Mieszkanie dla młodego pracującego zdalnie z dobrym dostępem do centrum (w Krakowie)

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Awatar użytkownika
aczkolwiek

Re: Mieszkanie dla młodego pracującego zdalnie z dobrym dostępem do centrum

Postautor: aczkolwiek » 20 sty 2020, 15:23

Ja mam podobne zdanie do kwk w tej kwestii. Bliskość centrum jest oczywiście spoko, ale pytanie właśnie jak często będziesz chciał wyskakiwać do centrum, bo faktycznie dopłacanie tych kilku k/m^2 dla oszczędności 10-15 minut tramwajem dwa razy w tygodniu nie do końca ma sens wg mnie. Osobiście przy 100% pracy zdalnej to w tej samej cenie wolałbym kupić większe mieszkanie, a trochę dalej od centrum. Raz, że spokój, a dwa - jednak sporo czasu spędzisz w domu, więc dobrze mieć trochę przestrzeni, żeby nie kisnąć całymi dniami w jednym pokoju: osobna sypialnia, osobny gabinet do pracy, może jakiś ogródek żeby tam popracować w lecie? Zawsze to jakieś urozmaicenie, a pracę zdalną trzeba sobie urozmaicać w jakiś sposób, aby nie zwariować, zwłaszcza gdy mówimy o 100%. :)

No i 10 lat to wcale nie taki krótki okres i priorytety względem centrum mogą się zmienić. Pamiętam jak kilka lat temu w wieku ok. 25 lat szukałem mieszkania (na wynajem) i też zależało mi żeby było blisko centrum. Dzisiaj dobijam do 30 i mieszkanie w centrum kompletnie mnie nie interesuje, wolę coś bardziej na obrzeżach, ale ciągle z możliwością skomunikowania się z centrum Krakowa. Za kolejnych kilka lat być może będę myślał o domu pod Krakowem, ale to już bardzo indywidualna kwestia. ;)

Sirkamillo99 pisze:A z drugiej strony, skoro i tak byłbym ok. 10 lat w tym mieszkaniu to chciałbym aby było łatwo najmowalne bądź sprzedawalne i tu jest następny argument przemawiający za centrum.
Nie jest to jeszcze postanowione i z chęcią posłucham waszych opinii. Być może będą lepsze wybory.
To fakt. Chociaż z drugiej strony, patrząc na tempo rozbudowy Krakowa, dzisiejsze obrzeża jak Ruczaj (który praktycznie zaczyna się już w Skotnikach) czy Bronowice za te 10 lat mogą być właśnie uznawana za "fantastyczną lokalizację w okolicach centrum", więc mieszkanie kupione tam za te 6-7k, może być sporo więcej warte za lat 10. Ale to tylko takie gdybanie, niektórzy twierdzą, że "bańka pęknie" i wszędzie mieszkania będą niedługo po 3k.
Co do wynajmu - warto się zastanowić czy okolice blisko większych firm w NH czy Kampusu UJ na Ruczaj nie będą tak samo "chodliwe" pod jego kątem. Chyba że mówimy o wynajmie krótkoterminowym pod turystów - pytanie czy będziesz się chciał w to bawić. No i nie wiadomo czy Airbnb i inne tego typu portale nie zostaną jakoś prawnie uregulowane i wynajem krótkoterminowy przestanie być aż tak opłacalny.

pozdro

Postautor: pozdro » 20 sty 2020, 15:50

Powinieneć brać coś z dobrym dojazdem na lotnisko. Ja bym brał MWM pod tywm względem spełni twoje oczekiwania, oczywiści N5D lepsza ale tak jak piszesz nie ma tam już większych mieszkań (tylko te od torów chyba)

Jak ci nie zależy na dojeździe do lotniska to tanio stosunkow ma Caba na Dąbiu ale układy znowu słabe jakieś takie długie wąskie nie ustawne pokoje.
Może jednak tego Przybyszewskiego 64 sobie weźmiesz tam mają tanio, zdalnie da sie pracować do lotniska z przesiadką w Bronowicach dojedziesz. Na wynajem dla pewnie się wynajmie. Jak nie musisz po krakowie jeździć to jest ok.

tomekl007

Postautor: tomekl007 » 20 sty 2020, 16:14

Weź pod uwagę że w miejscu gdzie jest do wynajmu dobre, będziesz mieszkał obok potencjalnie hałasujących(imprezujących) najemców. To może przeszkadzać też.

Krisu_K13TL

Postautor: Krisu_K13TL » 20 sty 2020, 16:51

Sirkamillo99 moim zdaniem z wymienionych przez Ciebie inwestycji najlepiej wypada 29 Aleja...

Gdyby nie mała powierzchnia salonu z aneksem w mieszkaniach 57/61m2 pewnie zdecydowałbym się na zakup mieszkania w tej inwestycji.

Bliskość centrum, jesteś w niedużej odległości od Pilitechniki, UEKu i UR, więc z późniejszym najmem nie będzie problemów, dodatkowo w niedużej odległości sporo biurowców, także o to byłbym spokojny.

Dodatkowo sporo zieleni ze względu na bliskość Rakowic, ja wprawdzie nie korzystam, ale przy Rakowicach jest pętla tramwajowa, a przy 29 przystanki autobusowe, więc komunikacja też niezła. Ogólnie gdybym trafił na tą inwestycję wcześniej, a nie w momencie kiedy 85% mieszkań było już sprzedanych to pewnie czekałbym na odbiór swojego M.

Przy wyborze mieszkania w budynku, który jest równolegle do Prandoty warto pamiętać, że deweloper planuje między ulicą a tym blokiem właśnie postawić jeszcze biurowiec..

pozdro

Postautor: pozdro » 20 sty 2020, 19:19

Ja osobiscie pracuje zdalnie i wlasnie cenie sobie bliskosc centrum. Bo jak sie siedzi 8h w mieszkaniu to fajnie kilka razy w tygodniu wyskoczyc na rynek czy gdzies do centurm sie przejsc. Akuray N5D jest spoko pod tym wzgledem bo mozna to zrobic na piechote w 1h w obie strony. Nie trzeba placic za tramwaje itd. Zreszta chodzi o to zebh sie przejsc zrobic te min 10 tys krokow/dobe. A dalej od centrum z reguly wychodzenie jest nudne nie ma tylu opcji drog dojscia do centrum zeby to sie nie robilo nudne. Latem w sumie spoko blizej jakiegos parku mieszkac czy wisly, ale zima jak jest ciemno, zimno i czasami pada, to taki rynek jako target walkingu wieczornego calkiem spoko sprawa. Jakbym mieszkal na peryferiach bym pewnie przez pol roku z mieszkania nie wychodzil.

Dementuje rewelacje o wynajmujacych imprezowiczach. Na N5D to jest powszechne i moze z raz do roku sie to w pazdzierniku zdarza do pierwszego telefonu na straz miejska. Z reguly ktos tam zadzwoni takze o 22 30 jest cisza i potem reszte roku

Pod wynajem to polecam lagiewniki blisko Fredry 6 blisko do czerwonych makow, kampusu uj bonarki biurowcow na tischnera, niezly dojazd na zablocie i wielicka.

Najlepiej kieruj sie cena nie oplaca sie placic wiecej niz 8000

pozdro

Postautor: pozdro » 20 sty 2020, 19:50

Aga jest sfrustrowana kobieta jej nie sluchaj bo pisze bzdury na forum. Studenciaki maja zalete ze na weekend jada do domu. W tygodniu sa na uczelni. Wiec masz spokoj wiekszosc czasu. Wieczorami sie ucza. Gorsze np. Rodziny z dziecmi bo te moga plakac i krzyczec.

W dobrej cenie 10-12 tys jest w sumie Browar Kleparz. Bo widze ze na drozsze patrzysz

Sirkamillo99

Postautor: Sirkamillo99 » 23 sty 2020, 22:01

Dzięki za wszystkie wpisy! Dają do myślenia.
Dostałem telefon z "Łagiewnickich Wzgórz", że mieszkanie na które polowałem, a było wcześniej zarezerwowane się zwolniło. Cenowo wychodzi bardzo dobrze porównując do innych inwestycji. Zakończenie prac lada moment no i 63m^2.
Wydaje mi się, że będzie to dobre rozwiązanie dla mnie. Martwi mnie trochę odległość od komunikacji miejskiej. Lecz z drugiej strony cena z 1m na poziomie 7500zł jest bardzo kusząca.

Rak

Re: Mieszkanie dla młodego pracującego zdalnie z dobrym dostępem do centrum (w Krakowie)

Postautor: Rak » 23 sty 2020, 22:54

sensownie, byle nie za blisko szumu i swiatel aut z turowicza.

pozdro

Re: Mieszkanie dla młodego pracującego zdalnie z dobrym dostępem do centrum (w Krakowie)

Postautor: pozdro » 23 sty 2020, 23:16

Komunikacja jest dobre blisko skm lagiewniki tera jest przebudowa za 2 lata beda pociagi smigac do centrum w 10 min po drodze przez biurowe zaglebia i gastronomiczny kazimierz.

Rak

Postautor: Rak » 24 sty 2020, 0:53

szukając ewentualnego problemu..czy tam ten wiadukt teraz zamkna czy go jedynie modernizuja ?

lovekrakow.pl/aktualnosci/przejazdy-przez-tory-w-lagiewnikach-do-likwidacji-to-cena-za-nowy-wiadukt_26652.html

bo w sumie to jezeli zrobia wspominane rondko w watku fredry 6 to fajnie, lecz na teraz pewniejsze się wydaje samo zlikwidowanie bardzo pomocnego przejazdu jak z linka wyzej. no i pytanie co wtedy z ruchem pieszym.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”