Lokalizacja, czy układ i cena / którą inwestycję w Krakowie wybrać

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
krzwie

Lokalizacja, czy układ i cena / którą inwestycję w Krakowie wybrać

Postautor: krzwie » 07 kwie 2019, 21:32

Cześć,
zastanawiam się nad dwoma mieszkaniami i może coś doradzicie.
Pierwsze znajduje się w inwestycji Art City (między aleją Pokoju, a ul. Mogilską). 9 piętro, okna PN-ZACH, rzut w załączniku.
Drugie jest w Apartamentach Kaskada na Prądniku czerwonym - obok osidla Dobrego. 5 piętro, okna WSCH-ZACH, rzut w załączniku.

Kaskada nie posiada dostępu do tramwaju (podobno autobusy tam bardzo często jeżdżą - rondo Barei), jest dalej, okolica mocno zabetonowana. Raczej na spacer nie ma gdzie wyjść. Art City natomiast ma świetną komunikację tramwajową, Wisła całkiem blisko, obok powstaje ciekawe Fabryczna City.
Odwracając wady i zalety to Kaskada wydaje mi się mieć dużo lepszy układ mieszkania i jest o 60 tysięcy tańsze (po dodaniu kosztów miejsc postojowych). Zastanawiam się nad wyborem między tymi dwoma. Mieszkanie ma być dla mnie, a nie na wynajem - przynajmniej na daną chwilę. Co wedle Was wydaje się ciekawszą opcją?

Pozdrawiam
Załączniki
kas01.png
kas01.png (252.83 KiB) Przejrzano 11044 razy
art01.png
art01.png (230.43 KiB) Przejrzano 11044 razy

tomekl007

Re: Lokalizacja, czy układ i cena / którą inwestycję w Krakowie wybrać

Postautor: tomekl007 » 07 kwie 2019, 23:13

Obok Kaskada ma byc tramwaj. Jaka cena jest tam za m^2?

krzwie

Postautor: krzwie » 07 kwie 2019, 23:28

Za wybrane mieszkania ceny za metr to:
- Art City - 9400zł / m2 (+ 39k za miejsce postojowe)
- Kaskada - 7882zł / m2 (+ 32k za miejsce postojowe na osobnej księdze wieczystej)

O tym tramwaju przy kaskadzie to już wieeeele lat opowiadają i dalej brak konkretów. Może Ty coś wie=ęcej wiesz na ten temat to chętnie się dowiem.

annieoki

Postautor: annieoki » 08 kwie 2019, 19:23

Ja bym wzięła Art City. Dobra lokalizacja będzie tylko rosła na cenie. Choć jest sporo negatywnych opinii dot. jakości wykonania (grupa na . Art City Kraków Mieszkańcy). Nie wiem, jak z jakością w Kaskadzie.... co do układów- moim zdaniem porównywalny, jedynie brak oddzielnego WC. Może da się go gdzieś wcisnąć jeśli jest etap budowy? Z tego co wiem, Eko-Park robi zmiany lokatorskie (nie wszyscy developerzy robią).

krzwie

Postautor: krzwie » 09 kwie 2019, 13:06

Czy ja wiem, czy takie porównywalne - w Kaskadzie masz lepsza separację części jadalno-kochennej od wypoczynkowej - niby metraż taki sam 25m, ale jakoś lepiej to można wszystko poukładać - przykłady w załączonych zdjęciach. Pomijam drugą toaletę, ale zwróć uwagę, że w Art City jest problem nawet z szafą w przedpokoju (jedynie jakaś taka mała tam wejdzie).
Pytanie czy wywindowane ceny art city, rzeczywiście w przyszłosci pójdą jeszcze w górę (od półtora miesiąca nie zeszło im ani jedno mieszkanie), a cena kaskady nie. No ale nikt przyszłości nie przewidzi.
Załączniki
kaskada.png
kaskada.png (189.74 KiB) Przejrzano 10796 razy
art.png
art.png (184.78 KiB) Przejrzano 10796 razy

iti

Postautor: iti » 10 kwie 2019, 11:57

Patrząc na te układy, to mam wrażenie, że w Apartamentach Kaskada Kraków, jednak znacznie łatwiej byłoby oddzielić kuchnię od salonu i zrobić z tego osobny pokój oraz osobną kuchnię i do tego jasną. Pewnie nikt tego nie będzie robił teraz, ale myślę, że warto mieć taką możliwość. Nie wiem czemu, ale mieszkanie w Kaskadzie wydaje się bardziej przestronne, to większy metraż? Wystawa też lepsza, skoro nie ma okien na północ. Lokalizacja Art City Kraków lepsza - spacerem można się przejść na Kazimierz czy na Bulwary Wiślane, dostępne tramwaje na al. Pokoju i na Mogilskiej. Ale jeżeli chodzi o Kaskadę, to także nie jest źle, z przystanku Rondo Barei jeździ sporo autobusów, całkiem szybko można się stamtąd dostać np. na Rondo Mogilskie. Można też zejść na przystanek Bora-Komorowskiego i śmigać stamtąd 501 i 502, a to całkiem szybkie autobusy. Tramwaj pewnie kiedyś zbudują, ale trudno powiedzieć dokładnie kiedy. Poza tym niedaleko Multikino, Park Wodny, Serenada, tereny zielone i rekreacyjne na dawnym lotnisku. Jedno i drugie ma swoje plusy. Zastanowiłbym się jeszcze nad tym, co będzie widać z okna :)

kwk

Postautor: kwk » 10 kwie 2019, 21:16

Sprawdź jeszcze jak są położone mieszkania inne na piętrze i jak ich układy.

Łazienka moim zdaniem lepiej położona jest w artcity. To samo dwie trochę bardziej niezależnie sypialnie i różnej wielkości wg potrzeb.

Z drugiej strony w artcity poszły do góry ostatnio, ale miejsce jest całkiem blisko i dobrze skomunikowane.

Najlepiej pojedź sobie w swoich godzinach pracy i zobacz jak z dojazdem, bo to jest to co będzie cię codziennie wkurzać. Po godzinach szczytu w Krakowie można mieszkać w dowolnym miejscu.

iwisami

Postautor: iwisami » 23 kwie 2019, 17:59

My chcemy postawić na mieszkania od tego dewelopera dom-bud.pl/Inwestycje/zaczarowany-mlyn-ul-kaczary , bo chyba liczy się też dla nas lokalizacja w większej częsci. Mamy dzieci i chcemy, żeby jednak miały one jakiś kontakt z zielenią a widzę, że tutaj tego nie brakuje i do tego jest plac zabaw. Znajomi już im zaufali i polecają nam tego dewelopera. Poza tym widzę, że i cena u nich nie jest zła za metr, więc chyba całkiem poważnie będziemy rozważać ich ofertę.

krzwie

Postautor: krzwie » 24 kwie 2019, 0:45

No to gratuluję wyboru. To osiedle akurat nie przypadło mi do gustu, ale może dlatego, że byłem tam w zimie - wtedy wszędzie zimno i szaro.

pozdro

Postautor: pozdro » 17 gru 2019, 0:36

Obok kaskady to ma byc nawet metro! A w sumie tam jest pas startowy i bedzie cogniteon niedaleko jest tez serenada. Ja bym bral tansze

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”