Witam,
Wykonywałem zmiany w instalacji elektrycznej które zostały wykonane przez podwykonawce developera jako zmiany deweloperskie.
Moje zdziwienie nastąpiło gdy dostałem informacje o tym że muszę opłacić fakturę za wykonanie tych usług zanim nieruchomość zostanie oddana.
Czyli mam opłacić usługę która została wykonana w nieruchomosci której własność jeszcze nie została przekazana ani żaden formalny akt/pismo podpisane.
Czy ktoś się jeszcze z czymś takim spotkał?
Nawet jeśli teraz odwiedze budowe i zweryfikuje ze wszystko jest ok to nie mam gwarancji ze nie bedzie jeszcze jakichś zmian do momentu oddania mieszkania które coś popsują.
Opłata zmiany instalacji w nowym mieszkaniu od dewelopera - Dąbska Street
-
Re: Opłata zmiany instalacji w nowym mieszkaniu od dewelopera - Dąbska Street
Jaka to jest kwota (pytam o rząd wielkości, bo też nas to niestety czeka)?
Zależy od ilości zmian. My robiliśmy dość dużo zmian i zmieściliśmy się w 3tys zł.
Problemem jest to że pod wykonawca chce opłaty przed odebraniem mieszkania co stwarza pytanie:
Jeśli teraz opłacę po-wykonawców i okaże się na etapie odebrania mieszkania że coś jest niezgodne z projektem, kto wtedy będzie dokonywał poprawek? Kto pokryje te poprawki?
Problemem jest to że pod wykonawca chce opłaty przed odebraniem mieszkania co stwarza pytanie:
Jeśli teraz opłacę po-wykonawców i okaże się na etapie odebrania mieszkania że coś jest niezgodne z projektem, kto wtedy będzie dokonywał poprawek? Kto pokryje te poprawki?
-
Wydatek spory, bardzo dziękuję.
Zależy od ilości. Ja parę zmian wraz z tunelem tv robiłem i to było jakieś 570zl netto.
Ja też miałem sporo zmian elektrycznych. Rzeczywiście dopłacałem osobno przed odbiorem. Naturalnie w trakcie odbioru mieszkania sprawdza się, czy wszystko zgadza się z nowym projektem. Trzeba pilnować, brakowało podwójnego gniazdka, jedno zamiast podwójnego było pojedyncze, brakowało punktu świetlnego na suficie
Mowicie o odbiorach w budynku D?
Mnie tez ten temat dotyczy. Biorąc pod uwagę, ze wystawiają faktury imienne, to wg mnie wszelkie zaniedbania / braki egzekwuje się w drodze reklamacji do podwykonawcy, bo to jemu bezposrednio płacimy.
Faktura przyszla do was pocztą? Też robiłem zmiany, ale jeszcze nic nie dostałem
Wróć do „Dąbska Street Kraków od Dasta Invest - forum mieszkańców osiedla”