Mieszkanie Kraków nowe centrum / szukam dobrej lokalizacji

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Kumak

Mieszkanie Kraków nowe centrum / szukam dobrej lokalizacji

Postautor: Kumak » 02 lis 2019, 19:00

Witam szukam dobrej lokalizacji w Krakowie - od dewelopera - w dobrej lokalizacji. Centrum/blisko centrum. Polecane dzielnice to Dębniki Salwator no ale rozumiem , ze cena tez wysoka. Czytałem trochę na forum - teraz rozumiem dlaczego w Gdańsku ludzie kupują od znanych deweloperów.
Chętnie w rewanżu doradzę w spr. dobrych lokalizacji w 3 mieście. Zależy mi na lokalizacji, gdzie , przynajmniej teoretycznie ceny nie są podbijane przez bliskość uczelni czy biurowców czyli na wynajem

Master

Re: Mieszkanie Kraków nowe centrum / szukam dobrej lokalizacji

Postautor: Master » 02 lis 2019, 21:48

Kumak pisze:Witam szukam dobrej lokalizacji w Krakowie - od dewelopera - w dobrej lokalizacji. Centrum/blisko centrum. Polecane dzielnice to Dębniki Salwator no ale rozumiem , ze cena tez wysoka. Czytałem trochę na forum - teraz rozumiem dlaczego w Gdańsku ludzie kupują od znanych deweloperów.
Chętnie w rewanżu doradzę w spr. dobrych lokalizacji w 3 mieście. Zależy mi na lokalizacji, gdzie , przynajmniej teoretycznie ceny nie są podbijane przez bliskość uczelni czy biurowców czyli na wynajem

No to Dębniki w Krakowie raczej są podbijane przez studentów, Salwator też blisko centrum. Generalnie Kraków jest na tyle małym miastem, że studenci mogą mieszkać właściwie wszędzie, a do tego sporo uczelni wyższych jest porozrzucanych po mieście i jego różnych lokalizacjach. Podobnie, jak lokalizacje centrów biurowych, których jest kilka w tym mieście. Może szukaj w Czyżynach, Nowej Hucie i jej pozostałych dzielnicach albo Bieżanów - Prokocim i Wola Duchacka :)

Kumak

Postautor: Kumak » 02 lis 2019, 22:29

Cóż nie wiedziałem - u nas są inwestycje w 70% na wynajem lub w max 20% - wystarczy kawałek dalej od uczelni. Kupiłbym na Kazimierzu bo tylko tam bywam, ale interesuje mnie nowe budownictwo. Np Praska Park jest trochę za droga ale 8000 za metr może być. Może ktoś kto kupił konkretnie lub właśnie kupuje coś doda. Nowa Huta za daleko o kilku dzielnicach czytałem niepochlebne opinie (nie będę wymieniał przez szacunek dla mieszkańców porządnych) - . Z deweloperów znany mi jest tylko Budimex - obok nnie buduje na pasie startowym na Zaspie po 14 k m2 - koszmar

bono19

Postautor: bono19 » 04 lis 2019, 9:20

Kumak na ten moment bliska lokalizacja/blisko centrum to kwoty zdecydowanie ponad 10 tys/m2. 8k zł jest obecnie standardem na obrzeżach, niestety. Niemniej daj proszę znać jakbyś znalazł jakąś ciekawą inwestycję spełnia, być może świeżym spojrzeniem uda Ci się dostrzec coś interesującego w sensownych pieniądzach. Pozdrawiam

pozdro

Postautor: pozdro » 06 lis 2019, 12:51

Zależy w jakim celu chcesz kupić, w jakich pieniądzach i jaki metraż.

Tanio z dobrym dojazdem to ja polecam Centralną Park 56 m2 mieli za 400 tys. zł.
Ciakawa opcja to też budimex fredry tam widziałem 51m2 3 pokoje po 404 tys. zł.
Ruczaj (Dębniki) są drogie bo jest Uj, nie są tak blisko centrum , ale dość samowystarczalne.

Faktycznie Czyżyny wydają się najsensowniejsze w cenach 7 tys zł. Ruczaj po 7 tys zł też bym brał, ale tam są podobno ceny nawet i 9 tys zł na europejskim. Z małych mieszkań to w krakowie jest bardzo bardzo słabo nie wiem czy idzie coś kupić sensonwego poniżej 8500 zł/m2

Kumak

Postautor: Kumak » 06 lis 2019, 21:15

Dzięki za porady. Szukam dla siebie. No właśnie ok 50 m2 z Na Zaspie sprzedam za 10k wiec za tyle mogę kupić - nie ukrywam ze tak jak przyjezdni marzą o pasie nadmorskim gdzie mieszkam tak ja o smoku wawelskim

kwk

Postautor: kwk » 06 lis 2019, 22:20

Kumak pisze:Dzięki za porady. Szukam dla siebie. No właśnie ok 50 m2 z Na Zaspie sprzedam za 10k wiec za tyle mogę kupić - nie ukrywam ze tak jak przyjezdni marzą o pasie nadmorskim gdzie mieszkam tak ja o smoku wawelskim

Naprawdę chcesz się przeprowadzić z Gdańska do Krakowa?

painkar

Postautor: painkar » 07 lis 2019, 18:06

Mnie tez dziwi,( chociaz na swoj sposob kocham Krakow) że chcesz zamienic Gdansk na Krk . Gdyby nie to , ze mam cala rodzine tutaj to bym dawno sie do Gdanska przeprowadzila. Nawet ostatnio z męzem o tym rozmawialam.. widocznie masz dobry powod do tego . Ale za 8k ciezko bedzie cos wyszukac co by Cie nie rozczarowalo . Ja bym tez szukała na Czyżynach ewentualnie Mistrzejowice . Develia ma jeszcze wolnych mieszkan w inwestycji Przy Mogilskiej bardzo sensowna lokalizacja na granicy Grzegorzki

yyeeoo

Postautor: yyeeoo » 07 lis 2019, 23:01

Kumak pisze:Dzięki za porady. Szukam dla siebie. No właśnie ok 50 m2 z Na Zaspie sprzedam za 10k wiec za tyle mogę kupić - nie ukrywam ze tak jak przyjezdni marzą o pasie nadmorskim gdzie mieszkam tak ja o smoku wawelskim

Jak o smoku to Fredry, czy inne dziadostwa pokroju Ruczaju odpadają.
Za 10 koła ciężko będzie Ci kupić coś na poziomie i w centrum, niestety...

Nowy

Postautor: Nowy » 08 lis 2019, 10:45

yyeeoo pisze:

Jak o smoku to Fredry, czy inne dziadostwa pokroju Ruczaju odpadają.
Za 10 koła ciężko będzie Ci kupić coś na poziomie i w centrum, niestety...

To można jeszcze zmienić trochę podejście i nie szukać w samym centrum, ale za to coś widokowego, co by było widać Wawel i wieże Kościoła Mariackiego ;) Może jeżeli chodzi o widokowe mieszkania w Krakowie, to nie ma ich wiele, ale jednak coś da się znaleźć. No i jeszcze zostaje opcja kombinowania z rynkiem wtórnym, ale nie wiem czy na pewno dużo osób chce mieszkać w wielkiej płycie. Zwłaszcza, że tam jednak jeszcze sporo lokatorów z mentalnością "dostałem za półdarmo, więc nie szanuję, bo tak łatwo przyszło".

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”