Federowicza 61 od Acatom - opinie o inwestycji na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
slawek

Re: Federowicza 61 od Acatom - opinie o inwestycji na forum

Postautor: slawek » 27 wrz 2020, 22:59

Wolałbym jednak płacić pierwszą transzę po tym, jak będę miał pozytywną decyzję kredytową w banku. Ewentualnie zapis w umowie, że pieniądze wracają na konto w ciągu 14 dni, w razie odmownej decyzji.

ZimaZla

Postautor: ZimaZla » 27 wrz 2020, 23:11

Ja dokładnie tak samo. Dlatego dziwi mnie, ze deweloper chce od razu 22% do 3 dni po podpisaniu umowy deweloperskiej i to w dodatku za dziurę w ziemi. Stad jestem skłonna o dokładne sprawdzenie umowy przez prawnika przed podpisaniem umowy. Czy ktoś z państwa podważał kwestie wpłaty takiej kwoty bez zabezpieczenia tego zapisem w umowie deweloperskiej?

danielwojt

Postautor: danielwojt » 28 wrz 2020, 9:47

ZimaZla pisze:Ja myśle o spotkaniu z prawnikiem specjalizującym się w umowach deweloperskich, żeby sprawdził ja czy na pewno nie ma w niej żadnych kruczków prawnych. A także żeby posprawdzać księgi wieczyste. Dziwi mnie, ze w drafcie umowy nie ma nic o tym, co działoby się z wpłacona kwota na pierwsza transze, na wypadek gdyby nie dostało się w banku kredytu. Nie spodziewam się u siebie takiej sytuacji ale lubię być zabezpieczona na wszystkie fronty. Prawnik przy rozmowie telefonicznej zdziwił się, ze nie ma żadnego punktu dotyczącego takiej sytuacji.

Księga wieczysta do sprawdzenia tutaj przegladarka-ekw.ms.gov.pl/eukw_prz/KsiegiWieczyste/wyszukiwanieKW

Aga_U

Postautor: Aga_U » 28 wrz 2020, 19:21

Mnie i mojego męża zaczęła zastanawiać wiata smiernikowa i jej bliskość od domów - czy nie będzie się to wiazalo z nieprzyjemnymi zapachami , czy Państwo też mają takie obawy ?

danielwojt

Postautor: danielwojt » 28 wrz 2020, 19:25

Położenie śmietnika i np placu zabaw też trzeba wziąć pod uwagę.

b00sti

Postautor: b00sti » 29 wrz 2020, 8:21

Udało się komuś uzyskać coś w sprawie zapisu co do kredytu i zwrotu pierwszej raty w przypadku odmowy? jestem w podobnej sytuacji i wolałbym mieć pewność, że pieniądze zostaną zwrócone

ZimaZla

Postautor: ZimaZla » 29 wrz 2020, 8:29

Witam,

Deweloper potwierdził mi mailowo, że uwzglednią taki zapis w finalnej umowie deweloperskiej, że w przypadku odmowy w dwóch bankach, zwrócą kwotę już przeze mnie wpłaconą pomniejszoną o koszty poniesione przez dewelopera. Muszę jeszcze skonsultować dokładny zapis tego paragrafu, bo mam jeszcze kilka wątpliwości i jeśli chodzi o czas odstąpienia od umowy wyznaczony przez dewelopera. Taki paragraf miałby brzmieć mniej więcej tak:
„Strony oświadczają, że Strona Nabywająca będzie mogła do dnia ….. (1 miesiąc od podpisania umowy deweloperskiej) od niniejszej umowy odstąpić, w wypadku gdy z powodów od niej niezawinionych nie uzyska kredytu na pokrycie części Ceny Lokalu Mieszkalnego. Strona Nabywająca zobowiązana jest dołączyć do oświadczenia o odstąpieniu od niniejszej umowy dokumenty dwóch banków o odmowie udzielenia kredytu. Wszelkie koszty powstałe w związku z odstąpieniem z tego powodu poniesie Strona Nabywająca, w szczególności koszty poniesione przez Dewelopera w związku z niniejszym aktem notarialnym oraz koszty wykreślenia roszczenia wpisanego na podstawie niniejszej umowy z księgi wieczystej.”
Co sądzicie o takiej formie zapisu tego paragrafu?

b00sti

Postautor: b00sti » 29 wrz 2020, 10:55

Dziękuję za odpowiedź. Na pewno dużo bardziej komfortowo mieć taki zapis, ale termin miesiąca wydaje się krótki na złożenie wniosków i odpowiedź banków

ZimaZla

Postautor: ZimaZla » 29 wrz 2020, 11:00

Też właśnie nie jestem pewna, czy jest to do ogarnięcia w takim terminie więc będę to jeszcze konsultować z moim doradcą finansowym i prawnikiem.

ZimaZla

Koszty umowy deweloperskiej na zakup mieszkania na Federowicza 61 od Acatom

Postautor: ZimaZla » 07 paź 2020, 15:08

Mam pytanie do osób, które mają już za sobą podpisanie umowy deweloperskiej. Czy przeprowadzaliście już operat szacunkowy? Jeśli tak, czy macie do polecenia jakiegoś rzeczoznawcę i jakiego rzędu jest to koszt? Poza tym na jakiego rzędu koszty trzeba się przygotować przy podpisywaniu umowy deweloperskiej u notariusza?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”