Osiedle Bohaterów Września Spółdzielnia Mieszkaniowa Hutnik nowe mieszkania Kraków forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Supernorby

Re: Osiedle Bohaterów Września Spółdzielnia Mieszkaniowa Hutnik nowe mieszkania Kraków forum

Postautor: Supernorby » 30 sie 2016, 13:17

Witam,

czy ktoś z Was ma doświadczenia z dostawcą usług telekomunikacyjnych "Nasza sieć" ? Jak to chodzi? Jak ze stabilnością?
W 79C nie mamy za dużego wyboru. Oferty pojawiły się tylko od "Naszej Sieci" i od Netii. O Netii i jej Streaming TV słyszałem 90% negatywnych opinii, a o "Naszej Sieci" nie słyszałem nic. Czy jest możliwość wykorzystania anten satelitarnych znajdujących się na dachu bloków do odbioru np. NC+ w mieszkaniu? Dlaczego wszechobecna na Bohaterów Września UPC nie oferuje swoich usług ?

Pozdrawiam
NM

shikaka

Re: Osiedle Bohaterów Września Spółdzielnia Mieszkaniowa Hutnik nowe mieszkania Kraków forum

Postautor: shikaka » 31 sie 2016, 23:24

UPC nie ma, bo budynek nie został jeszcze zgłoszony przez niedziałającą SM. Do anteny satelitarnej można by podłączyć dekoder, podobnie można by też korzystać ze zbiorczej anteny do TV naziemnej, trzeba jedynie zgłosić do SM aby instalacja w końcu została włączona, choć powinna być sprawna od momentu dokonania odbiorów budynku, więc nasuwa się pytanie jak te były dokonywane.

"Nasza sieć" to zwykła osiedlówka, w dodatku dość droga, Netia to znany duży operator - kolejna rzecz do zgłoszenia w SM to to aby wzięli się za robotę i wystosowali pismo również do UPC o przyłącze dla budynku.

Aktualnie zgłaszać, zgłaszać, zgłaszać to jedyna metoda wyegzekwowania czegokolwiek. W przyszłości gdy więcej mieszkań będzie użytkowanych należało by rozważyć utworzenie wspólnoty i normalny zarząd budynkiem, zanim ten zostanie zapuszczony do granic możliwości - usterki są nie usuwane (choćby nadal nie wymieniona zapchana, a następnie skradziona przez pewnych delikwentów wkładka zamka - ustalili kto na podstawie monitoringu, nadal nie zrobili nic poza zgłoszeniem kradzieży), braków jest sporo i to w większości jeszcze z czasów budowy przed rzekomymi odbiorami, syf na klatkach niemiłosierny. Takie twory jak SMH nie sprawdzają się w kwestiach zarządu nowymi i w miarę nowoczesnymi budynkami.

Marysia

Postautor: Marysia » 10 wrz 2016, 9:41

Świetne są te bloczki. To dobry przykład, że ładna architektura nie musi być droga. Porównajcie sobie je z blokami na ul Reduta....

shikaka

Postautor: shikaka » 14 wrz 2016, 10:23

Nie ma porównania, a porównując warunki mieszkania (tylko 15 sąsiadów), garaż i piwnicę w cenie, pływające wylewki (nie niesie praktycznie żadnych dźwięków), normalne ściany z cegieł, a nie chłonących wilgoć pustaków, komplet instalacji TV, NET etc itp itd to cena również jest atrakcyjna. Nie wiem co kieruje ludźmi by kupować mieszkania w takich molochach jak tzw. getto Czyżyńskie, Reduta czy bloki przy Broniewskiego, przy ilości inwestycji w okolicy takie blokowiska w ciągu 10lat stracą na wartości i to niemało.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2016, 4:07 przez shikaka, łącznie zmieniany 1 raz.

Supernorby

Postautor: Supernorby » 05 paź 2016, 12:10

Witam,

jak u mieszkańców tych bloków z ogrzewaniem?
U mnie pojawiły się pewne problemy i będę pewnie musiał zgłosić problem do SM.
W łazience kaloryfer działa ale mimo poprawnego odpowietrzenia tylko na 3 dolnych szczebelkach. Reszta czyli 12 szczebelków w górę jest zimna. Odpowietrzanie nic nie daje. Z odpowietrznika nie wydostaje się ani powietrze ani woda. Czyżby ciśnienie za małe?

W pokojach kaloryfery działają na całej powierzchni, są gorące, odpowietrzone ale cały czas "przelewa lub bulgocze się w nich woda" . Czy reszta mieszkańców też tak ma?

Druga sprawa, którą chciałbym poruszyć to TV i Internet w naszych blokach? Może by tak zebrać podpisy i złożyć pismo do SM Hutnik, że życzymy sobie UPC a nie jakąś Naszą Sieć? Jeśli wszyscy bylibyśmy chętni, myślę, że mogłoby się to udać. W bloku 79A jest przecież UPC obecne.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2016, 20:51 przez Supernorby, łącznie zmieniany 1 raz.

shikaka

Postautor: shikaka » 17 paź 2016, 3:59

Działają dobrze, oprócz tego, że każdy ma zawory wstępne ustawione byle jak/inaczej (czyli zapewne tak jak robotnicy wyjęli je z pudełka) i że SM znów nawaliła i przy okazji oficjalnego uruchomienia CO pracownicy nie odkręcili zaworu powrotnego, przez co ogrzewanie nie działało. Pomijam działające non stop pełną mocą kaloryfery na klatkach - przy tak małej ilości mieszkań na budynek koszt wyjdzie z pewnością fajny gdy będą tak pracowały cały sezon i ogrzewały bez celu do takiego stopnia jak teraz klatkę schodową.

Co do dostawców internetu dowiedziałem się zarówno w UPC jak i w Netii (co raczej potwierdza tę informację), że SM w zasadzie zablokowała możliwość ich wejścia na budynek bardzo wysoką opłatą za podłączenie, co przy takiej ilości mieszkań obniża opłacalność ich inwestycji w infrastrukturę potrzebną do podłączenia budynku.
Ciekawe, że jakaś osiedlówka "znikąd" podołała temu kosztowi, lub zapewne inaczej; być może dziwnym zbiegiem okoliczności została z niego zwolniona.
Osobiście z uwagi na okoliczności z pewnością nie skorzystam z usług naszej sieci i dopominam się w SM o "zachęcenie" do świadczenia usług również innych dostawców, mam nadzieję, że nie jestem jedyny, bo brud na klatkach, zapuszczanie nowego bloku, nieusuwanie usterek budynku, a jeśli już są takie które muszą być zrobione (jak odpadająca izolacja w garażu) to usuwane są nie wiedzieć czemu nie z gwarancji tylko na nasz koszt przez pracowników SM i ciągłe zderzenia z podejściem pracowników jakby to były jakieś mieszkania rozdawane za darmo, zaczynają być irytujące.

Osobiście uważam, że trzeba możliwie najszybciej tworzyć wspólnotę i znaleźć administratora z prawdziwego zdarzenia.

Supernorby

Postautor: Supernorby » 17 paź 2016, 16:11

W takim razie ktoś ze spółdzielni kłamie. Taką dostałem od nich odpowiedź:

"Dzień dobry,
1/ informujemy, że antena zbiorcza zamontowana na dachu budynku nr 79c w os. Bohaterów Września jest przewidziana do instalacji dekoderów Polsat, NC+ itp. oraz bezpłatnych kanałów.
2/ W chwili obecnej w budynku działa firma „NASZA Sieć”, a UPC do tej pory nie złożyła oferty na swoje usługi.
Z poważaniem
WB
Kierownik działu technicznego SM Hutnik"

Myślę, że trzeba się zorganizować, zebrać podpisy i domagać się UPC.

Drugą sprawą, którą poruszyłem byłą czystość na klatkach schodowych. To co tam się dzieje to jakiś skandal. Klatki zabłocone, poplamione, padnięte muchy a okna niemyte chyba nigdy. Nawet jak deklarują 1x na tydzień. Klatki powinny być myte wg. mnie codziennie. Czekam teraz na ich pisemną odpowiedź co zamierzają z tą sprawą zrobić.

Supernorby

Postautor: Supernorby » 17 paź 2016, 20:50

Nastepna kpina. Na zewnatrz w tej chwili 8 stopni Celsjusza a kaloryfery niemal zimne.

Supernorby

Postautor: Supernorby » 10 lis 2016, 13:18

Nowy film o tej inwestycji:
youtube.com/watch?v=1mcot4-iv54

Pytanie do mieszkańców: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach przy maksymalnym grzaniu? U mnie waha się od 20,5 do 22,5 stopni Celsjusza.
Jest ok, ale bardzo ciepło to nie jest. Myślę, że to wina wentylacji mechanicznej i nawiewników, szczególnie tych najtańszych montowanych niewiadomo dlaczego na niektórych oknach. Zobaczę jak będzie zimą, ale zastanawiam się nad wymianą kaloryfera na wydajnieszy lub dołżoenia jeszcze jednego w okolicach kuchni.

shikaka

Postautor: shikaka » 14 lis 2016, 19:38

Jest podobnie,a nawet mniej, przyczyną są źle ustawione zawory wstępne Danfoss na klatkach. SM tradycyjnie ma to w głębokim... Zmiana kaloryfera nic nie da, gdy przepływ jest stłumiony na wejściu do mieszkania.

Co do filmu po prostu "mistrz". I ten talerz Nki na elewacji; co ktoś miał w głowie szpecąc blok, jak w całym budynku jest instalacja satelitarna oraz DVB-T i wystarczyło wpiąć wtyczkę dekodera do gniazdka?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”