Inwestycja ul. Centralna Kraków / deweloper Proins (Czyżyny) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
zyneon

Re: Inwestycja ul. Centralna / deweloper Proins (Czyżyny) - opinie na forum

Postautor: zyneon » 20 wrz 2020, 11:57

Orlińskiego stan deweloperski 11k/m :lol:

Obrazek

pozdro

Postautor: pozdro » 20 wrz 2020, 17:09

Ale czynsz taki niski 192 zl hehe serio tak mali mozna placic czy to bez wody i bez smieci i bez innych stalych oplat. Takie smieci to np za 2 osoby teraz 46zl.

megi

Postautor: megi » 20 wrz 2020, 22:40

Kojarzę jedno mieszkania na Orlińskiego, które sprzedało się za ponad 11 tys. zł/m2. Ale też trzeba przyznać, że było urządzone w bardzo ładnym standardzie (ktoś robił to dla siebie). Za deweloperskie faktycznie trochę dużo się wydaje, ale jeżeli kawałek dalej Cordia sprzedawała deweloperski za 12-13 + rok czy dwa czekania, to czy ja wiem, czy aż tak oderwane od rzeczywistości?

Z tym czynszem, to chyba za puste mieszkanie (bez głoszonych mieszkańców i zaliczek). Za dwie osoby wychodzi tak do 350 + prąd za podobny metraż. Choć tu zależy który blok i jaka firma zarządzająca.

iti

Postautor: iti » 15 paź 2020, 17:56

Pyskaty pisze:Obniżyli te absurdalne ceny. Teraz są trochę mniej absurdalne.

To ile teraz sobie krzyczą? Z tego co widziałem, to większość mieszkań znacznie powyżej 10 000 zl/m2. Jest kilka poniżej dychy, ale nieznacznie. Bardziej widziałbym tam ceny podobne do tych od Jasnej przy Hynka, a może nawet niższe, bo jednak w okolicy pasa więcej infrastruktury, usług, zieleń, lepsza komunikacja.

pawelk

Postautor: pawelk » 15 paź 2020, 18:27

Krok w dobrą stronę, ale ciągle - za miedzą Develia w promocjach sprzedaje od 7100zl, a Atal bez promocji od 8150zl. Rozumiem rozdęte ego właścicieli Proins, ale nawet ono nie złagodzi bólu przy zderzeniu z rzeczywistością.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2020, 18:31 przez pawelk, łącznie zmieniany 2 razy.

ITGeek

Postautor: ITGeek » 15 paź 2020, 20:05

Jak to wyżej ktoś napisał eksperymentu społecznego ciąg dalszy :D

Za 12k nie znaleźliśmy jeleni, próbujemy za 11k, później 10k, 9,8,7 i może dojdą w końcu do realnych cen za oferowany produkt :D

Ciekaw jestem jak wiele są w stanie zejsc, może źle to wszystko skalkulowali. Bo tutaj żeby realnie sprzedawać obniżka musiałaby być rzędu minimum 30-40 procent.

Dla mnie takie podejście do klienta to jest Januszerka na maksa. Chyba tak poważny deweloper ma sztab ludzi, który potrafi wykonać analizę cen inwestycji w okolicy, to jest po prostu próba wyciągnięcia maksa i robienie z ludzi debili. Ja rozumiem, że na tym polega biznes i każdy chce zarobić jak najwięcej, no ale szanujmy się.

iti

Postautor: iti » 16 paź 2020, 0:57

ITGeek pisze:Chyba tak poważny deweloper ma sztab ludzi, który potrafi wykonać analizę cen inwestycji w okolicy, to jest po prostu próba wyciągnięcia maksa i robienie z ludzi debili. Ja rozumiem, że na tym polega biznes i każdy chce zarobić jak najwięcej, no ale szanujmy się.

Nie trzeba sztabu ludzi, żeby dowiedzieć się za ile obok sprzedaje Develia - Centralna Park i jaką jakość oferuje. Bo osiedle zaproponowane przez Proins nie powala jakoś specjalnie urodą. Za te pieniądze, to lepiej byłoby sobie kupić mieszkanie w inwestycji Lotniczówka przy ul. Życzkowskiego. Blok już stoi, bardzo ładny, mieszkania w zasadzie od ręki dostępne (choć wybór nie jest jakiś duży, ale jednak), do tego tramwaj blisko, Park Lotników Polskich i znacznie bliżej do centrum.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 17 paź 2020, 12:39

ITGeek pisze:Jak to wyżej ktoś napisał eksperymentu społecznego ciąg dalszy :D

Za 12k nie znaleźliśmy jeleni, próbujemy za 11k, później 10k, 9,8,7 i może dojdą w końcu do realnych cen za oferowany produkt :D

Ciekaw jestem jak wiele są w stanie zejsc, może źle to wszystko skalkulowali. Bo tutaj żeby realnie sprzedawać obniżka musiałaby być rzędu minimum 30-40 procent.

Dla mnie takie podejście do klienta to jest Januszerka na maksa. Chyba tak poważny deweloper ma sztab ludzi, który potrafi wykonać analizę cen inwestycji w okolicy, to jest po prostu próba wyciągnięcia maksa i robienie z ludzi debili. Ja rozumiem, że na tym polega biznes i każdy chce zarobić jak najwięcej, no ale szanujmy się.

Moim zdaniem aby się zaczęło sprzedawać obniżka musiałaby być do poziomu cen z niedalekiej Jasnej plus korekta na gorszą lokalizację. 1000 z metra to mało.

Jeśli chodzi o wyceny to myślę, że nie byłoby tu żadnej analizy poza "koszty odtworzeniowe + marża iks procent jaka się prezesowi przyśniła". :D
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

iti

Postautor: iti » 17 paź 2020, 21:28

anubis pisze:Jeśli chodzi o wyceny to myślę, że nie byłoby tu żadnej analizy poza "koszty odtworzeniowe + marża iks procent jaka się prezesowi przyśniła". :D

Ja tam chętnie obejrzę, jak rynek przyjmie tą ofertę i czy będzie ją weryfikował. Oczywiście chciałbym, żeby wszystkich było stać na takie mieszkania (choć w tej cenie mogłoby to nieco lepiej wyglądać) i żeby deweloper zarobił worek pieniędzy. Ale czasy są jakie są, popatrzę, jak idzie sprzedaż.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 paź 2020, 13:25

W obu inwestycjach standard jest niski, ale bez jaj, propozycja od Proins jest koło 50% droższa niż Jasna, a wygląda to prawie tak samo. Jakieś różnice są, ale żeby uzasadnić taką cenę to ściany musiałyby być wyłożone włoskim marmurem.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”