Witam,
W klatce A u mnie i u sąsiada występuje problem ze zbierającą się wodą na oknach. Czy ktoś mieszka w klatce A i ma ten sam problem?
Byłem na tarasie i nie słychać było wentylacji mechanicznej. Może wywaliło zabezpieczenie?
Czy wie ktoś w jaki sposób powinny być ustawione nawiewniki? Moim zdaniem powinny wywiewać na dół, natomiast wszędzie zamontowane są wywiewem do góry.
Klatka A - problem z wentylacją (Prądnik Nowy Kraków)
-
Re: Klatka A - problem z wentylacją
u nas jest to samo. ma to być regulowane między 22-23 stycznia. trzeba to zgłosić administratorowi on się tym zajmuje
Zgłosiłem do administracji problem.
A w jaki sposób macie zamontowane nawiewniki? Pokrętło z prawej strony nawiewnika, tak że wieje do góry?
A w jaki sposób macie zamontowane nawiewniki? Pokrętło z prawej strony nawiewnika, tak że wieje do góry?
U mnie też ten problem występuje, jednak moim zdaniem głównym winowajcą jest jeszcze wysoki poziom wilgoci w powietrzu... zanim wszystko dobrze wyschnie to wilgoć będzie utrzymywać się na wysokim poziomie, co w zetknięciu z zimną szybą musi wywołać skroplenie.
Dzieje się tak, ponieważ im wyższa wilgotność powietrza, tym wyższa temperatura tzw. "punktu rosy", czyli temperatury w której następuje wykroplenie pary wodnej z powietrza.
Oczywiście odpowiednia wentylacja może trochę pomóc, ale jak zawsze powtarzam - fizyki nie oszukasz.
Ja również problem zgłoszę do administracji, bo również mam wrażenie że wentylacja nie do końca działa jak powinna.
Nawiewniki teoretycznie powinny być zawsze otwarte i montowane są nawiewem do góry, żeby nie powodować wrażenia, że w pomieszczeniu po prostu wieje od okna, co by miało miejsce przy montażu nawiewem w dół. Nie jestem ekspertem od okien, jednak na wszystkich moich budowach nawiewniki były montowane dokładnie w ten sam sposób.
Dzieje się tak, ponieważ im wyższa wilgotność powietrza, tym wyższa temperatura tzw. "punktu rosy", czyli temperatury w której następuje wykroplenie pary wodnej z powietrza.
Oczywiście odpowiednia wentylacja może trochę pomóc, ale jak zawsze powtarzam - fizyki nie oszukasz.
Ja również problem zgłoszę do administracji, bo również mam wrażenie że wentylacja nie do końca działa jak powinna.
Nawiewniki teoretycznie powinny być zawsze otwarte i montowane są nawiewem do góry, żeby nie powodować wrażenia, że w pomieszczeniu po prostu wieje od okna, co by miało miejsce przy montażu nawiewem w dół. Nie jestem ekspertem od okien, jednak na wszystkich moich budowach nawiewniki były montowane dokładnie w ten sam sposób.
Re: Klatka A - problem z wentylacją (Prądnik Nowy Kraków)
Dzięki Michał za odpowiedź odnośnie nawiewników.
No możliwe, że to jest bezpośrednio przyczyną. Zobaczymy co zrobi ekipa od instalacji, jak przyjadą na rekonesans.
No możliwe, że to jest bezpośrednio przyczyną. Zobaczymy co zrobi ekipa od instalacji, jak przyjadą na rekonesans.
Wróć do „Prądnik Nowy Kraków - forum mieszkańców osiedla”