Krowodrza Fort Kraków od Matejek - nowa inwestycja na skraju Krowodrzy (opinie na forum)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Krowodrza Fort Kraków od Matejek - nowa inwestycja na skraju Krowodrzy (opinie na forum)

Postautor: anubis » 30 cze 2020, 11:09

Eps pisze:W biurze dewelopera uzyskałam informacje że nie było technicznych możliwości do podpięcie się do MPEC .

Aha, a widziałaś kiedyś jak wygląda "techniczna strona" podpięcia pod MPEC? Kopią dół ok. 3 m w głąb ziemi i ciągną rurę. Pewnie miasto albo MPEC postawiło warunek, że deweloper ma zapłacić za rozkopanie i położenie na ulicy asfaltu i deweloperowi wyszło, że to w cenie jednego kurnika inwestycyjnego i wybrał gaz. "Techniczne możliwości" sprowadzają się do finansów i tego ile deweloper przyoszczędzi.

Gdyby gaz był tańszy od MPEC to ludzie by masowo rezygnowali z MPEC i wybierali gaz, tym bardziej, że sporo budynków ma przyłącza i do tego, i do tego. No, ale jakoś dzieje się inaczej. ;)
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Eps

Re: Krowodrza Fort Kraków od Matejek - nowa inwestycja na skraju Krowodrzy (opinie na forum)

Postautor: Eps » 30 cze 2020, 11:22

anubis pisze:
Eps pisze:W biurze dewelopera uzyskałam informacje że nie było technicznych możliwości do podpięcie się do MPEC .

Aha, a widziałaś kiedyś jak wygląda "techniczna strona" podpięcia pod MPEC? Kopią dół ok. 3 m w głąb ziemi i ciągną rurę. Pewnie miasto albo MPEC postawiło warunek, że deweloper ma zapłacić za rozkopanie i położenie na ulicy asfaltu i deweloperowi wyszło, że to w cenie jednego kurnika inwestycyjnego i wybrał gaz. "Techniczne możliwości" sprowadzają się do finansów i tego ile deweloper przyoszczędzi.

Gdyby gaz był tańszy od MPEC to ludzie by masowo rezygnowali z MPEC i wybierali gaz, tym bardziej, że sporo budynków ma przyłącza i do tego, i do tego. No, ale jakoś dzieje się inaczej. ;)

Może masz rację. Pisałam tylko o informacji od dewelopera. Nie znam się na technicznych szczegółach.
Nie mieszkałam też w budynku ogrzewanym gazem. Pisałam to co usłyszałam od znajonych. Może się ktoś wypowie kto mieszka kilka lat w takim budynku.
Jako że jestem poważnie zainteresowana ta inwestycja tez wolałabym MPEC. No ale w każdej inwestycji znajdzie się coś co by się zmieniło. Najlepiej cenę.

_dwd_

Postautor: _dwd_ » 30 cze 2020, 11:46

Eps pisze:Może się ktoś wypowie kto mieszka kilka lat w takim budynku.

Mam znajomego, który mieszka w bloku w którym są piecyki gazowe w mieszkaniach (więc to trochę inna sytuacja, bo tu piec jest wspólny). Ale znajomy głównie narzekał na sam piecyk niż na opłaty. W każdym razie podobno dramatu nie ma.

Eps pisze:No ale w każdej inwestycji znajdzie się coś co by się zmieniło.

Ja zastanawiałem się nad kilkoma inwestycjami i w każdej było kilka rzeczy, które mi się nie podobały. Żeby było idealnie to trzeba by chyba samemu budować.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 30 cze 2020, 22:59

Eps pisze:
anubis pisze:

Może masz rację. Pisałam tylko o informacji od dewelopera. Nie znam się na technicznych szczegółach.
Nie mieszkałam też w budynku ogrzewanym gazem. Pisałam to co usłyszałam od znajonych. Może się ktoś wypowie kto mieszka kilka lat w takim budynku.
Jako że jestem poważnie zainteresowana ta inwestycja tez wolałabym MPEC. No ale w każdej inwestycji znajdzie się coś co by się zmieniło. Najlepiej cenę.

Być może sama eksploatacja będzie w porównywalnej cenie, ale przecież kotłownia gazowa dla całego bloku z wcale nie małą liczbą mieszkań to konkretny koszt serwisowania i prędzej czy później wymiany sprzętu. Wszystko jest piękne i lśniące, jeśli jest nowe.

Przyłącze i urządzenia do MPEC to nieporównywalnie niższe koszty utrzymania. Co tanio, to drogo.

piotr_k94

Postautor: piotr_k94 » 10 lip 2020, 20:29

Dobry wieczór,

Czy znajdę tutaj osoby zainteresowane kupnem mieszkania w tej inwestycji?

Ja jestem zainteresowany, ale wzór umowy deweloperskiej po pobieżnym sprawdzeniu przedstawiony przez Matejka pozwala mi przypuszczać, że zawiera klauzule niedozwolone, a bez podjęcia konkretnych działań wydaje mi się, że firma nie będzie skłonna zmienić zapisów umowy.
Przykładami zapisów budzącymi moje wątpliwości są:
- nieodpłatny baner reklamowy,
- sposób naliczania opłaty jeżeli powierzchnia rzeczywista będzie inna od tej podanej w umowie,
- oddanie pełnomocnictwa deweloperowi bez możliwości zrzeczenia się,
- wybór notariusza przez dewelopera,
(możliwe, że jest więcej więcej punktów do przedyskutowania, ale nie jestem prawnikiem, więc nie jest to dla mnie takie proste ;) )

W pierwszym i ostatnim przykładzie sąd już chyba orzekał że są to zapisy niedozwolone przy bardzo podobnej sprawie(https://www.rejestr.uokik.gov.pl/wyszuk ... 12#details), a na pozostałe dostałem potwierdzenie od KonsumenckiegoCentrum E-porad, że rzeczywiście istnieje szansa, że są to zapisy niedozwolone. Zaznaczam, że to są tylko przypuszczenia, a decyzję, czy rzeczywiście te zapisy są niedozwolone wydaje sąd lub UOKiK.

Myślę jednak, że fajnie byłoby zebrać chętnych na kupno mieszkania w tej inwestycji, spotkać się razem z deweloperem i wspólnie ustalić wzór umowy, który będzie zabezpieczał interesy obydwu stron oraz będzie je traktował równo. Zaznaczam, że chodzi mi tylko i wyłącznie o ustalenie szczegółów umowy, a nie ceny i tego co za nią dostajemy, bo to deweloper ma prawo ustalić takie jakie chce. Chyba dużo fajniej będzie się dogadać niż rozwiązywać tą sprawę poprzez UOKiK i sąd.

Mar G

Postautor: Mar G » 10 lip 2020, 21:07

:
Ostatnio zmieniony 10 lip 2020, 22:10 przez Mar G, łącznie zmieniany 2 razy.

piotr_k94

Postautor: piotr_k94 » 10 lip 2020, 21:35

Mar G pisze:1-2-4 to są standardowe raczej.
Taxy notarialne są urzędowe, reklama na dachu to częsta praktyka.

Proszę osoby niezainteresowane o niepisanie głupich komentarzy, aby osoby które są zainteresowane kupnem mogły się zgłosić i dało się coś razem ustalić. W linku specjalnie wysłałem werdykt sądu (mimo, że można to w google znaleźć w parę sekund), żeby nikt nie pisał, że on ma inne poglądy. Jeżeli ktoś taką umowę podpisał - super - jego sprawa. Ja, i mam nadzieję nie tylko ja, zamierzam jednak podpisać umowę zgodną z prawem.

Mar G - proszę nie odpowiadaj, bo chcę tutaj coś załatwić, a nie kłócić się.

kraklove

Postautor: kraklove » 10 lip 2020, 22:01

Identyczne zapisy były w umowach dotyczących poprzednich inwestycji tego dewelopera i nie udało się ich zmienić.

piotr_k94

Postautor: piotr_k94 » 10 lip 2020, 22:12

kraklove pisze:Identyczne zapisy były w umowach dotyczących poprzednich inwestycji tego dewelopera i nie udało się ich zmienić.

Bo pewnie nikt nie próbował (poza narzekaniem i pytaniem dewelopra). W innych inwestycjach u innych deweloperów jednak czasem ktoś bardziej pilnuje co podpisuje i stąd są wyroki sądu, które mówią co można, a co nie mieć w umowie.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 11 lip 2020, 10:12

piotr_k94 pisze:Jeżeli ktoś taką umowę podpisał - super - jego sprawa. Ja, i mam nadzieję nie tylko ja, zamierzam jednak podpisać umowę zgodną z prawem.

Nawet jeżeli ktoś podpisał taką umowę to może ją zmienić w sądzie. To jest taka sama sytuacja jak z frankowiczami, tj. w umowie są klauzule niedozwolone i składa się wniosek do sądu, aby sąd je powykreślał / uznał, że nie obowiązują.

Weźcie jakiegoś kolegę, którego deweloper z Wami nie powiąże i niech to zgłosi do UOKiK już teraz. Deweloper będzie się musiał tłumaczyć przed UOKiK i być może Wy nie będziecie już musieli nikogo do niczego przekonywać tylko zmienią umowę.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”