Brak ogrodzenia wokół osiedla / czy osiedle będzie ogrodzone - Dąbska Street Kraków

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Dąbska Street za którą odpowiada deweloper Dasta Invest. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii.
Bolek

Re: Brak ogrodzenia wokół osiedla - Dąbska Street Kraków

Postautor: Bolek » 28 lut 2019, 12:51

discosucks pisze:Najpierw oficjalnymi mejlami ekzekwują Państwo obietnice dewelopera, które jak widać były złożone tylko części nabywców, a gdy deweloper potwierdził ogrodzenie, nie pasuje teraz brak furtek... jak potwierdzi dodatkowe furtki, to co będzie nie pasować dalej? ....

Deweloper nie rozdaje tych mieszkań za darmo, płacimy za nie duże pieniądze i mamy prawo wymagać wykonania inwestycji w odpowiednim standardzie, bo w końcu my tam będziemy mieszkać, a nie deweloper czy architekt. A jeżeli zmiany które są poruszane na forum popiera więcej osób, to tym bardziej jest o czym rozmawiać z deweloperem.

kasiajns

Postautor: kasiajns » 28 lut 2019, 19:55

Skąd Pani ma pewność, że wszyscy? My nie byliśmy informowani o ogrodzonym osiedlu i z tego względu wybraliśmy tę inwestycję.
Najpierw oficjalnymi mejlami ekzekwują Państwo obietnice dewelopera, które jak widać były złożone tylko części nabywców, a gdy deweloper potwierdził ogrodzenie, nie pasuje teraz brak furtek... jak potwierdzi dodatkowe furtki, to co będzie nie pasować dalej? ....

Oczywiście że nie wiem i nie będę wiedzieć co komu deweloper obiecuje. Wiem, że na stronie inwestycji bezmiennie jest umieszczone, że osiedle ma być zamknięte.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2019, 20:02 przez kasiajns, łącznie zmieniany 1 raz.

kasiajns

Postautor: kasiajns » 28 lut 2019, 19:56

OSFP pisze:
kasiajns pisze:Z informacji ogólnych polecam skorzystać z usług kamery termowizyjnej. W przypadku mojego mieszkania okazało się, że te duże okna są nieszczelne.

I co w takiej sytuacji? Deweloper wymienia okna, czy je jakos uszczelnia?

Okna zostały ponownie wyregulowane, na uszczelnienie dalej czekam, w poniedziałek będę prowadziła rozmowy na ten temat.

palbertk

Postautor: palbertk » 28 lut 2019, 21:20

ODPOWIEDZ DEWELOPERA
skrzynki zostały zaprojektowane na zewnątrz, wszystko jest kwestią gustu - nam się podobają :-) Nie wiem dlaczego wzbudza to takie oburzenie? Dzięki takiemu rozwiązaniu nie wpuszcza się np. osób postronnych do klatki schodowej, nie zajmują one dużo miejsca w klatce, ale ten temat już zostawiam - budynek jest projektowany przez Panią architekt, nie przez klientów.
Jeśli chodzi o klatki schodowe to może byli Państwo w momencie kiedy jeszcze nie były skończone lub nie wyczyszczone. Moim zdaniem standard klatek jest nieco wyższy, niż w Parku Lotników - na tamtej inwestycji wszystkie ściany były również białe. Na Dąbskiej ściany są rzeczywiście białe, ale podobno teraz jest taki trend. Sufity są grafitowe, balustrady na klatkach mają drewniane poręcze - czego nie ma na Parku Lotników. Lustra przy windach, czego też nie ma w Parku lotników, ściana z origami z wyciętych spieków kwarcowych, tutaj też kwestia gustu czy się to komuś to podoba czy nie, ale ten "ptak" jest motywem przewodnim inwestycji i pojawia się też na innych elementach małej architektury. Nowoczesne oświetlenie, wycieraczki systemowe (tego też nie ma w Parku lotników), drewniane czarne portale przy drzwiach po bokach i do samego sufitu (na Parku Lotników tylko w ościeżnicy, więc praktycznie nie widoczne), ładny numer mieszkania, elementy przy windach ze spieków kwarcowych. Według mnie naprawdę nie ma się do czego doczepić, no ale niestety nie jesteśmy w stanie zadowolić każdego klienta, klatki są nowoczesne, a pewnie są klienci, którzy woleliby żeby ściany były pomarańczowe jak 15 lat temu...
Co do garażu, jest on dokładnie w takim samym standardzie jak w Parku lotników, w ogóle jak pewnie we wszystkich garażach podziemnych w Krakowie, zawsze zostawia się garaże w stanie surowym i nie maluje się ścian konstrukcyjnych - na żadnej innej inwestycji tego nie robiliśmy. A różnica jest taka, że oznakowanie słupów w Parku Lotników jest niebieskie, a tutaj pomarańczowe.
Pozdrawiam.

DO czesci naszych pytan w ogole sie Pan Deweloper nie ustosunkowal, kolokwialnie mowiac czesc pytan zlal.
rozmawialem z radca prawnym i jak powyzej w wielu postach pisanie tutaj ma tylko jeden sens a mianowicie taki aby sie zorganizowac i wystosowac oficjalne pismo z ZRZADANIAMI. nie prosbami aby deweloper wywiazal sie z tego co obiecywal lub w prospekcie sie znajduje . jesli cos komus zostalo obiecane to podchodzi pod umowe ustna , zwlaszcza ze moze nie wszystkim ale czesci lokatorow cos obiecane bylo.
jesli chodzi o nasze meile czy pytania odpowiedzi dewelopera moga byc wymijajace i moze sie do nich ustonkowac lub nie , nie wiemy tez ile osob pisze i z jakimi pytaniami dokladnie . Dla dewelopera meile nie sa niczym prawnie wiazacym , natomiast pismo z kancelarii prawnej lub radcy prawnego jak najbardziej jest zwlaszcza jesli podpisze sie pod nim zorganizaowana i znaczna czesc lokatorow.
tego nie beda mogli zignorowac zwlaszcza ze jak powyzej mamy prawo rzadac wykonczenia zgodnie z tym za co wszyscy zaplacilismy ciezkie pieniadze.
wedlug radcy prawnego to najlepszy moment, po zakonczeniu prac budowlanych lub konkretnych ich etapow bedziemy sobie mogli dochodzic swoich praw na drodze postepowania cywilnego.
ciezka sprawa , dla dewelopera wiaze sie to z przerobkami, kuciem, rwaniem rozkopywaniem i bedzie do tego mniej sklonny , prawdopodobnie mozna jeszcze starac sie o renegocjacje ceny ale to mniej chyba atrakcyjne przynajmniej z mojego punktu widzenia niz przyjemny wyglad tego osiedla.
tyle jesli o grzeczne meile do pana dewelopera a bylem bardzo grzeczny moze troche ironiczny ale grzeczny

alek91

Postautor: alek91 » 28 lut 2019, 22:44

A mógłbyś napisać/przypomnieć czego konkretnie mielibyśmy żądać od dewelopera? Bo już się pogubiłam. Największą niezgodnością był brak ogrodzenia, ale ten problem jest już rozwiązany.

palbertk

Postautor: palbertk » 28 lut 2019, 23:30

Usunalem post zeby nie szerzyc "agresji" i epatowac zloscia jak to zostalo skomentowane
Odpowiedzi na ironiczne posty w rownie ironiczny sposob dalekie sa w mojej opinii od przelewania zlosci
Ostatnio zmieniony 01 mar 2019, 10:20 przez palbertk, łącznie zmieniany 2 razy.

koko123

Postautor: koko123 » 01 mar 2019, 9:32

Sam deweloper kreuje inwestycję jako podwyższony standard więc ludzie mają wymagania. Architekt projektuje ale to klient płaci i odbiera mieszkanie wraz z częściami wspólnymi. Co już nie można zwrócić uwagi architektce, że coś jest brzydkie albo przede wszystkim nie funkcjonalne ?

wysokienapiec

Postautor: wysokienapiec » 01 mar 2019, 9:45

koko123 pisze:Sam deweloper kreuje inwestycję jako podwyższony standard więc ludzie mają wymagania. Architekt projektuje ale to klient płaci i odbiera mieszkanie wraz z częściami wspólnymi. Co już nie można zwrócić uwagi architektce, że coś jest brzydkie albo przede wszystkim nie funkcjonalne ?

jasne, że można. sęk w tym, ze kupujesz dziurę w ziemi, ale jednak z projektem, do którego masz dostęp, wgląd :)

niefajnie, że między mieszkańcami robi się nieprzyjemna atmosfera na forum.
palbertk- serio? złość na dewelopera nie musisz przelewać na innych forumowiczów, zwłaszcza tych, którzy mają odmienne zdanie od twojego.

palbertk

Postautor: palbertk » 01 mar 2019, 9:55

Zlosci ?
Ciezko powiedziec abym byl zly na dewelopera a juz na pewno nie na pania i niczego na nikogo nie przelewam.
Nie mniej jednak ironiczny komentarz aby przypomniec co jest nie tak albo co mozna poprawic ? No trzeba na forum poczytac co to ?
Bo ja jestem zadowolana , no i ok .
Ja natomiast nie do konca i zamierzam cos jednak probowac zrobic . Rowniez chyba mam do tego prawo.
Jasne ze sie moze robic nie milo bo bedzie 400 ludzi ktorzy maja rozne wizje wiec przynjamniej trzymajmy sie tego co w prospekcie to mysle pogodzi wszystkich .

wysokienapiec

Postautor: wysokienapiec » 01 mar 2019, 12:14

palbertk pisze:Zlosci ?

Nie mniej jednak ironiczny komentarz aby przypomniec co jest nie tak albo co mozna poprawic ?
B .

palbertk pisze:tyle jesli o grzeczne meile do pana dewelopera a bylem bardzo grzeczny moze troche ironiczny ale grzeczny

najbardziej ironiczna poki co, to była odpowiedź od dewelopera, którą pan otrzymał. ale grzeczna ;)

Wróć do „Dąbska Street Kraków od Dasta Invest - forum mieszkańców osiedla”