roman pisze:do Marcin. K
Nie do końca mogę rozeznać się na załączonym szkicu, ale to co pokazujesz to jest raczej właśnie przesłanianie czyli spełnienie odległości między budynkami. W licu wew. okna musi być kąt 60st o długości ramienia odpowiadającej dł. przesłaniania czyli mówiąc prościej wysokości budynku minus odl. od terenu do parapetu okna na parterze.
Nasłonecznienie to analiza cienia jaki będą dawać budynki i ew. oddziaływać na siebie. Dla mieszkania w bud. po prawej raczej na pewno od strony
zachodniej w oknie będzie nasłonecznienie w godzinach około 13, 14, 15 w dniach równonocy, bo wtedy cienie od budynku pierwszego układa się w kierunku północnym i nie pada na elewację zachodnią bud drugiego. Jeżeli jesteś zainteresowany można dopytać dewelopera czy ma taką analizę powinien mieć i Ci ją przedstawić. Aby taką analizę zrobić dobrze trzeba znać kilka danych obiektu i azymuty padania promieni słonecznych w Krakowie.
Jeśli jesteś zainteresowany dalej mieszkaniem to napisz, możemy zrobić taką analizę bo sam jestem tez zainteresowany mieszkaniem tam.
Co do balkonów to będą zasłaniać nieco ale w tej inwestycji wszystkie okna są do podłogi - balkonowe, co zwiększa powierzchnię nasłonecznienia pokoi. Standardowo okna są na 85cm jak nie ma balkonów.
To moje analizy ale widzę że pewne aspekty nasłonecznienia tu przemyśleli i wydaje mi się, że nie będzie tak źle.
Szkic pokazuje własnie nasłonecznienie mieszkania w danym oknie i niestety nie wygląda jakby cokolwiek było przemyślane. Załączam jeszcze wykonany po kolejnej rozmowie wykres cieni rzucanych przez budynek sąsiedni - tutaj nawet ja widzę, że budynek sąsiedni zacienia okno północnego mieszkania od godziny ok. 14.30 aż do zachodu słońca natomiast wcześniej np. tak jak mówisz o 14.00 słońca również nie będzie chociażby przez ściankę ograniczającą balkon - godzina 14.00 pokazana żółtym kolorem. To odpowiada informacją pokazanym na pierwszym załączonym przeze mnie rysunku - zaznaczenie kreskowaniem to właśnie czas w którym słońce wpadnie do danego okna. W miejscu gdzie linia ograniczająca kreskowanie styka się z budynkiem sąsiednim, góra tego budynku tzn attyka zaczyna blokować słońce do analizowanego okna czyli rzucać cień na to właśnie okno. Obydwa te rysunki są opartę o dane, o których mówisz czyli naszą szerokość geograficzną, azymuty i wysokość słońca nad horyzontem. Ten szkic został wykonany przez architekta z kilkunastoletnim stażem w realizacji podobnych inwestycji i nie mam podstaw żeby go kwestionować także nie będę zainteresowany kolejną analizą.
Faktycznie
inwestycja NY Residence wygląda o wiele lepiej, jest bliżej centrum chociaż dość blisko ulicy Wrocławskiej, która jest ruchliwa - ale nie widzę jeszcze rozkładów mieszkań ani cen.