Inwestycja ul. Centralna Kraków / deweloper Proins (Czyżyny) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
ITGeek

Re: Inwestycja ul. Centralna / deweloper Proins (Czyżyny) - opinie na forum

Postautor: ITGeek » 19 paź 2020, 14:02

Moim zdaniem Jasna lokalizacyjnie i wizualnie wygrywa o dwie klasy. Dodatkowo cena znacznie niższa.

iti

Postautor: iti » 20 paź 2020, 1:10

ITGeek pisze:Moim zdaniem Jasna lokalizacyjnie i wizualnie wygrywa o dwie klasy. Dodatkowo cena znacznie niższa.

Mam tu identyczne zdanie, wystarczy porównać dostęp do usług, dostęp do komunikacji publicznej i ogólne zagospodarowanie okolicy. Co do urody bloków, to się nie wypowiadam, bo to ocenimy, jak będą gotowe, choć bardziej podoba mi się wizualizacja Jasnej. Ale szkoda porównywać do Jasnej, bliżej jest Centralna Park od Develii...

Ale wracając do tematu, to nie wiecie czy budowa już ruszyła?

pawelk

Postautor: pawelk » 20 paź 2020, 14:33

iti pisze:Mam tu identyczne zdanie, wystarczy porównać dostęp do usług, dostęp do komunikacji publicznej i ogólne zagospodarowanie okolicy.

porównuję i dalej nie rozumiem jak Jasna miałaby mieć przewagę w tych aspektach (nie mówię że jest zła, moim zdanie obie lokalizacje są bardzo dobre, po prostu nie rozumiem tego rozpływania się nad Jasną która chociażby w dostępie do komunikacji publicznej ustępuje centralej, bo do tramwaju jest sporo dalej)

iti

Postautor: iti » 20 paź 2020, 22:56

pawelk pisze:
iti pisze:Mam tu identyczne zdanie, wystarczy porównać dostęp do usług, dostęp do komunikacji publicznej i ogólne zagospodarowanie okolicy.

porównuję i dalej nie rozumiem jak Jasna miałaby mieć przewagę w tych aspektach (nie mówię że jest zła, moim zdanie obie lokalizacje są bardzo dobre, po prostu nie rozumiem tego rozpływania się nad Jasną która chociażby w dostępie do komunikacji publicznej ustępuje centralej, bo do tramwaju jest sporo dalej)

No to sobie sprawdź ile jest to tramwaju z Centralnej, z miejsca, w którym buduje Proins, a ile jest z Jasnej, na przystanek Stella-Sawickiego. A masz jeszcze przystanki autobusowe na Marii Dąbrowskiej, na Andersa, na Stella-Sawickiego. Dwa kroki od jasnej są dwie szkoły, przedszkola, żłobek, basen kończą budować, sklepy w tym np. Biedronka i perspektywa tego, że sam pas zostanie kiedyś zagospodarowany pod przestrzeń publiczną, Park Skalskiego, przychodnie i wiele innych rzeczy w najbliższym sąsiedztwie. A teraz powiedz mi co jest na Centralnej, może ten zielony budynek przychodni medycyny pracy... Patrzę na rzeczy, które sam wziąłbym pod uwagę szukając mieszkania.

ITGeek

Postautor: ITGeek » 20 paź 2020, 23:35

iti pisze:
pawelk pisze:

No to sobie sprawdź ile jest to tramwaju z Centralnej, z miejsca, w którym buduje Proins, a ile jest z Jasnej, na przystanek Stella-Sawickiego. A masz jeszcze przystanki autobusowe na Marii Dąbrowskiej, na Andersa, na Stella-Sawickiego. Dwa kroki od jasnej są dwie szkoły, przedszkola, żłobek, basen kończą budować, sklepy w tym np. Biedronka i perspektywa tego, że sam pas zostanie kiedyś zagospodarowany pod przestrzeń publiczną, Park Skalskiego, przychodnie i wiele innych rzeczy w najbliższym sąsiedztwie. A teraz powiedz mi co jest na Centralnej, może ten zielony budynek przychodni medycyny pracy... Patrzę na rzeczy, które sam wziąłbym pod uwagę szukając mieszkania.

W punkt.

pawelk

Postautor: pawelk » 20 paź 2020, 23:54

iti pisze:
pawelk pisze:

Kolego spokojnie, nie ma co się denerwować :) Przed napisaniem swojego poprzedniego posta sprawdzałem dla pewności z której inwestycji jest bliżej do tramwaju, i wyszło mi że to z Proins będzie jakieś 600m do tramwaju, z Jasnej 900m. Może coś źle zaznaczyłem, może nie wiem dokładnie gdzie są obie inwestycje, jeśli się mylę to przepraszam i proszę o sprostowanie :)

Co do reszty to pełna zgoda, Jasna ma wszystko co ludziom potrzeba do życia, z tym że na prawdę nie widzę żeby na Centralnej czegoś brakowało - żłobków i przedszkoli w koło znajdziesz kilka, szkoła też jest niedaleko, jest M1 jako centrum handlowe a nie rozwalone pojedyncze sklepiki (co kto lubi, ja cenię sobie małe sklepiki ale prawda jest taka że kupuję w nich drobnicę a prawdziwe zakupy i tak robię w M1, poza tym Żabki są teraz wszędzie, Biedronka na Sołtysowkiej też nie jest daleko). Z zielenią może faktycznie gorzej bo trzeba iść do parku lotników, tutaj Jasna wygrywa.

Mnie po prostu dziwią te zachwyty nad Jasną o których czytam od wielu miesięcy, po prostu była to dobra lokalizacja w dobrej cenie, ale żeby tak się rozpływać jaka to wybitna inwestycja i wszystko w Krakowie porównywać do niej to po prostu dla mnie jest trochę dziwne bo podobnie dobrych lokalizacji jest mnóstwo :) Do tego Jasna jak wyszła z rezerwacji i trafiła do ogólnej sprzedaży to już nie wygląda jakoś bardzo atrakcyjnie cenowo. Kolejna sprawa to same mieszkania które są po prostu małe, więc jako przyszłościowa inwestycja dla rodziny też nadaje się średnio. I na koniec otoczenie osiedla wielką płytą z okresu słusznie minionego do której mam po prostu awersję, ale rozumiem że to moja odosobniona fobia ;) chociaż konsekwencje tego że w koło wielkiej płyty przez lata powstawało nowe budownictwo ze współczynnikiem miejsc parkingowych do mieszkań na poziomie 0.5 które sprawiło że fala aut wlewających się w każdy zakamarek starych bloków zmusiła wspólnoty do grodzenia się a tym samym spowodowania notorycznych problemów z parkowaniem przy jednoczesnym antagonizowaniu ludzi przeciwko sobie to już nie moja fobia ale dzisiejsza rzeczywistość...

Wiadomo że stojąc przed wyborem Jasna vs Centralna od Proins wybór by był prosty bo Proins odleciał, ale w okolicach ich inwestycji nie brakuje konkurencyjnych inwestycji które stawiane obok Jasnej (szczególnie kosztującej już coraz bliżej 9k niż ceny z 7 z przodu która miała był wyróżnikiem tej inwestycji) nie muszą czuć kompleksów :)

iti

Re: Inwestycja ul. Centralna Kraków / deweloper Proins (Czyżyny) - opinie na forum

Postautor: iti » 21 paź 2020, 0:34

Nie wiem kto tu się denerwuje, jestem spokoju jak dym z komina w Łęgu w bezwietrzny dzień ; )

Napisałeś o M1 w okolicy Proinsu, ale zapomniałeś o CH Czyżyny blisko Jasnej. Nie uważam, że Jasna, to jakieś nie wiadomo co, ale przy aktualnych cenach w Krakowkie, to była niezła oferta i nawet gdyby Proins kosztował tyle samo, to wg mnie Jasna lepsza, choć nie twierdzę, że osiedle Proinsu jest złe (poza odjechaną ceną), albo, że lokalizacja jakaś tragiczna.

Co do wielkiej płyty, to zobacz sobie ten stary blok pomiędzy Sołtysowską i Centarlną, sypiące się budynki magazynowe obok. No i rozumiem, że przy Centralnej, to miejsca postojowe czekają na chętnych, nie to co na pasie startowym (inna sprawa, że wielki parking, to nie jest to, co chciałoby się na nim zobaczyć). Tam po prostu nie ma nic ciekawego, taka stara poprzemysłowa okolica, z dominantą z kominów elektrociepłowni.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2020, 18:49 przez iti, łącznie zmieniany 1 raz.

iti

Re: Inwestycja ul. Centralna Kraków / deweloper Proins (Czyżyny) - opinie na forum

Postautor: iti » 21 paź 2020, 18:48

Byłem ostatnio w okolicy, więc zrobiłem kilka zdjęć, wygląda na to, że ruszyli z pracami na całego.

Obrazek

Działka zniwelowana, powstają wykupy, ścianki mające utrzymywać grunt itd.

Obrazek

Tu wspomniany wcześniej blok a w tyle przychodnia medycyny pracy, nie wygląda też zbyt reprezentacyjnie. No a po prawej znajdują się stare zabudowania poprzemysłowe.

Obrazek

Przejścia do Sołtysowskiej chyba też nie ma z tej działki, tylko trzeba dojść do skrzyżowania i dopiero się cofnąć, jeżeli np. chce się dojść do Biedronki.

Obrazek

Tu tablica informacyjna ze większą liczbą szczegółów i informacji odnoszących się do samej budowy. Sporo trzeba będzie poczekać na zakończenie tej inwestycji, bo to III kwartał 2023, więc pewnie mieszkanie będzie można dostać najwcześniej gdzieś w pierwszym kwartale 2024 (od ukończenia budowy mija jeszcze zwykle sporo czasu). Czyli do wysokiej ceny, trzeba by jeszcze doliczyć 3-3,5 roku mieszkania w innym miejscu, dla wielu osób są to np. koszty wynajmu - spora kwota może się z tego zrobić.

Obrazek

Na jednym ze zdjęć widać inwestycję Atal Aleja Pokoju 83, inne osiedle, inna lokalizacja, inne ceny (niższe), inny termin oddania większości budynków (krótszy). No ale wiadomo, każdy wybiera to, co mu pasuje.

cruxeither

Postautor: cruxeither » 21 paź 2020, 19:14

Przychodnia też idzie do zburzenia. Nie zburzyli od razu bo mają umowę najmu do 2021 albo 22 (nie pamiętam dokładnie) i powiedzieli, że się nie wyniosą wcześniej.

Editd: Przejście do Sołtysowskiej też powinno być, w planie zagospodarowania jest droga łącząca Centralną z Sołtysowską wzdłuż południowej granicy działki Proins. Swoją drogą ciekawe czy miasto wzamian za pozowlenie na budowę kazało im dą drogę zbudować. Inna sprawa, że wątpię żeby musieli do biedronki przy Sołtysowskiej biegać. Jak sobie zobaczysz na stronie Proins to prawie w każdym bloku są usługi w patrerach, niektóre lokale bardzo duże. Także pewnie jakaś spożywka tam będzie, a jak nie u nich to po sąsiedzku w Develii ; )

iti

Postautor: iti » 23 paź 2020, 0:20

cruxeither pisze:Przychodnia też idzie do zburzenia. Nie zburzyli od razu bo mają umowę najmu do 2021 albo 22 (nie pamiętam dokładnie) i powiedzieli, że się nie wyniosą wcześniej.

A to nie wiedziałem, że z przychodnią też będzie porządek, w zasadzie nie ma czego żałować, bo budynek okolicy raczej nie zrobi, dzięki za informację, to na plus osiedla. Ewentualna budowa drogi dojazdowej do Sołtysowskiej, to z jednej strony plus, a z drugiej może być minusem, bo pewnie sporo ruchu z Sołtysowskiej szło by na Centralną i później do Nowohuckiej. Choć to w sumie dziwne, bo kawałek dalej ma być budowane rondo, na styku Sołtysowskiej i Centralnej i ma je budować deweloper Develia.

No a lokale usługowe, właśnie zastanawiałem się patrząc na wizualizacje czy one tam będą, czy to mieszkania, nie widziałem wejść do nich z ulicy. W każdym razie to dobra informacja, że będą lokale usługowe na osiedlu, bo to zmienia jakość życia na osiedlu, to niestety Develia obok zaniedbała, choć może się poprawi przy kolejnych etapach.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”