Inwestycja Słoneczne Ogrody Wieliczka / Kraków od Techniq - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
justyna 123

Re: Inwestycja Słoneczne Ogrody Wieliczka / Kraków od Techniq - opinie na forum

Postautor: justyna 123 » 14 cze 2020, 23:48

Sądzę, że warto zawalczyć o jakość wykonania części wspólnych, bo potem na własny koszt będziemy dokonywać poprawek. Dlatego zachęcam do przeanalizowania tej sprawy. Może są tu osoby które podpisały umowę deweloperska i chciałyby się podzielić jakie zapisy są tam zawarte na ten temat.

Pau

Postautor: Pau » 15 cze 2020, 7:33

Jestem za zawalczeniem. Uważam, że powinna być droga z kostki brukowej, oświetlenie osiedla (nic o nim, z tego co pamiętam, nie ma w umowie deweloperskiej) - póki co, deweloper odpowiada "nie wiem" - na pytanie czy będzie trawa w ogródkach, oświetlenie wspólne osiedla, droga wewnętrzna (podobno ma to związek z dużym spadkiem terenu - że ażur będzie bezpieczniejszy, ale zastanawiam się czy nie chodzi o to, żeby nie generować dodatkowych kosztów w postaci wykonania odwodnienia :| ).

Tak jak pisałam powyżej - to, co dotyczy samego domu jest dosyć, póki co, solidnie realizowane. Zaczęło mnie niepokoić to, co będzie na części wspólnej.

Co do drogi - gmina powinna się tym zająć, to fakt. Rozmawiałam ze znajomym, który pracuje u innego dewelopera i powiedział, że na ogół gmina chce, by drogę dojazdową wykonał deweloper, oczywiście Techniq nie chce się na to zgodzić.
Myślę, że jak powstanie to osiedle to jako mieszkańcy będziemy mogli o to zawalczyć (jeśli do czasu naszego wprowadzenia się nie będzie jakimś cudem wykonana ;) ). Nie wiem czy zauważyliście, ale jak zjeżdża się w stronę ul. Koszutki to od tej ulicy (czyli granic Krakowa) jest o wiele lepsza droga, natomiast po stronie Wieliczki - tragedia.

Arylek

Postautor: Arylek » 15 cze 2020, 22:58

Hej,

Ja też zwróciłem uwagę na to że ulica akacjowa jest fajnie zrobiona aczkolwiek łączy się ona z inną droga. Natomiast faktycznie fajnie byłoby coś pokombinować. Co do części wspólnych to również jestem za tym żeby podziałać - jednak ma to być na lata a wyjeżdżać będziemy codziennie wiec fajnie gdyby droga była dobrej jakości.

Ma ktoś może domek nr 24? Ja wziąłem 29 po sąsiedzku i mam pytanko :D

Kiminorium

Postautor: Kiminorium » 23 cze 2020, 11:17

Cześć wszystkim.
Również się melduje 61m. koniec budowy na 31.12.2020.

Katia

Postautor: Katia » 05 lip 2020, 0:13

Wczoraj, w sobotę byłam między 20-21 na inwestycji i z Baryczy był bardzo nieprzyjemny zapach, o ile przy wjeździe na inwestycję nie było czuć często tego zapachu, to idąc dalej było znacznie gorzej. Już na środku inwestycji nieprzyjemny zapach był wyczuwalny, a momentami intensywny. Byłam też pod Baryczą i tam zapach był bardzo intensywny. Czy ktoś może był wieczorami lub rankiem na inwestycji szczególnie w cieplejsze dni? Słyszałam opinie, że nieprzyjemny zapach jest rzadkością, kilka lat temu było podobno gorzej. Zastanawiam się jednak nad ukształtowaniem terenu i ekspozycją domów czy przypadkiem nie jest tak, że nieprzyjemny zapach będzie wyczuwalny na inwestycji szczególnie na górze wzniesienia, a za wzgórzem już niekoniecznie, albo tylko czasami, stąd brak w zasadzie opinii. Czy ktoś może się wypowiedzieć?

Kozista

Postautor: Kozista » 09 sie 2020, 11:47

Witam
Kupiliśmy domek Ideal Line
Przeglądając akt notarialny i umowę deweloperską w prospekcie informacyjnym droga dojazdowa osiedla z kostki brukowej(6) lub asfaltowa...
Rozmawiałem z p.Piotrem i mówił coś o drodze ażurowej, co nie zgadza się z samą wizualizacją i umową...(W zał.2 też jest na rysunku kostka brukowa)
Jedynie co znalazłem to w zagospodarowaniu działki: "Tarasy,podjazdy i podejścia z kostki brukowej i ażurowej."

Pau

Postautor: Pau » 09 sie 2020, 23:54

Kozista, jak wcześniej pisałam - w umowie rezerwacyjnej napisane jest "asfalt lub kostka brukowa", kostka brukowa jest także w wizualizacji. Niestety, w umowie notarialnej, w tym samym miejscu jest "kostka brukowa lub ażurowa". Zostało to zmienione. Zgłębiam temat i niestety ten ażur jest o wiele słabszy (szczególnie jak wjadą śmieciarki)... Mam głęboką nadzieję, że deweloper stworzy to, co miało od początku, a nie "pójdzie po kosztach"

niesasanka

Postautor: niesasanka » 11 sie 2020, 12:29

Katia pisze:Wczoraj, w sobotę byłam między 20-21 na inwestycji i z Baryczy był bardzo nieprzyjemny zapach, o ile przy wjeździe na inwestycję nie było czuć często tego zapachu, to idąc dalej było znacznie gorzej. Już na środku inwestycji nieprzyjemny zapach był wyczuwalny, a momentami intensywny. Byłam też pod Baryczą i tam zapach był bardzo intensywny. Czy ktoś może był wieczorami lub rankiem na inwestycji szczególnie w cieplejsze dni? Słyszałam opinie, że nieprzyjemny zapach jest rzadkością, kilka lat temu było podobno gorzej. Zastanawiam się jednak nad ukształtowaniem terenu i ekspozycją domów czy przypadkiem nie jest tak, że nieprzyjemny zapach będzie wyczuwalny na inwestycji szczególnie na górze wzniesienia, a za wzgórzem już niekoniecznie, albo tylko czasami, stąd brak w zasadzie opinii. Czy ktoś może się wypowiedzieć?

Os. Krzyszkowice zbiera najwięcej smrodu z Baryczy, bo wiatry lecą akurat w tę stronę. Wystarczy spojrzeć na mapę - ta inwestycja jest naprawdę bardzo blisko wysypiska i trochę dziwię się ludziom, którzy świadomie wyprowadzają się w takie miejsce. No chyba że wcześniej mieszkali na Rybitwach i są przyzwyczajeni do podobnych zapaszków.

Katarzynaa97

Postautor: Katarzynaa97 » 13 sie 2020, 13:35

Cześć,
Zastanawiam się nad kupnem mieszkania od dewelopera Techniq na jednej z jego nowych inwestycji - green apartments, zlokalizowanej na ul. Petrażyckiego w Krakowie.
Chciałam się dowiedzieć jakie są Wasze opinie o tym deweloperze?
W internecie widnieją raczej pozytywny opinie.

Może jest też tutaj ktoś kto zastanawia się nad zakupem bądź rezerwacją mieszkania na Petrażyckego? :)

Ada123

Postautor: Ada123 » 24 sie 2020, 2:24

Katarzynaa97 pisze:Cześć,
Zastanawiam się nad kupnem mieszkania od dewelopera Techniq na jednej z jego nowych inwestycji - green apartments, zlokalizowanej na ul. Petrażyckiego w Krakowie.
Chciałam się dowiedzieć jakie są Wasze opinie o tym deweloperze?
W internecie widnieją raczej pozytywny opinie.

Może jest też tutaj ktoś kto zastanawia się nad zakupem bądź rezerwacją mieszkania na Petrażyckego? :)

Cześć Katarzyna,

Ja również zastanawiam się nad kupnem mieszkania na Petrazyckiego. Byłam podpisać umowe rezerwacyjna, jestem przed wpłatą zaliczki.

Zastanawia mnie jedno - zdolność finansowa dewelopera - ma pare otwartych projektów, na których są jeszcze wolne mieszkania do zakupu oraz zawierana forma rachunku powierniczego.
Wg otrzymanego przykładowego prospektu ze „słonecznych ogrodów” deweloper ma własne środki na budowę tych osiedli. Do tego wywnioskowałam, że rachunek powierniczy jest otwarty i bez dodatkowych zabezpieczeń pieniędzy Inwestora - gwarancja bankowa lub ubezpieczenie. W przypadku „upadłości”, jest szansa tylko na częściowy zwrot pieniędzy ponieważ deweloper ma dostęp do konta i bierze kasę za wykonane etapy.

Pytanie do wszystkich - jakiego typu mieliście rachunki powiernicze u Techniq?

Opinii złych o tym deweloperze nie znalazłam na forach, oprócz tych już wymienionych powyżej.

Dzięki za wskazówki od bardziej doświadczonych w zakupie u Techniq’a!

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”