Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Consbid

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Consbid » 26 kwie 2020, 23:00

Rzadko się udzielam, ale zabiorę głos.
Co zrobią deweloperzy ?
Ci którzy nie ruszyli ze swoimi budowami w roku 2020 przed marcem nie zaczną w tym roku budować. nawet jeśli działkę już ogrodzili oflagowali powiesili reklamy - przykład budowa przy Tauronie , czy zaraz za M1 w kierunku Wisły
Ci które swoje inwestycje rozpoczęli w 2019 roku skończą budę dachem i wstawią okna i będą czekać .
Pamiętajcie że umowy podpisane na dziurę w ziemi w 2019 da się rozwiązać bez płacenia jakichkolwiek kar.
Każdemu optymiście polecam przejażdżkę bocznymi drogami takimi punktami jak Boleń, Michałowice, Wola Zachariaszowska, Narama, Michałowice, pokręćcie sie tam trochę i policzcie ilość tablic i banerów pt. sprzedam Dom/mieszkanie , sprzedam działkę.
spadek cen się dopiero zacznie, ten kto się nie załapał na sprzedaż 10 ar na którym tata kapuste sadził za 300 tys. za chwilę bezie się cieszył jak sprzeda za 100 zł za m2.
Zakładając nawet hurra optymizm i uruchomienie branży hotelarskiej i turystycznej - ile przewidujecie turystów przyjedzie do Krakowa miesiac do miesiaca w porówaniu do roku 2019? 10% , 20%? - biorąc pod uwagę jak dużo ludzi straci prace w Polsce nie spodziewam się, że Polacy ruszą turystycznie na Kraków - jeśli już to wybiorą domek w lesie, na Mazurach, Kaszubach czy Pomorzu,
Osobiście jeśli w ogóle do tego dojdzie - a na razie cisza w sprawie to turystów z zagramanicy - to bym się w Krakowie w tym roku turystów nie spodziewał, Korzystających z taniego alkoholu Brytoli również.
Przewiduję, że duża część mieszkań wyląduje w końcu na rynku wtórnym bo sytuacja życiowa zmusi ich właścicieli do pozbycia się problemu - nie dlatego, że głód zajrzy w oczy - ale kredyt wzięty na mieszkanie inwestycyjne stanie się za bardzo uciążliwy.

I tak zgadzam się z przedmówcami piszącymi o rozwoju przedmieść, przenoszeniu się ludzi na obrzeża, do miejscowości pod Krakowem - Myślę, że taka np. Skała drugą Wieliczką się nie stanie ale znajdzie się bardzo blisko krakowskiej aglomeracji która się znacznie rozrośnie

pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 27 kwie 2020, 0:14

Problem w tym ze dom na wsi plus 2 auta EV i nizsze koszty wynikajace z posiadania pompy ciepla i paneli fotowoltaicznych oferowac beda wyzsza jakosc zycia i mniejszy koszt nic obecne ceny mieszkan. Auta beda kosztowac realnie mniej tak jak wszystko bo sila nabywcza sie zwieksza, a wraz z rozwojem technologii ta staje sie bardziej masowa. Tak jak 10 lat temu kazdy uzywal nokei 3310 teraz nikt o tym jie mysli i kazdy chce miec iphone i 5g czy jak nie stac gi na iphona/tesle to produkt iphono podobny czyli jakkiegos xiaomi za polowe ceny tu bedzie to samo nie kupi tesli za 150 tys zl czy volkswagena za 100 tys zl ale kupi BYD za 60 tys zl wazne ze EV i ze potrzebuje paneli fotowoltaicznych i ladowarki elektrycznej w garazu. Czego mieszkanie w bloku nie oferuje

pozdro

Postautor: pozdro » 27 kwie 2020, 0:22

Dokladnie to jest nie tylko kwestia social distancingu ale ogolnego trendu ktory narasta w ktorym domy wygrywaja. Poprostu wszystkie nowe technologie zmierzaja do przewagi domu nad mieszkaniem. Chocby glupi netflix ktory zastapil kina ze swoimi premierami. Teraz masz kino w domu a nie w tlumie ludzi o niewygodnej potze z zapachem popcornu. W zasadzie jedyni model mista inny niz wszystkie to kopenhaga, vancouver ktore moze byc atrakcyjne, tez raczej dla nielicznych. To jest tak potencjal na takie jedno misto na cala Polske, Krakow sie niezle do tego nadaje, ale raczej watpliwe ze tak sie stane. Nawet ja ktore lubie rowerki, ciasnote blokow i tlumy na grodzkiej. To w obecnych czasach j zdajac sobie sprawe z obecnie niekorzystnych cen mieszkan do jakosci zycia jaka oferuje zamist kupic wieksze mieszkanie wole kupic dzialke i sobie dom zbudowac. Chocby 30km od Krakowa. Z jakims w miare dojazdem. Gdzie bede sobie mogl wyjsc do lasu koedy chce a nie siedziec w kolejnych lockdownach. Zasilic swoje EV z paneli fotowoltaicznych. Wystarczy ze bedzie 5G docieralo i swiatlowod i tyle.

55piotras

Postautor: 55piotras » 27 kwie 2020, 0:28

Krakus44 pisze:
55piotras pisze:Krakow turystyka stoi. A za tym idzie gastronomia, hotelarstwo, transport, handel, usługi, itp
Ile ludzi straci prace? Dziesiątki tysięcy bo kolejne branże będą mieć problem i będą zwalniać. Tarcza nie działa a nawet jak zadziała to jest tylko na chwile. A podobno druga fala będzie na jesieni. I znowu NBP wydrukuj miliardy? To tylko uśmierza ból.
Wiele osób, rodzin wypadnie z rynku bo nie będzie ich stać na kupno mieszkania ani nawet na kredyt. Zreszta już teraz kupowali za gotówke tylko najbogatsi pod wynajem albo reszta na kredyt. Patrząc na wzrost liczby ogłoszeń to rynek (ceny) najmu nam spadnie wiec i opłacalność inwestycji w nieruchomości spadnie. A za tym sprzedaż nowych mieszkań. Który deweloper bogatszy to będzie trzymał cenę, ci słabsi poluzują za kilka miesięcy a niektórzy już dają rabaty mniej lub bardziej oficjalnie. Myślicie ze spółki giełdowe mogą sobie pozwolić na wstrzymanie sprzedaży? Nie, sprzedadzą taniej.
Taka moja prognoza na następne 24 mce.

Oj tak, w poniedzialek zaczna sprzedawac mieszkania po 5k/m2. Czeka nas katastrofa. Trzeba nasluchiwac TVP i TVN i byc czujnym. Oby nam nie wyszarpali tego z wodokiem na Wawel...A moze i Wawel zaczna wyprzedawac? Krakus1891 jak myslisz....?

To moje prognozy. Nie musisz się z nimi zgadzać. Ale nie możesz mi zabronić się wypowiadać czy z nich szydzić
Tym bardziej że kilka postów wcześniej sam robiłeś swoje wywody. Daj się ludziom wypowiedzieć - to forum.

ghd

Postautor: ghd » 27 kwie 2020, 5:47

pozdro pisze:Problem w tym ze dom na wsi plus 2 auta EV i nizsze koszty wynikajace z posiadania pompy ciepla i paneli fotowoltaicznych oferowac beda wyzsza jakosc zycia i mniejszy koszt nic obecne ceny mieszkan. Auta beda kosztowac realnie mniej tak jak wszystko bo sila nabywcza sie zwieksza, a wraz z rozwojem technologii ta staje sie bardziej masowa. Tak jak 10 lat temu kazdy uzywal nokei 3310 teraz nikt o tym jie mysli i kazdy chce miec iphone i 5g czy jak nie stac gi na iphona/tesle to produkt iphono podobny czyli jakkiegos xiaomi za polowe ceny tu bedzie to samo nie kupi tesli za 150 tys zl czy volkswagena za 100 tys zl ale kupi BYD za 60 tys zl wazne ze EV i ze potrzebuje paneli fotowoltaicznych i ladowarki elektrycznej w garazu. Czego mieszkanie w bloku nie oferuje

Problem w tym, że przy rozsądnej powierzchni domu, solidnym wykonaniu, koszt ogrzewania gazem, czy nawet prądem jest niewielki lub akceptowalny i zabraknie ci życia, by inwestycja w pompę i panele miała sens, prócz tego że będziesz nowoczesny. Ta sama historia z samochodami. Nie przewiduję, by w najbliższym czasie elektryki przejęły w Polsce rynek. Tym bardziej, że wzrost siły nabywczej jest mocno wątpliwy. Kilkuletnie auto z oszczędnym dieslem, albo instalacją lpg jeszcze długo będzie tańszą alternatywą wbrew temu co twierdzą prorocy. No chyba, że ekotetoryści przejmą stery, załatwią sprawę ukazem i przemieszczanie się będzie znowu przywilejem dla najbogatszych. Nie wiem ile masz lat, ale ja osobiście nie planuję tego dożyć, więc jestem o to dziwnie spokojny. Poza tym Polska to nie Norwegia. Jeszcze długo, długo nie.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 27 kwie 2020, 7:22

55piotras pisze:
Krakus44 pisze:
55piotras pisze:Krakow turystyka stoi. A za tym idzie gastronomia, hotelarstwo, transport, handel, usługi, itp
Ile ludzi straci prace? Dziesiątki tysięcy bo kolejne branże będą mieć problem i będą zwalniać. Tarcza nie działa a nawet jak zadziała to jest tylko na chwile. A podobno druga fala będzie na jesieni. I znowu NBP wydrukuj miliardy? To tylko uśmierza ból.
Wiele osób, rodzin wypadnie z rynku bo nie będzie ich stać na kupno mieszkania ani nawet na kredyt. Zreszta już teraz kupowali za gotówke tylko najbogatsi pod wynajem albo reszta na kredyt. Patrząc na wzrost liczby ogłoszeń to rynek (ceny) najmu nam spadnie wiec i opłacalność inwestycji w nieruchomości spadnie. A za tym sprzedaż nowych mieszkań. Który deweloper bogatszy to będzie trzymał cenę, ci słabsi poluzują za kilka miesięcy a niektórzy już dają rabaty mniej lub bardziej oficjalnie. Myślicie ze spółki giełdowe mogą sobie pozwolić na wstrzymanie sprzedaży? Nie, sprzedadzą taniej.
Taka moja prognoza na następne 24 mce.

Oj tak, w poniedzialek zaczna sprzedawac mieszkania po 5k/m2. Czeka nas katastrofa. Trzeba nasluchiwac TVP i TVN i byc czujnym. Oby nam nie wyszarpali tego z wodokiem na Wawel...A moze i Wawel zaczna wyprzedawac? Krakus1891 jak myslisz....?

To moje prognozy. Nie musisz się z nimi zgadzać. Ale nie możesz mi zabronić się wypowiadać czy z nich szydzić
Tym bardziej że kilka postów wcześniej sam robiłeś swoje wywody. Daj się ludziom wypowiedzieć - to forum.

Ale kto Ci zabrania sie wypowiadac? Jak czytam "takie" wypowiedzi to przeciez tez mam prawo do swoich...tyle, ze w humorystycznym tonie dopasowanym do konkretnego posta....prognozy...

pozdro

Postautor: pozdro » 27 kwie 2020, 7:40

Ja przypomne ze zakup mieszkania rodzinnego w Krakowie kosztuje obecnie okolo 1mln zl o ile miejsca postojowe dorzuca gratis.

Zakup domu na wsi to obecnie jakies 400-500 tys zl
Do tego 2xEV kolo 200 tys zl

:D

55piotras

Postautor: 55piotras » 27 kwie 2020, 7:43

Krakus44 pisze:
55piotras pisze:
Krakus44 pisze:

Ale kto Ci zabrania sie wypowiadac? Jak czytam "takie" wypowiedzi to przeciez tez mam prawo do swoich...tyle, ze w humorystycznym tonie dopasowanym do konkretnego posta....prognozy...

„Humorystyczny ton”? Ważne że ty się śmiejesz. I przy okazji obniżasz poziom dyskusji.
Przecież nikt nie wie co będzie za 12/24/36 mcy ale skoro ktoś tu zagląda to chce zobaczyć jaki jest klimat. A jak ktoś jeszcze chce się wypowiedzieć to tym bardziej warto posłuchać. Być może ktoś stoi przed decyzja kupna mieszkania na całe życie. Być może tylko kolejnego na wynajem. Nie chcesz - nie czytaj.
Dla pełnego obrazu powinnismy się tu przedstawić i powiedzieć w co inwestuje, ile ma mieszkań i czy pracuje w branży. No ale wtedy może niektórzy nie mieliby do śmiechu.

pozdro

Postautor: pozdro » 27 kwie 2020, 7:50

Mozna juz takie autko bukowac za 30 tys euro
electrive.com/2019/06/19/peugeot-introduces-the-e-2008-compact-electric-suv

pozdro

Postautor: pozdro » 27 kwie 2020, 7:58

Skoda vision E wyglada interesujaco wieksze autko od volkswagena wiekszy zasieg i tylko 35 tys zl

ev-database.org/car/1187/Skoda-ENYAQ---Vision-iV

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”