Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
cruxeither

Re: Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla

Postautor: cruxeither » 27 lip 2020, 17:45

Tego chyba sam Atal jeszcze nie wie :lol:
Mówili że budynek handlowo/usługowy o wysokości max 5 pięter (czyli takiej samej jak sąsiednie bloki), na wyższy i tak im MPZP nie pozwoli.

kwk

Postautor: kwk » 28 lip 2020, 17:33

cruxeither pisze:Tego chyba sam Atal jeszcze nie wie :lol:
Mówili że budynek handlowo/usługowy o wysokości max 5 pięter (czyli takiej samej jak sąsiednie bloki), na wyższy i tak im MPZP nie pozwoli.

To nie bedzie krzaczkow lub karlowatych drzewek jak na wizualizacji? Obrazek

Frozz

Postautor: Frozz » 29 lip 2020, 7:55

cruxeither pisze:Co do linii wysokiego napięcia to na MZPZ jest ona oznaczona jako docelowo do skablowania, ale kiedy to oczywiście nie wiadomo.

A gdzie moge znaleźć informację o tym skablowaniu? bo nie moge się tych informacji dokopać https://www.bip.krakow.pl/?id=412

ITGeek

Postautor: ITGeek » 29 lip 2020, 8:09

Z ciekawostek to byłem wczoraj zobaczyć inwestycje i powiem Wam, że faktycznie wizualizacja idealnie zrobiona i mocna przekłamuje. Zastanawiało mnie dlaczego mieszkanie +80m2 z ładnymi i dużymi tarasami zostało niesprzedane. Ostatnie pietro. Z wizualizacji widok na drzewa, wydawało by się mini park. W rzeczywistości ten blok jest już praktycznie przy centralnej. Widok z balkonu i z okien z jeden strony na patologiczny pobliski blok, z drugiej parę metrów od głośnej centralnej. Wszystko stało się jasne. Nie zdawałem sobie sprawy, że 4 etap jest już tak blisko centralnej.

cruxeither

Postautor: cruxeither » 29 lip 2020, 16:11

Frozz pisze:
cruxeither pisze:Co do linii wysokiego napięcia to na MZPZ jest ona oznaczona jako docelowo do skablowania, ale kiedy to oczywiście nie wiadomo.

A gdzie moge znaleźć informację o tym skablowaniu? bo nie moge się tych informacji dokopać bip.krakow.pl/?id=412

Na tym planie jet to zaznaczone: bip.krakow.pl/zalaczniki/dokumenty/n/224507

mac_kow

Postautor: mac_kow » 29 lip 2020, 23:37

ITGeek pisze: Widok z balkonu i z okien z jeden strony na patologiczny pobliski blok, z drugiej parę metrów od głośnej centralnej. Wszystko stało się jasne. Nie zdawałem sobie sprawy, że 4 etap jest już tak blisko centralnej.

Czym się charakteryzuje i jak rozpoznaje się blok patologiczny? Jak go odróżnić od bloku nie-patologicznego?

ITGeek

Postautor: ITGeek » 29 lip 2020, 23:59

mac_kow pisze:
ITGeek pisze: Widok z balkonu i z okien z jeden strony na patologiczny pobliski blok, z drugiej parę metrów od głośnej centralnej. Wszystko stało się jasne. Nie zdawałem sobie sprawy, że 4 etap jest już tak blisko centralnej.

Czym się charakteryzuje i jak rozpoznaje się blok patologiczny? Jak go odróżnić od bloku nie-patologicznego?

A jak odróżnić lekarza lub prawnika od żula lub dresa?

mac_kow

Postautor: mac_kow » 30 lip 2020, 0:05

ITGeek pisze:A jak odróżnić lekarza lub prawnika od żula lub dresa?

No właśnie- jak? Przejdziesz się po SORach to zobaczysz, jak ubierają się lekarze. Prawnicy też czasem uprawiają sport. A teraz do rzeczy- co to jest "patologiczny blok"? Zawali się za 2 tygodnie? Nieszczelny, zimno w nim? Jak w Norylsku? Czy w czym problem, bo naprawdę nie wiem.

Złośliwi by powiedzieli, że to właśnie gęstość zabudowy w patodeweloperce [to określenie z przedrostkiem akurat weszło do słownika, w przeciwieństwie do neologizmów, które tu wymyślasz] tworzy z tzw. nowych osiedli pseudo-nowoczesne favele.

Ja bym tam na wszelki wypadek miał więcej szacunku do wytworów PRLowskiej urbanistyki, bo ta była daleko sensowniejsza niż to, co tworzy się dziś. A architektura i tak przemija. W Krakowie ponadczasowych budynków mieszkalnych "dla Kowalskiego" de facto nie ma. Może wybrane kamienice i apartamentowce, ale nie kołchoz przy Alei Pokoju.

ITGeek

Postautor: ITGeek » 30 lip 2020, 0:14

Skoro nie jesteś w stanie rozróżnić dresów i żuli od wykształconych ludzi to szkoda czasu na dyskusję.

Polecam przejedź się wieczorkiem i przejdź po okolicy. Sam zobaczysz i może wtedy dowiesz się w praktyce czym się charakteryzuje patologia.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 30 lip 2020, 9:02

ITGeek pisze:Skoro nie jesteś w stanie rozróżnić dresów i żuli od wykształconych ludzi to szkoda czasu na dyskusję.

Polecam przejedź się wieczorkiem i przejdź po okolicy. Sam zobaczysz i może wtedy dowiesz się w praktyce czym się charakteryzuje patologia.

No nie- zastosowałeś klasyczny bardzo bezczelny argument typu strawman - czyli upraszczając, przeniosłeś dyskusję na zasadzie naiwnego i nietrafnego porównania na inny grunt, który- w odróżnieniu od pierwotnego- jest ewidentny i teraz ogłaszasz rzekomy sukces. Bo przecież rozmawialiśmy od początku o odróżnieniu żula od prawnika, no nie?

A ja się pytam- co to jest patologiczny blok ? Nie o ludzi a o blok. Nie o odróżnienie dresa od prawnika- a o budynek. Bo wyraziłeś się o budynku.
Nie pytam o przekrój mieszkańców- chociaż to blok, zatem może się zdarzyć zarówno żul jak i prawnik

Nic specjalnie zawistnego. Chcę zwrócić uwagę na to, że po pierwsze, jeśli jednak zdecydujesz się na tę inwestycję Atalu, to ten "patologiczny blok" to będą Twoi sąsiedzi, to raz. Dwa- naprawdę przy obecnej deweloperce ostatnie, co wypada, to krytykować wielką płytę.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”