krakus1891 pisze:Krakus44 pisze:Tak...Polska to biedny kraj ...zapomniales dodac ze 60% transakcji mieszkaniowych w tym biednym kraju w 2017 i 2018 roku byla gotowkowa... z raczki do raczki
Zatem okolo 25% transakcji odbywa sie kredytem z tymi malo zarabiajacymi.
Po pierwsze zerknij w raporcie nbp w giazdkę jak oni obloczają te 60 % mieszkań kupowanych za gotówkę.
Potem zerknij w dane gus ostatnie pełne masz z 2018 r tworzone na podstawie aktów notarialnych, tam masz liczbe i średnią kwotę transakcji. Potem sięgnij po dane knf dotyczace kwoty udzielonych kredytów w 2018 , jak podejmiesz jedno od drugiego to zobaczysz to wyjdzie ci ile rzeczywiście jest kupowanych za gotówkę...
Potem sięgnij tez po dane na ktorych bazuje NBP , czyli wtedy jeszcze REAS ... i doczytaj jak oni te dane zbierają i porownaj z danymi GUS .Krakus44 pisze:Jesli pandemia zwiekszy bezrobocie z 5% do 10% czyli o 5% spoleczenstwa, to nawet jesli mialoby dotknac tylko pracownikow z tej grupy slabo zarabiajacych tzn ze 1,25% "biednych" kredytobiorcow nie podola splatom (bez korekcji na to ze na jeden kredyt przypada zwykle 2 splacajacych co tym bardziej zawyza te liczbe)...
Kombinuj dalej....ALE...wyszukuj, czytaj i zamieszczaj dopiero jak POMYSLISZ....
Ale to nie ja wydałem ostrzeżenie tylko KNF .... , ja tylko przytoczyłem ich raport. I to teza KNF ze istnieje znaczna pula kredytobiorów która w przypadku pogorszenia warunków gospodarczych nie bedzie w stanie spłacać kredytów ...
Wiec prześlij swoje wyliczenia dotyczace bezrobocia do KNF i zwróć im uwagę aby nsjpierw przemyśleli sprawę , zanim opublikują kolejny raport ...
Widzę, że spuszczasz zasłonę dymną...To u Ciebie nowa strategia, bo do tej pory nabierałeś wody w usta i wracałeś tutaj jak temat ucichł...

To jak wyliczyli te 60% transakcji gotówkowych rzeczywiście zasadniczo zmienia postać rzeczy w tym temacie. ...
wgospodarce.pl/analizy/59918-ile-mieszkan-kupili-polacy-za-gotowke
I jeszcze gorzej w 2019...
ciekaweliczby.pl/mieszkania_za_gotowke_2019
A w ostatnim kwartale to juz kompletna nedza...
pb.pl/polacy-kupuja-mieszkania-za-gotowke-987082
Czyli wychodzi że jednak bida aż piszczy...Czymże nie jest propaganda...
W innych krajach zachodnich w przeciwieństwie do Polski wszyscy kupują mieszkania za gotówkę za średnio trzy pensje miesięczne.
I jak to mówi Ghd rozbijają się amerykańcami...a kto bogatemu zabroni....?