Deweloper ASA Development - opinie o firmie na forum

Forum zawierające opinie o firmach deweloperskich i generalnych wykonawcach budujących w Krakowie i innych miastach Małopolski. Prosimy o wyważone i uzasadnione oceny deweloperów.
budfen

Deweloper ASA Development - opinie o firmie na forum

Postautor: budfen » 09 lip 2020, 13:06

Witam,

ostatnio w Krakowie pojawił się nowy deweloper: ASA Development
firma sprzedaje od niedawna "Myśliwska Solar Garden"
Ponoć wcześniej budowali (jak rozumiem jako podwykonawcy) inwestycja jak Osiedle Europejskie na Ruczaju w Krakowie

Czy ktoś coś wie więcej o tej firmie? czy jest ona godna polecenia?

Nowy

Re: Deweloper ASA Development - opinie o firmie na forum

Postautor: Nowy » 09 lip 2020, 16:01

Chyba jednak nie taka nowa ta firma w Krakowie. Ostatnio zbudowali nowy blok przy ul. Lubostroń, a jeszcze wcześniej na Prądniku Czerwonym inwestycję Pilotów 29, zresztą nie wiem czy nie mają tam dalej siedziby swojej. Czyli jest gdzie w Krakowie obejrzeć i popytać mieszkańców jak się mieszka w budynkach wybudowanych przez ASA Development.

Mrowa94

Postautor: Mrowa94 » 26 wrz 2020, 13:01

Radziłbym zachować ostrożność.
Aktualnie ruszyli z rezerwacją mieszkań w Myśliwska Solar Garden - nie mając przy tym pozwolenia na budowę.
Poszukałem trochę informacji o spółce która buduje to osiedle i jest to dokładnie "ASA DEVELOPMENT Sp. z o.o. 2 SPÓŁKA KOMANDYTOWA" (KRS: 0000618671). Teoretycznie wygląda ok, mają całki wysoki kapitał ALE - działalność jest zawieszona od czerwca 2020. Dodatkowo jest to spółka córka ASA DEVELOPMENT Sp. z o.o. (KRS: 0000505456) która nie jest zawieszona, ale posiada kapitał zakładowy w wysokości 5 tys - minimum.

budfen

Postautor: budfen » 01 paź 2020, 15:04

dzięki! nie wiem jak teraz z tymi pozwoleniami na budowę, ale np inwestycje "obok" jak Nexity czy Ekopark się w miarę szybko otworzyły, zaczęły sprzedawać i budować... a ASA od czerwca jakoś "sprzedaje", ale dalej pozwolenia nie ma. Ponoć wszystko jest pod kontrolą i planowo do końca roku to pozwolenie dostaną...

Mrowa94

Postautor: Mrowa94 » 01 paź 2020, 15:59

W biurze developera dostałem informację, że pozwolenie na budowę to oni praktycznie mają. Zrzucii odpowiedzialność za aktualny stan rzeczy na jeden z krakowskich urzędów, który rzekomo wymaga zbudowania przez developera chodnika wzdłuż Myśliwskiej.

BTW. Na działce obok jest złomowisko. Jak przyjechałem na teren osiedla około 17 w piątek, to było słychać całkiem spory hałas, pochodzący z maszyny do utylizacji złomu. Podobno mają to likwidować, bo inny developer ma stawiać tam budynki mieszkalne, ale kiedy - nie wiadomo. Wiec jest szansa na zamieszkanie koło złomowiska ;)

iti

Postautor: iti » 01 paź 2020, 23:12

Mrowa94 pisze:W biurze developera dostałem informację, że pozwolenie na budowę to oni praktycznie mają. Zrzucii odpowiedzialność za aktualny stan rzeczy na jeden z krakowskich urzędów, który rzekomo wymaga zbudowania przez developera chodnika wzdłuż Myśliwskiej.

Może tak być, to się nazywa kompensata, deweloper budujący bloki w polach, żeby dostać pozwolenie, musi wybudować do nich drogę, deweloper budujący przy ulicy bez chodnika, często jest zobowiązany wybudować właśnie chodnik, przebudować ulicę itp. Ma to sens, bo później ludzie zaczynają mieszkać i skargi idą, że chodnika do bloku nie mają. Nie jest to zwykle jakaś specjalnie skomplikowana infrastruktura, ale jednak przydatna dla mieszkańców. W Czyżynach jeden z deweloperów ma np. wybudować ważne rondo.

Mrowa94

Postautor: Mrowa94 » 02 paź 2020, 0:53

Jasne, całkowicie się zgadzam co do zasadności budowy infrastruktury wokół. Jedyne co to na Myśliwskiej chodnik już jest. Ale może developer będzie musiał wybudować po drugiej stronie? Tak dokładnie już nie dopytywałem.

budfen

Postautor: budfen » 02 paź 2020, 15:04

tak, podobno chodzi o chodnik po przeciwnej stronie (czyli chodnik który będzie prowadził do inwestycji po prostu). ma iść od skrzyżowania z ulicą przewóz aż po sam park na myśliwskiej (tak przynajmniej zrozumiałem)
I mają to przygotować razem z Proins.
Sam Proins będzie budował na tych dwóch działkach obok ASA (na zdjęciach widnieją tam teraz takie przezroczyste struktury), ale nie wiadomo kiedy Proins się ogłosi z tymi inwestycjami.

Na tą chwilę... a właściwie przez cały wrzesień jest "tylko" 38 mieszkań zarezerwowanych, czy to wystarczy, czy oznacza, że jest jednak małe zainteresowanie...

Wróć do „Opinie o deweloperach i generalnych wykonawcach budujących mieszkania i biura”