Imperial Citi Yes Kraków od Imperial Capital - forum i opinie o inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
kasik

Re: Imperial City Yes Kraków od Imperial Capital - forum i opinie o inwestycji

Postautor: kasik » 27 gru 2019, 15:57

mac_kow masz niewątpliwie rację jednak miejsce do życia to nie tylko infrastruktura ale też ludzie.

Mieszkam w Bieńczycach od wielu lat, ale bez żalu sie stąd wniosę mimo niewątpliwych zalet dzielnicy.
Nie mogę znieść tego niszczycielstwa, pijaństwa i wandalizmu dokoła.
Wysprejowanych dopiero co odnowionych bloków, poniszczonej małej architektury, pokradzionych dopiero co posadzonych roślin na plantach.
O tężni to nawet nie wspomnę...

Wkurza mnie opieszałość służb wobec pijaczków,którzy grupami od wczesnych godzin porannych piją w parkach i nikt nic z tym nie robi.
Pija czasem dopóki nie padną i tak leża a bawiące się obok dzieci dzieci muszą na to patrzeć.

Wiem że wszędzie zdarza się taki element ale tutaj jest to na porządku dziennym i mnie to osobiście bardzo razi.
Dlatego jestem w stanie zrozumieć że ktoś nawet nie pomyśli o Bieńczycach/Hucie jako miejscu do zamieszkania.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 27 gru 2019, 22:13

kasik pisze:mac_kow masz niewątpliwie rację jednak miejsce do życia to nie tylko infrastruktura ale też ludzie.

Mieszkam w Bieńczycach od wielu lat, ale bez żalu sie stąd wniosę mimo niewątpliwych zalet dzielnicy.
Nie mogę znieść tego niszczycielstwa, pijaństwa i wandalizmu dokoła.
Wysprejowanych dopiero co odnowionych bloków, poniszczonej małej architektury, pokradzionych dopiero co posadzonych roślin na plantach.
O tężni to nawet nie wspomnę...

Gdzie się wyniesiesz? Do pustelni w Puszczy Białowieskiej? Bo- zmartwię Cię- wandalizm, żulernia i chuliganeria jest absolutnie wszędzie w Krakowie.
Zabrzmię pretensjonalnie i prymitywnie, ale twierdzenie czegokolwiek innego to mydlenie sobie samemu oczu. Kraków to nie USA, żeby istniały dobre i złe dzielnice.

pozdro

Postautor: pozdro » 28 gru 2019, 9:04

Niby nie ale z moich obserwacji wynika ze w niektorych czesciach mista jest gorzej niz w innych i tu faktycznie polnocne dzielnice okolice nowej huty wypadaja gorzej niz np poludniowe ruczaje czy kurdwanowy. Inny typ mieszkancow. Te w okolicach nowej huty to jednak dominika robotnicy. Na poludniu mam wrazenie ze sa to juz mlodsze rodziny po okresie transofrmacji lat 90, juz bardIej kupowali mieszkania niz dostawali za PRL. Wiec tez troche inaczej to wyglada. W centralnych dzielnicach znowu jest mix emerytow i imigrantow wiec tez inny typ mieszkancow. Natomiast mazianie sprayami jest pewnie wszedzie bo jak grupka wandali wsiadzie w tramwaj to moze caly krakow wymaziac. Ja bym przykladowo nie chcial mieszkac na Mistrzejowicach, Bienczycach czy w tamtych okolicach. Z nowej huty tylko Plac Centralny bo ma klimat i to jakos rekompensuje. Tak pozatym to faktycznie Krakow to stosunkowo rownosciowe miasto nie ma duzych kontrastow. To chyba zaleta

mac_kow

Postautor: mac_kow » 28 gru 2019, 10:07

pozdro pisze:Niby nie ale z moich obserwacji wynika ze w niektorych czesciach mista jest gorzej niz w innych i tu faktycznie polnocne dzielnice okolice nowej huty wypadaja gorzej niz np poludniowe ruczaje czy kurdwanowy. Inny typ mieszkancow. Te w okolicach nowej huty to jednak dominika robotnicy.

Też nie do końca prawda. W mojej byłej klatce, 4 piętra, 3 mieszkania na piętrze. Pracowników Huty = 0. Poważnie. Ale to zapewne różni się w zależności od osiedla, bloku itd.

Nawiasem mówiąc- w tej chwili wydaje mi się, że sama infrastruktura, zieleń, ogólnie okolica itd. zadbane są lepiej w Nowej Hucie niż na południu.

@Kasik już kiedyś sobie zbudowała wyidealizowany obraz bodajże małego domku albo połówki bliźniaka a mieszkanie w bloku zdemonizowała. Oj, życie brutalnie zweryfikuje ;)

pozdro

Postautor: pozdro » 28 gru 2019, 12:12

To pewnie prawda. Teraz ogolnie w mieszkaniach zostaja albo emeryci, albo indywidualisci (z maja liczba dzieci), no I takie ulozone rodziny. Janusze i grazynki z gromadka brajankow w passeratti to raczej domena domkow jednorodzinnych tam moga do woli oddawac sie przyjemnosci grillowania. Wiec ogolnie teraz to wiekszosc osiedli to dosc spokojne i przyjazne do mieszkania miejsca. Raczej to na wsi na brajanki w kladach trzeba uwazac. 8-)

Mar G

Postautor: Mar G » 28 gru 2019, 13:05

Wracając do lokalizacji - istotnie robi wrażenie...

investmap.pl/inwestycja/city-yes,12444.html#zdjecie458028

yyeeoo

Postautor: yyeeoo » 28 gru 2019, 15:47

Mar G pisze:Wracając do lokalizacji - istotnie robi wrażenie...

Klasa sama w sobie: Łęg + słupy wysokiego napięcia + korkowa masakra na nowohuckiej + moloch na prawie 300 mieszkań.
Studenta na wynajem bym upchał tam, dla siebie czy rodziny raczej nie :)

CyranoDeBergerac

Postautor: CyranoDeBergerac » 06 sty 2020, 14:51

Warto zwrócić uwagę, że wjazd w stronę miasta będzie zakorkowany. Nie można pojechać w lewo (Aleja Pokoju lub Aleja Jana Pawła II), więc trzeba będzie zawracać. Generalnie Nowohucka się bardzo często korkuje. Jeżeli chodzi o komunikację publiczną to lokalizacja ta jest "średnia", daleko do tramwaju. Również będzie niekorzystna studnia (proponuje udać się na Zabłocie, żeby zobaczyć, jak niekorzystne są te studnie). Cenny są przesadzone, ale teraz jest popyt, więc każdy może zostać deweloperem.

Rak

Postautor: Rak » 06 sty 2020, 15:07

z Nowohuckiej to zaraz będą drugie wiecznie stojace Aleje..

Pawel1978

Postautor: Pawel1978 » 07 sty 2020, 19:51

yyeeoo pisze:

Klasa sama w sobie: Łęg + słupy wysokiego napięcia + korkowa masakra na nowohuckiej + moloch na prawie 300 mieszkań.
Studenta na wynajem bym upchał tam, dla siebie czy rodziny raczej nie : )

Popieram, a jeśli ktoś mówi, że "wszędzie są korki" to naprawdę zapraszam na nowohucką.... wszędzie są korki ale tam to jest szczyt, do tego wyjazd z osiedla tylko w prawo wiec jeśli ktoś chce jechać w stronę np niedalekiej plazy czy m1 musi zawracać pod selgrosem. Super lokalizacja : )

Z jedną częścią się nie zgodzę, "Studenta" ciężko będzie upchać bo komunikacja jest delikatnie mówiąc przeciętna, autobusami nie dojedziemy bezpośrednio na większe uczelnie, a do ronda DYW 308 jest kawał drogi, więc tylko z przesiadką co nie robi z tego miejsca dobrej lokalizacji dla studenta.

Jedynie liczyłem, że moze powalczą cenowo ale za coś takiego płacić takie pieniądze... jest wiele ciekawszych lokalizacji w podobnej cenie. Już lepsza Centralna Park, dalej od nowohuckiej, wyjazd z osiedla na wszystkie strony i ceny zdecydowanie niższe.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”