020, 6:54

SzczerE powiedziawszy to mamy juz malo margines i na wzrosty cen mieszkan.
Zakladajac, ze w EUR w miastach drugiej ligii czyli nie jakies tam Amsterdam Paryze Londyn Wiedniu, Monachium Mediolany Rzymy Pragi Itd ceny sa tak max 4000 euro.

Jednak Krakow to nie jest ani taka miejscowka turysta na jak Rzym czy Wieden czy Praga, ani takie centrum biznesowe jak Monachium czy Amsterdam gdzie ludzie Ciagna z calego swiata. U nas przy centralizacji wszystkiego w Warszawie budowie CPK czyli koleji dowozowej z kazdej czesci polskiej prowincji jak do Paryza. To w zasadzie realne wzrosty mozliwe sa jeszcze w Warszawie do tych cen Paryskich czy Londynakich w dluzsza i perspektywie. Krakow zostanie co najwyzej Marsylia a tam mieszkania sa po 4000 euro w centrum czyli Krowodrza Park z 14 tys zl/m2 juz praktycznie dobijaja do tych cen. Smieszne jest to ze robot in na budowie na reke w tych krajach dostaje 3000 euro a u nas 4000zl. Hehe ladne zysko wykrecaja deweloperzy

pozdro

Postautor: pozdro » 01 gru 2020, 7:00

For jak ta co w covida nie wierzy, oraz nie uzywa ani androida ani ios bo Ja bill gates sledzi. Ale fakt drugi logo we paeudogwiazdy sportu muzyki sie szlajaly po tych szkoleniach youtube row od nieruchomosci, i troche na kupili mieszkan liczyc na przerzycie z tego do emerytury.
:mrgreen:

Zawsze mnie zastanawia co jest prestizowego w WT 2.0. Wychodzi wz na mega ruchliwa rondo. Nad wisla smrod spalin z mostu kotlarskiego. Prestiz pep to jest na Woli justowskiej. Czy w okolicach ulicy Waszyngtona, Rudawy.

pozdro

Postautor: pozdro » 01 gru 2020, 7:11

Ceny mieszkan spadaja wolno potrzeba czasu. Dołek bedzie w 2023 lub 2024. Bo covid sie skończy w 2021. Dużo osob bedzie oszczędzać po kryzysie i wstrzymuje sie z jakimi kolwiek duzymi zakup ani. Ceny na zadupiach Krakowa to 6k, w sąsiadujących z rynkiem 8k. To jest przy założeniu ze jednak ludzie nie zamarza o Tesli i bo wtedy na rynku odpadnie te 30% naturalnego popytu, wtedy ceny nigdy juz nie wzrosna i wszedzie spadna do 6 tys zl, z wynajmu zostana tylko turysci i nomadzi. Bo normalna rodzina bedzie chciala tesle z paneli sobie ladowac w domku jednorodzinnym i ogrzewać sie pompa ciepla jak kazdy, a nie na wegiel po horrendalnych cenach. Wiecie jak ogrzewanie z MPEC bedzie drożeć. Cena uprawnień do emisji bedzie rosła bardzo szybko.

pozdro

Postautor: pozdro » 01 gru 2020, 7:47

Ale pustych mieszkań w Rzeszowie stoi, nakupili ludzie pod wynajem za głosem Orzechowskiego teraz mysla ze 5% beda zarabiac ceny z kosmosu 1500zl/mc za 2 pokoje czyli wiecej niz w Krakowie. Ahaha ladnie sie dali wciągnąć ci taksówkarze inwestorzy kupowali gdzie popadnie nawet w miastach ze strukturalna ucieczka ludzi do wiekszych aglomeracji.

Same nowki wykończone na wysoki standard ;) zeby ladnie obrazek na otodom wygladal
otodom.pl/wynajem/mieszkanie/rzeszow/?search%5Bregion_id%5D=9&search%5Bsubregion_id%5D=429&search%5Bcity_id%5D=201

mariar

Postautor: mariar » 01 gru 2020, 7:56

anubis, każdy Twój post jest tak naciągany że nie da się czytać. Dobrze że niektórzy to sprawdzają. Wrzucanie wyciętego zdania z artykułu? Wyciągnięcie jednego słowa z kontekstu w reklamie? Masakra, nieźle Ci się musi palić...

timmons

Postautor: timmons » 01 gru 2020, 8:40

jakubiakuellen pisze:W kolejnym etapie W (do oddania w 1 kw 2022) jest pare mieszkań nawet po 5,6mln :)
Ta inwestycja rządzi się swoimi prawami, gdyż jest również pewna grupa osób, która chce mieszkać w takim przepychu. Oni są w stanie wiecej zapłacić, bo ich na to po prostu stać. Na parkingach stoją Bentleye. Cena obejmuje również otoczenie i sąsiadów. Rzekomo Górniak kupiła m w jednym z etapów. Nie żeby to był jakiś wzór bynajmniej. Cena wystartowala w 3 etapie od 13tys/m2. W porównaniu do 2-go (od 9,9tys/m2) i 1-go (7,9tys/m2) jest znaczna różnica. To może dlatego w ciagu 1tygodnia sprzedaży nie opchneli ponad 60% jak było to w przypadku wczesniejszego etapu. Do końca budowy jeszcze daleka droga, a najtańsze mieszkania z rynku wtórnego z poprzednich etapów, nawet w stanie deweloperskim nie schodzą poniżej 12500, za najgorsze ekspozycje, gdzie cena sprzedazy wynosila 9900/m2.. to daje do myślenia.

Mieszkam w WT 1. Na parkingu jest dokładnie jeden Bentley (prawdopodobnie wynajęty).

W każdym razie ceny WT 2.0 są absurdalne. Jeśli WT 1 to jakikolwiek przykład, wszędzie będą śmieci, a ty będziesz patrzeć w okno swojego sąsiada, który chodzi w bieliźnie (facet naprzeciw nas to robi, bez zasłon, a ja mam dzieci).

Nie wiem, dlaczego ktoś miałby płacić 4 miliony za życie w WT 2.0. Wolałabym kupić lokal na ostatnim piętrze na Kazimierzu.

Not prestigious at all!

WiktorR

Postautor: WiktorR » 01 gru 2020, 10:34

timmons pisze:
jakubiakuellen pisze:W kolejnym etapie W (do oddania w 1 kw 2022) jest pare mieszkań nawet po 5,6mln :)

Mieszkam w WT 1. Na parkingu jest dokładnie jeden Bentley (prawdopodobnie wynajęty).

W każdym razie ceny WT 2.0 są absurdalne. Jeśli WT 1 to jakikolwiek przykład, wszędzie będą śmieci, a ty będziesz patrzeć w okno swojego sąsiada, który chodzi w bieliźnie (facet naprzeciw nas to robi, bez zasłon, a ja mam dzieci).

Nie wiem, dlaczego ktoś miałby płacić 4 miliony za życie w WT 2.0. Wolałabym kupić lokal na ostatnim piętrze na Kazimierzu.

Not prestigious at all!

Na Kazimierzu Penthouse z ładnym dużym tarasem na dachu to jest jeden :D
W Krakowie to w sumie ciężko znaleźć ładne duże mieszkania, dla osób z dużym budżetem w mojej ocenie najlepsze mieszkania były na dachu Riverside. WT 2 czy Pianissimo też wypadają nieźle w tej konkurencji.

jakubiakuellen

Postautor: jakubiakuellen » 01 gru 2020, 10:55

timmons pisze:

Not prestigious at all!

Te za kilka baniek są na 9-10 piętrze i mają widok ponad wysokość WT 1.0, które są do max 6 pietra.. nie mam na myśli parkingu zewnętrznego, a wewnetrzy. Jeśli kogoś stać na drogi wóz to i na garaż do niego ;) Nie przesadzajmy z tym widokiem sasiada. Nie trzeba było kupować najtanszego m na dziedzińcu w samym rogu :lol:

Rak

Postautor: Rak » 01 gru 2020, 11:06

pozdro pisze:AAhaha ladnie sie dali wciągnąć ci taksówkarze inwestorzy kupowali gdzie popadnie..

Swoją drogą ścianę obok mnie za ponad 10k za metr w Krk kupił taksówkarz na wynajem i juz ktoś tam mieszka, co mnie nawet zaskoczyło, ale nie wiem po ile wynajmuje.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”