Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Inter bud i Active to chyba jedyni ktorzy troche wyzej buduja. Nie zawsze ale jak plan miejscowy pozwala. No i tu sie rozbijamy o te kuriozalne plany miejscowe ktore dopiszczaja zabudowe np tylko 24m czyli z 6 pieter i ani deka wiecej, a uchwalaja je nasi radni z nie wiadomych przyczyn. Oni chyba serio mysla ze w ten sposob ogranicza ruch samochodowy i nie beda musieli drog budowac 

-
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
qbait pisze:Ja kupiłem ostatnio 2 pokojowe mieszkanie 39m2 w Steam Park (Bryksy) na Rakowieckiej.
Cena 10 600 za m2 + 46 000 miejsce w garażu podziemnym.
Czekałem na lepsze czasy, ale było tylko gorzej, a chciałem zainwestować gotówkę w coś stabilnego.
Wtopiłem?
Czy wtopiłeś ??, to zależy ...
Jeśli nic się nie zmieni , to zapewne bedzie to bardzo zyskowna lokata kapitału.
Co może się zmienić sprawiając że będzie to wtopa ?? Moim zdaniem kataster, bo jedno jest pewne od mieszkań w centrum bedzie on niemały ...
Tak bardziej szczegółowo dla czego może to być wtopa.
Jak powinno wyglądać idelane miasto starali się określic urbaniści już prawie 100 lat temu tworząc tzw Karte Ateńską , określiła ona że miasto powinno spełniac trzy podstawowe funkcje : praca, mieszkanie rozrywka i wypoczynek, aby spełniać te funkcje powinno być podzielone na strefy : centralną w której zlokalizowana jest praca, rozrywka i wypoczynek oraz śródmiejską odpowiadającą za mieszkanie, strefy te powinny być oddzielone zielenią. Jeżeli centrum zaczyna pełnic inna niż czysto bzinesowo/wypoczynkową funkcje, praca przenosi się do śródmieścia a mieszkania na przedmieścia , co jest bardzo negatywnym zjawiskiem bo miasto zaczyna się rozłaić i rosna koszty transportu, komunikacji, uzbrajania ziemi, dodatkowo dochody miasta spadają bo wraz z przeprowadzką na przedmieścia przenoszą sie tam płacone podatki , miastu zaczynają znaczaco rosnąc koszty przy spadku wpływów ...
Miasto ma dwa podstawowe narzedzia aby temu przeciwdziałąć po pierwsze plany zagospodarowania przestrzennego , po drugie kataster...
Jako że polska nie odkryła nic nowego i zawalamy w kwestiach urbanistycznych , kraków warszawa, wrocław popełniają te same błędy

Mamy wrecz książkowa niekontrolowana suburbanizacje, w ciagu najbliższych lat czeka nas książkowa dezurbanizacja , jako że bije to miasta po kieszeni, zacznie się dyskusja na temat reurbanizacji i rewitalziacji centrum ...
Na czym polega rewitalizacja mająca doprowadzic do reurbanizacji , ano na przywróceniu funkcji biznesowo/wypoczynkowej centrum miasta = pozbycie się mieszkań z centrum. Kataster jest tu doskonałym narzedziem , bo jak mieszkanie zaczyna "wołać o jedzenie" szybko zniechęca to do mieszkania w ścisłym centrum. W europie kataster średnio wynosi 1 % , wystarczy że będzie on progresywny i mieszkania w śródmieściach będa opodatkowane np 0,5 % ale te w ścisłym centrum 2 % to sprawi że do kosztów dojdzie ci przy obecnych cenach tak 1 tys/mc podatku. Racje bytu bedą miały tylko duże luksusowe apartamenty bo jesli kogos będzie stac na np 10 mln za taki apartament to stać go będzie też na zapłacenie od niego 10-20 tys /mc podatku, oraz nieruchomości komercyjne które będą na siebie zarabiać.
Reasumując podstawowe ryzyko kupowania mieszkań w ścisłym centrum to fakt iż prędzej czy później miasto będzie chciało się ich pozbyć i najprostszym sposobem na to będzie kataster ...
krakus1891 pisze:qbait pisze:Ja kupiłem ostatnio 2 pokojowe mieszkanie 39m2 w Steam Park (Bryksy) na Rakowieckiej.
Cena 10 600 za m2 + 46 000 miejsce w garażu podziemnym.
Czekałem na lepsze czasy, ale było tylko gorzej, a chciałem zainwestować gotówkę w coś stabilnego.
Wtopiłem?
...
mieszkania w ścisłym centrum. W europie kataster średnio wynosi 1 % , wystarczy że będzie on progresywny i mieszkania w śródmieściach będa opodatkowane np 0,5 % ale te w ścisłym centrum 2 % to sprawi że do kosztów dojdzie ci przy obecnych cenach tak 1 tys/mc podatku. ...
Mowa o starym mieście? Rozumiem, że Krowodrza, Bronowice itd byłyby stopniowo mniej opodatkowane? Są już konkretne plany na coś takiego gdzieś w Polsce czy to jest tylko pewna możliwość? Słyszałeś coś?
Bardzo ciekawy wpis

krakus1891 pisze:pozbycie się mieszkań z centrum
No ok ale budynki, kamienice itd zostają, co by niby sie mialo z nimi stac, wszystko na najem albo małe firemki przerabiające mieszkania na biura?
Dziękuję za odpowiedzi, dobrze wiedzieć o ryzyku! Głównie mieszkanie kupiłem pod siebie, żeby w razie czego mieć gdzie wrócić.
Rozważam również następną inwestycje, myślicie że lepiej byłoby zainwestować w mały lokal usługowy blisko centrum czy większe mieszkanie w większej odległości od centrum?
Rozważam również następną inwestycje, myślicie że lepiej byłoby zainwestować w mały lokal usługowy blisko centrum czy większe mieszkanie w większej odległości od centrum?
Ja tam uwazam ze mieszkania w cale nie sa drogie w Polsce. W Krakowie mamy poprostu 2 efekty. Duzo deweloperow rzucilo sie na centralne, atrakcyjne lokalizacje jak lema, krowodrza, cmentarz rakowicki, wilsane tarasy, zablocie. Tam mieszkania musza byc po 9-10 tys. zl to nic nadzwyczajnego. Jest natomiast niedobor podazy mieszkan w bardziej odleglych ale sensownych dzielnicach. Natomiast mieszkania na zlocieniu sa po 4000zl/m2, na Klinach Atal przedaje po 5600zl/m2, natomiast teraz znalazlem na Kurdwanowie przy szpitalu mieszkania po 5900zl/m2 chyba nowa inwestycja. Czyli ogolnie jak sie deweloperzy ogarna i zaczna cos budowac to ceny beda srednio kolo 6000zl/m2 czyli calkiem rozsadnie.
wlasnemiejsce.com/pl/page/opis-inwestycji
Podobnie sytuacja wyglada w innych miastach centrum drozej, a dalsze dzielnice po 6000zl. W cenie do 7000zl/m2 mozna w dobrym skomunikowaniu nawet w Warszawie kupic. Wiec nie przesadzajmy ze jest jakas niasomowita banka. Calkiem rozsadne podejscie.
Ja sie natomiast zastanawiam czy juz widac efekt smogu w Krakowie i czy przecietny imigrant, student, korpopracownik jeszcze rozwaza Krakow jako cel swojej Kariery zawodowej? Bo jednak istnieje ryzyko ze staniemy sie czyms typu Lodz czy Katowice w latach 90. Miastem do ktorego nikt nie chce przyjezdzac, wszysyc wyjezdzaja. Moze ten maly zapal deweloperow do otwierania nowych inwestycji w Krakowie wynika z tego ze sie tego obawiaja lub co gorsza juz odczuwaja to narzekanie na smog i zla slawe miasta. To by bylo nie dobre bo moglibysmy zaczac w zastraszajacym tempie tracic mieszkancow i z 750 tys zjechac nawet do 500 tys mieszkancow w ciagu 10 lat.
wlasnemiejsce.com/pl/page/opis-inwestycji
Podobnie sytuacja wyglada w innych miastach centrum drozej, a dalsze dzielnice po 6000zl. W cenie do 7000zl/m2 mozna w dobrym skomunikowaniu nawet w Warszawie kupic. Wiec nie przesadzajmy ze jest jakas niasomowita banka. Calkiem rozsadne podejscie.
Ja sie natomiast zastanawiam czy juz widac efekt smogu w Krakowie i czy przecietny imigrant, student, korpopracownik jeszcze rozwaza Krakow jako cel swojej Kariery zawodowej? Bo jednak istnieje ryzyko ze staniemy sie czyms typu Lodz czy Katowice w latach 90. Miastem do ktorego nikt nie chce przyjezdzac, wszysyc wyjezdzaja. Moze ten maly zapal deweloperow do otwierania nowych inwestycji w Krakowie wynika z tego ze sie tego obawiaja lub co gorsza juz odczuwaja to narzekanie na smog i zla slawe miasta. To by bylo nie dobre bo moglibysmy zaczac w zastraszajacym tempie tracic mieszkancow i z 750 tys zjechac nawet do 500 tys mieszkancow w ciagu 10 lat.
pozdro pisze: Bo jednak istnieje ryzyko ze staniemy sie czyms typu Lodz czy Katowice w latach 90. Miastem do ktorego nikt nie chce przyjezdzac, wszysyc wyjezdzaja. Moze ten maly zapal deweloperow do otwierania nowych inwestycji w Krakowie wynika z tego ze sie tego obawiaja lub co gorsza juz odczuwaja to narzekanie na smog i zla slawe miasta. To by bylo nie dobre bo moglibysmy zaczac w zastraszajacym tempie tracic mieszkancow i z 750 tys zjechac nawet do 500 tys mieszkancow w ciagu 10 lat.
Ty i ten Twój trolling w obłokach... Staram się jak mogę, żeby już nie reagować, ale czasem przechodzisz samego siebie.
Nie, nie istnieje ryzyko, że staniemy się- cokolwiek to znaczy- Łodzią czy Katowicami z lat '90. A przynajmniej nie z wydumanych powodów, wymyślonych przez chłopca bujającego w obłokach.
W normalnym realnym świecie- zatem daleko od Twojego bujania- ludzie przyjeżdżają tam, gdzie jest sensowna i dobrze płatna praca.
W Krakowie jest i nigdzie się nie rusza, a na pewno nie z powodów złego powietrza czy bezczelności i arogancji władzy.
Bo praca jest dlatego, że Kraków przede wszystkim jest ośrodkiem akademickim, wypluwającym każdego roku tysiące absolwentów uczelni technicznych, ekonomicznych itp, w którym stosunek kosztów do jakości zasobów ludzkich jest wciąż bardzo dobry.
Na tej bazie buduje się doświadczoną kadrę, która- w ramach mechanizmu błędnego koła- zostaje w Krakowie bo tu jest praca.
Wpadając w Twoje klimaty- zanieczyszczeniem w Pune, Bangalore i Kalkucie też się nikt nie przejmuje i pracy tam mnóstwo.
Cały ten wątek służy dyskusji o powodach, dla których w Krakowie- zgodnie z założeniem, nie wiem czy prawdziwym- hamuje podaż.
W prasie branżowej przewijają się jednak znów prozaiczne i zdroworozsądkowe powody. Brak sensownych i dobrze skomunikowanych miejsc z wolnymi gruntami oraz właśnie nasycenie rynku. Po tylu latach ogromnej podaży i niskich stóp występuje efekt pt. "kto miał kupić już to zrobił".
BTW- czekam wciąż na odpowiedź co z tą kolejką aglomeracyjną z Łobzowa na Kazimierz w 8 minut i czy pod Halą Targową powstanie przystanek? A może ludzie będą jednak wyskakiwać z pociągów prosto na Miodową?
Każdy czytający to forum wie, że pozdro to pracownik robiący tu szum i taka jest jego jedyna funkcja
pierdzielenie farmazonow od rzeczy aby tylko dyskusja szła dalej 

No ja nie wiem czy smog mozna bagatelizowac. Osrodek akademicki jest w Krakowie dlatego bo ludzie chcieli na studia tutaj przyjezdzac. Osrodkiem akademickim moze byc Warszawa Wroclaw czy Gdansk czy Poznan. Naprawde Krakow nie ma tutaj przewag. Praca jest tam gdzie sa absolwenci. To ze jeszcze sa wynika z tego ze byli chetni na studiowanie w Krakowie bo nie wiedzieli o smogu. Teraz pytanie czy te hordy studentow z podkapracia malopolski wschodniej czy slaska czy swietokrzyskiego beda chcieli wybierac Krakow? Bo wiedze jedno to maisto truje, dostana raka, nie ma czym oddychac. Mozna sie spierac czy skog jest faktycznie tak szkodliwy czy nie, ale ludIe wola dmuchac na zimne. Przykladowo moje kuzynki Krakow mialy jako miasto nie piereszego a ostatniego wyboru. Ludzie naprawde podaja argument ze w Krakowie jest smog i syf i chca marza o studiowaniu we Wroclawiu Warszawie, a nie w Krakowie. To akurat podkarpacie. Mysle ze to samo jest w przypadku osob ze swietokrzyskiego mysla w sumie mam studiowac w Warszawie a zasmogowanym Krakowie to wybiore Warszawe. Moim zdaniem proces sie juz zaczal. Praca i korpo idzie za studentem tam gdzie on wybierze. Deweloperzy bez problemu moga zapewnic podaz tam gdzie jest potrzebna. Wiadomo ze jest to proces ale moim zdaniem sie zapoczatkowal i Krakow stracil w oczach licealistow na atrakcyjnosci. Odwrocenie tego procesu bedzie bardzo kosztowne o ile wogole mozliwe. Zobaczycie za kilka lat. W innych wojewodztwach serio uwazaja ze my w maskach chodzimy i co druga osoba choruje na raka pluc. Sa zarty o Krakowie. Ja to sie z tym zawsze spotykam. Moge to porownac do zartow z Katowic i Lodzi. Zawsze slyszalem stereotypy ze lodz to brudne patologiczne misto, zganianina ludzi po huwcach. Tak samo katowice brud smrod kopalnie, wegiel, zganianina robotnikow z calej polski. Te stereotypy nie sa bez znaczenia. To taka latka. Przyklejas do Nowej Huty czy Pragi Polnoc i potem przez lata nikt nie chce mieszkac na Nowej Hucie bo boi sie ze go maczetami zasztyletuja. Pokazywanie statytyl policji nic wtedy nie pomoze. Ja tutaj mam watpliwosci czy tym smogiem rozgrzebujac temat a pozniej nic nie robiac z nim bo nie jestesmy w stanie zlikdiwowac paleniak w promieniu 50km od Krakowa przejdzie tak bez echa.
Wsrod nastolatkow teraz dominuje poglad ze studiowanie w Krakowie miescie smogu to obciach.
Wsrod nastolatkow teraz dominuje poglad ze studiowanie w Krakowie miescie smogu to obciach.
"W innych wojewodztwach serio uwazaja ze my w maskach chodzimy i co druga osoba choruje na raka pluc. Sa zarty o Krakowie. Ja to sie z tym zawsze spotykam. Moge to porownac do zartow z Katowic i Lodzi. (...) Wsrod nastolatkow teraz dominuje poglad ze studiowanie w Krakowie miescie smogu to obciach."
I jak zwykle do swych błoskotliwych analiz zaraz dołączysz linki do wiarygodnych badań potwierdzających Twe rewolucyjne tezy
I jak zwykle do swych błoskotliwych analiz zaraz dołączysz linki do wiarygodnych badań potwierdzających Twe rewolucyjne tezy

Badan jeszcze nie ma bo badania sa po fakcie czyli z opoznieniem. Sktuki bedziemy obserwowac kolo 2025 roku jak sie dowiemy ze no jednak studenci niechetnie wybierali Krakow. Ze nowe roczniki wola pracowac w Gdansku i Wroclawiu czy Warszawie. Narazie sa to prognozy. No i moze tu jest problem. Przykladowo taka skanska w Krakowie buduje polowe mniej powierzchni biurowej niz w takim Wroclawiu. Ogolnie w Warszawie cY Wroclawiu ciagle pojawiaja sie nowe projekty biurowe czy mieszkaniowe. U nas widac ta statnacje.
skanska.pl/oferta/biura/nasza-oferta/wroclaw
skanska.pl/oferta/biura/nasza-oferta/wroclaw
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”