Wypłaty kolejnych transz kredytu za mieszknaie w inwestycji Piasta Park

Forum przeznaczone dla przyszłych mieszkańców inwestycji Osiedle Piasta Park w Krakowie, którego budowniczym jest deweloper Wawel Service. Wybór mieszkania, ceny, budowa bloku i sprawy mieszkańców.
RREvoque

Re: Wypłaty kolejnych transz kredytu za mieszknaie w inwestycji Piasta Park

Postautor: RREvoque » 30 lis 2016, 22:30

O jakim oświadczeniu piszesz? Moj bank wymaga aneksu do umowy deweloperskiej potwierdzonego notarialnie.

Nowy lokator Piasta

Postautor: Nowy lokator Piasta » 01 gru 2016, 16:27

RREvoque pisze:O jakim oświadczeniu piszesz? Moj bank wymaga aneksu do umowy deweloperskiej potwierdzonego notarialnie.

U mnie naszczęście bank nic nie wymaga. Zresztą jak mi Pani z baku powiedziała
" Pan otrzymał kredyt na kwotę . a kiedy Pan to uruchomi to już Pana sprawa, niech Pan się zabezpieczy u dewelopera zmianą terminów płatności "

Zresztą mogłem iść i uruchomić transze bo Wawel nie powinien mieć do nich dostępności bo jak wiemy są na rachunku powierniczym.
Uruchamiam dopiero w lutym lub jak będę widział że pierwszy etap zostanie zakończony i dostanę pismo od Wawel o tym

RREvoque w takim razie skoro masz aneksować umowę dogadałeś się już z WAWEL ???

Simson

Postautor: Simson » 01 gru 2016, 19:28

Nowy lokator Piasta ma rację. Problem mógłby się zrobić gdyby deweloper miał poślizg na końcu budowy. I np ostatnia transza była by opóźniona. Wówczas trzeba aneks.
Mamy kredyt na jakąś dana kwotę i cała kwotę mamy wykorzystać do jakieś danego terminu.

RREvoque

Postautor: RREvoque » 01 gru 2016, 21:08

Nie wiem jaki macie bank ale jeśli deweloper spóźni się z ukończeniem etapu to bank wymaga (jest zapis w umowie kredytowej) aneksu do umowy deweloperskiej i na tej podstawie bank aneksuje umowę kredytu względem harmonogramu. I oczywiście mamy kwotę ale również terminy wyplaty poszczególnych transz i jesli deweloper się spóźnia z oddaniem etapu a jest harmonogram w umowie deweloperskiej potwierdzonej notarialnie to nie dziwię się bankowi że tego wymaga bo w ten sposób dba i zabezpiecza moje interesy.
Czy macie w umowie deweloperskiej zapis mówiący co nastapi jesli się spóźnia deweloper z oddaniem etapu???
Wolałbym oczywiście żeby wystarczyło tylko oświadczenie bo komu się chce gonić po mieście za papierami ale kazdy bank ma inne zasady.

rosek

Postautor: rosek » 03 gru 2016, 9:20

Wszystko zależy od tego czy masz w umowie deweloperskiej daty kolejnych etapów. Mi wydawało się że mam ale jednak nie. Bez tego nic Ci bank nie przesunie za darmo (chyba ze jest taki zapis). Ogólnie ja w umowe z bankiem mam termin wypłaty pierwszej transzy i datę wypłaty ostatniej (koniec drugiego kwartału 2018). W moim przypadku musiałem uruchomić pierwsza transze a kolejne mogę na informacje od dewelopera. Aneksowanie mi się zwyczajnie nie opłaca bo bym musiał płacić 2% od całości kredytu.

Dodatkowo jak ostatnio rozmawiałem z deweloperem mówił ze nie ma opóźnienia w zakończeniu budowy. Zaczęli po prostu pracować równolegle.

Marti

Postautor: Marti » 29 gru 2016, 23:52

Taka sytuacja.....3 pierwsze transze stanowiące praktycznie cały kredyt mają być wypłacone do końca I.2017r. W takim przypadku przez długi okres do momentu przeniesienia własności nieruchomości będę już na wstępie płacił niemałe odsetki kredytu. Ma ktoś podobnie? :(

RREvoque

Postautor: RREvoque » 30 gru 2016, 10:11

Pracują równolegle, ale dachu nie ma jeszcze. Pewnie w styczniu skończą stan surowy otwarty tak oficjalnie i wtedy zaproszą tych co mają kredyt w pekao sa na podpisanie u notariusza aneksu do umowy i na tej podstawie będzie mozna w banku uruchomić transze.

Marti, nie wiem dlaczego musisz wszystkie transze uruchamiać do konca stycznia 2017 jeśli deweloper nie wystawi zaswiadczenia o kolejno ukończonych etapach. Ja nie mam tak w umowie kredytowej. Nie pomogę.

aneta.be

Postautor: aneta.be » 03 lut 2017, 14:28

Cześć :) ponoć pisma o skończonym etapie poszły pocztą początkiem tygodnia. Czy ktoś z sąsiadów otrzymał już takie pismo?

Nowy lokator Piasta

Postautor: Nowy lokator Piasta » 03 lut 2017, 21:46

aneta.be pisze:Cześć :) ponoć pisma o skończonym etapie poszły pocztą początkiem tygodnia. Czy ktoś z sąsiadów otrzymał już takie pismo?

Z tego co widać to jeszcze stan jest otwarty, kończą ostatnie piętro. Jak pismo przyjdzie jak najbardziej można uruchamiać następną transzę.
Kto otrzyma niech da info ;)

Simson

Postautor: Simson » 04 lut 2017, 9:30

Potwierdzam pismo zostało wysłane. Od dnia n otrzymania mamy 14 dni na uruchomienie kolejnej transzy.
Pozdrawiam

Wróć do „Piasta Park Kraków od Wawel Service - forum mieszkańców osiedla”