Gdzieś mi to umknęło, a to chyba dosyć ważna sprawa, która będzie nas wszystkich w przyszłości dotyczyła. Chodzi o to, jaka będzie organizacja wspólnot mieszkaniowych na naszym osiedlu. Czy w przyszłości założona zostanie jedna duża wspólnota dla całego Osiedla Piasta Park Kraków, czy może deweloper Wawel Service ma zamiar zorganizować osobne wspólnoty mieszkaniowe dla każdego bloku?
To drogie rozwiązanie chyba byłoby lepsze, bo w ramach mniejszej wspólnoty łatwiej się chyba dogadać, da się to ogarnąć, co trudniej osiągnąć, jeśli trzeba zebrać głosy od kilku tysięcy osób. Drugie rozwiązanie, czyli jedna wspólnota na całym osiedlu jest o tyle lepsze, że pewnie pozwoliłoby zmniejszyć np. koszty pielęgnacji zieleni, i ogólnie z innej pozycji rozmawiać z firmami zarządzającymi czy dostarczycielami ciepła itp. Jak to ma u nas wyglądać, napisze ktoś?
Organizacja wspólnoty mieszknaiowej na Osiedlu Piasta Park w Krakowie
Re: Organizacja wspólnoty mieszknaiowej na Osiedlu Piasta Park w Krakowie
Ma być wybrany zarządca w drodze przetargu.
Później ewentualnie można się dogadać i założyć wspólnotę pozbywając się zarządcy (chociaż pewnie będzie miał kontrakt na kilka lat). Oczywiście założenie wspólnoty może być kłopotliwe przy tylu mieszkańcach. Z doświadczenia wiem, że ciężko się dogadać w 3 bloki po 50 mieszkań.
Później ewentualnie można się dogadać i założyć wspólnotę pozbywając się zarządcy (chociaż pewnie będzie miał kontrakt na kilka lat). Oczywiście założenie wspólnoty może być kłopotliwe przy tylu mieszkańcach. Z doświadczenia wiem, że ciężko się dogadać w 3 bloki po 50 mieszkań.
Ja słyszałem od dewelopera że na pierwszy rok Wawel Service wyznaczy zarządcę a potem juz wybierze go wspólnota. Są plusy i minusy jednej wspólnoty na wszystkie bloki i na 1 blok.
Optymalnie byłoby, gdyby każdy budynek na Osiedlu Piasta Park miał odrębną wspólnotę, ale np. udało się wybrać dla całego osiedla jedną firmę zarządzającą i tym samym zbić koszty, na przykład sprzątania terenów pomiędzy budynkami czy dbania o zieleń 

Jestesmy w tej dobrej sytuacji , że nasz budynek będzie pierwszy i myślę że latwiej bedzie innym przyłączyć się do nas z racji tego że będziemy pierwszą wspólnotą.
W dobrej albo niedobrej
Z drugiej strony, to my będziemy testować działanie firmy zarządzającej budynkiem, użerać się z nią, żeby wypracować jakiś standard obsługi mieszkańców, a w ostateczności szukać innej firmy i ją testować, co może nie być takie proste i pewnie zje nam niemało nerwów. Inni właśnie będą mieć już znacznie lepiej, bo będą mogli uczyć się na naszych błędach
Moim zdaniem oni są w lepszej sytuacji właśnie.

Z tej strony patrząc masz racje, ale dołączając kolejna wspólnotę pod zarzadcę, ktory nas już by obsługiwał możemy wynegocjować lepsze warunki i nie tylko cenowe ale i standardu obslugi co jest tak samo ważne jak cena uslugi. NAPEWNO TRZEBA BĘDZIE NA POCZĄTKU POWOŁAĆ ZARZĄD WSPÓLNOTY
a potem będzie z górki.

-
Każdy z Was ma rację i teraz trzeba to posklejać hehehe
Mi do głowy jeszcze inny pomysł przyszedł, mianowicie.
Obok Urzędu Skarbowego jest blok co ma +-500 mieszkań. Z opowieści znajomych zarządca bardzo dobrze tym wszystkim operuje.
Jestem tam dość często i widzę co wokół bloku się dzieje, jak działają firmy usługowe i jakie zmiany wprowadzają.
Ma doświadczenie bo blok jest chyba z 2008roku więc może w tym kierunku iść ???
Mi do głowy jeszcze inny pomysł przyszedł, mianowicie.
Obok Urzędu Skarbowego jest blok co ma +-500 mieszkań. Z opowieści znajomych zarządca bardzo dobrze tym wszystkim operuje.
Jestem tam dość często i widzę co wokół bloku się dzieje, jak działają firmy usługowe i jakie zmiany wprowadzają.
Ma doświadczenie bo blok jest chyba z 2008roku więc może w tym kierunku iść ???
Wróć do „Piasta Park Kraków od Wawel Service - forum mieszkańców osiedla”