Jesli dobrze patrze w raport NBP to w II kwartale
W Krakowie +4.3% pierwotny k/k, +3.8% wtorny k/k
wiec ceny w III mocno hamuja
Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Prawda jest taka, że wolumen ma znaczenie.
Póki co nie ma dużej presji na wyprzedaż. Wszyscy grają na przeczekanie. Kluczowe będzie zachowanie rynku najmu.
Narazie rynek trochę reaguje jak giełda. Kryzys hula a ceny w górę
Póki co nie ma dużej presji na wyprzedaż. Wszyscy grają na przeczekanie. Kluczowe będzie zachowanie rynku najmu.
Narazie rynek trochę reaguje jak giełda. Kryzys hula a ceny w górę

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Trabb pisze:
A jaki jest wolumen?! Bo sprzedaż LEŻY, więc to pewnie 3 transakcje na krzyż.
I tylko kawalerki się sprzedają, a jak wiadomo one są dużo droższe za metr. Sprzedaż mieszkań powyżej 40 m2 leży i kwiczy
budfen pisze:rynekpierwotny.pl
Rynek pierwotny to jest na garnuszku deweloperów, więc plotą co im ślina na język przyniesie.
I tylko kawalerki się sprzedają, a jak wiadomo one są dużo droższe za metr. Sprzedaż mieszkań powyżej 40 m2 leży i kwiczy
Czy ja wiem, inwestycje które obserwuje sprzedają większe mieszkania. Reduta w ostatnim miesiącu 5 większych mieszkań, Bryksy na Kniaźnina - zeszły ostatnie 3 mieszkania >50m2 w ciągu ostatnich 2tyg. HSD też coś sprzedało z większych.
A ja uwazam ze ten watek powinien zmienic nazwe na "Grupa wsparcia dla przegranych co to sie nie zalapali".
To jeszcze nie są przegrani.. mam wśród znajomych typka który zerwal umowę deweloperską oddając deweloperowi 30tys w gratisie w kwietniu (przeraził się covidem) i teraz kupił mieszkanie 400zł droższe na metrze

-
HaHa, jakiś leszczur nie wytrzymał psychicznie i zgłosił mój post do moderacji
Niestety nie zmienia to faktu, ze mieszkania w Krakowie IDĄ W GÓRĘ i radzę się z tym pogodzić 

Ciekawa analiza cen nieruchomości od UBS:
ubs.com/global/en/media/display-page-ndp/en-20200930-ubs-bubble-index-2020.html
Niestety nie ma tam Krakówa, ale Warszawa dostała ocenę 'fair-valued'
ubs.com/global/en/media/display-page-ndp/en-20200930-ubs-bubble-index-2020.html
Niestety nie ma tam Krakówa, ale Warszawa dostała ocenę 'fair-valued'

Tutaj mamy zrzut cen ofertowych dla wszystkich mieszkań 70m + w Krakowie olx i gratka.
Widać jeszcze wzrosty do pierwszej fali. Lekkie wzrosty przy pierwszym swiatelku w tunelu. A później to wiadomo.
Nie widać oczywiście wolumenu.
Aktualne mieszkanie kupiłem w dołku 2014. Kupując na górce 2020 czułbym się jak frajer.

Widać jeszcze wzrosty do pierwszej fali. Lekkie wzrosty przy pierwszym swiatelku w tunelu. A później to wiadomo.
Nie widać oczywiście wolumenu.
Aktualne mieszkanie kupiłem w dołku 2014. Kupując na górce 2020 czułbym się jak frajer.

Indyk pisze:Aktualne mieszkanie kupiłem w dołku 2014. Kupując na górce 2020 czułbym się jak frajer.
Serdecznie gratulujemy kapitalnej decyzji zakupu nieruchomosci w dolku 2014. Prosze opowiedziec jak udalo sie tak doskonale wyczuc rynek nieruchomosci?
trabel pisze:Indyk pisze:Aktualne mieszkanie kupiłem w dołku 2014. Kupując na górce 2020 czułbym się jak frajer.
Serdecznie gratulujemy kapitalnej decyzji zakupu nieruchomosci w dolku 2014. Prosze opowiedziec jak udalo sie tak doskonale wyczuc rynek nieruchomosci?
Dziękuję!
Już służę.
Kupując nie wiedziałem że to sam dół dołka. Natomiast ceny od dłuższego czasu spadały, więc moment wydał się dobry.
Czyli mniej więcej przeciwieństwo aktualnej sytuacji.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”