Widocznie wiedzą że nie jesteś na kupnie mieszkania. Ja naprawdę chce kupić mieszkanie i dobry handlowiec to wyczuwa, dzisiaj na przykład dzwonił Pan Rafał z City Vibe.platinium pisze:Do mnie nikt nie dzwoni, mimo że jestem w bazach chyba wszystkich inwestycji. Jedynie mail z Murapolu raz na jakiś czas, ehh
Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
-
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
To co w ogóle polecacie? Tak do 5k/m2.
piotrekdom pisze:To co w ogóle polecacie? Tak do 5k/m2.
Podzwon do deweloperów, może sprzedażą Ci osobno komórkę lokatorska

ITGeek pisze:piotrekdom pisze:To co w ogóle polecacie? Tak do 5k/m2.
Podzwon do deweloperów, może sprzedażą Ci osobno komórkę lokatorska
na złocieniu będziesz przebierał w mieszkaniach do 5k, więc nie ma co szydzić bo da się kupić
tymczasem Miastologia po podniesieniu cen na początku roku z 530k do 590k (mowa o wykończonych mieszkaniach 64m2) nie sprzedawała nic, ciągle im zostało sporo mieszkań, więc na stornie powoli dają kilkunastotysięczne upusty, a na morizon można znaleźć te mieszkania nawet o 40tys taniej: otodom.pl/oferta/wygodne-m-4-przy-chmielnej-ID44gq2.html#106d8e8bf9
a jak z nimi negocjowałem w czerwcu/lipcu podobne kwoty to byli pewni że nie muszą schodzić z ceny

pawelk pisze:tymczasem Miastologia po podniesieniu cen na początku roku z 530k do 590k (mowa o wykończonych mieszkaniach 64m2) nie sprzedawała nic, ciągle im zostało sporo mieszkań, więc na stornie powoli dają kilkunastotysięczne upusty, a na morizon można znaleźć te mieszkania nawet o 40tys taniej: morizon.pl/oferta/sprzedaz-mieszkanie-krakow-podgorze-duchackie-chmielna-63m2-mzn2033632145
a jak z nimi negocjowałem w czerwcu/lipcu podobne kwoty to byli pewni że nie muszą schodzić z cenyod tamtej pory co jakiś czas sprawdzam sobie jak tam oferta i ciągle mają wylistowane te same mieszkania. i szczerze jak sprzedadzą je za taką kwotę w momencie jak im zostało kilak miejsc zewnętrzych za które sobie życzą 35tys (
) to będzie ich duży sukces.
Sporo takich małych firm i januszbud-ów nie robi żadnej analizy rynku tylko cenę szacuje metodą "koszty odtworzeniowe + procent narzutu jaki nam się w nocy przyśnił". Dopóki ceny rosły to działało. Puste mieszkanie poczekało odpowiednio długo i w końcu ceny rynkowe dogoniły ofertę. Im mniejszy deweloper tym większe również opory psychologiczne aby zweryfikować swój model biznesowy. Dlatego też myślę, że przeceny zaczną się raczej od spółek giełdowych i rynku wtórnego.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
Patrzyłem na mieszkanie notowane w 2017 roku. Coś się zawaliło i zostało zdjęte z rynku.
Właściciel wystawił go ponownie o 200 000 + więcej niż w 2017 roku.
Właściciel wystawił go ponownie o 200 000 + więcej niż w 2017 roku.
Wieci ile pustych mieszkan pocovidowych moze trafić na rynek? Ogolnie tygodniowo umiera 2000 osob ekstra ostatnio to miesiecznie 10 tys mieszkan pustych czesto po emerytach ktore za rok zaleją rynek wtorny
Są już dostępne dane o liczbie turystów w Krakowie za okres wakacyjny (lip-sie), którzy przynajmniej spędzili tutaj jedną noc:
2020: 188,7 tys. turystów - 148 tys. krajowi / 40,7 tys. zagraniczni
2019: 551,1 tys. turystów - 262,1 tys. krajowi / 289 tys. zagraniczni
myślałem że będzie gorzej, turystyka zagraniczna leży, ale lokalna trzyma się nieźle biorąc pod uwagę sytuację.
źródło:
biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/do-krakowa-przyjechalo-o-360-tys-mniej-turystow-niz-przed-rokiem_38317.html
2020: 188,7 tys. turystów - 148 tys. krajowi / 40,7 tys. zagraniczni
2019: 551,1 tys. turystów - 262,1 tys. krajowi / 289 tys. zagraniczni
myślałem że będzie gorzej, turystyka zagraniczna leży, ale lokalna trzyma się nieźle biorąc pod uwagę sytuację.
źródło:
biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/do-krakowa-przyjechalo-o-360-tys-mniej-turystow-niz-przed-rokiem_38317.html
Nie zaleją rynku, na te mieszkania ostrzyły sobie zęby wnuczki. Po prostu będą mieć wcześniej własne M i wyprowadza się od rodziców.pozdro pisze:Wieci ile pustych mieszkan pocovidowych moze trafić na rynek? Ogolnie tygodniowo umiera 2000 osob ekstra ostatnio to miesiecznie 10 tys mieszkan pustych czesto po emerytach ktore za rok zaleją rynek wtorny
pawelk pisze:tymczasem Miastologia po podniesieniu cen na początku roku z 530k do 590k (mowa o wykończonych mieszkaniach 64m2) nie sprzedawała nic, ciągle im zostało sporo mieszkań, więc na stornie powoli dają kilkunastotysięczne upusty, a na morizon można znaleźć te mieszkania nawet o 40tys taniej:
Byłem zainteresowany mieszkaniem w tej inwestycji, na etapie sprzedażny wyglądało to bardzo fajnie. Miała być winda do hali garażowej, wózkownia, rowerownia. Niestety Miastologia postanowiła zarobić więcej. Zrezygnowano z winy, wózkowni i rowerowni i zamiast tego stworzono lokale użytkowe. Hala garażowa jest nie zamykana, otwarta z dwóch stron, strach przyjechać w nocy do domu. Wykończenie klatek to jakaś kpina, zwykła wylewka betonowa i barierki jak tanie ogrodzenia z OBI. Do tego przeszklenie z poliwęglanu, komórki lokatorskie za 10 tyś to zwykłe szafy metalowe za 600 zł postawione na klatce. Do tego oferują wykończenie mieszkania za 90tyś, które jest warte może 45.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”