Osiedle Akademickie Kraków od Akopol - opinie i forum inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mac_kow

Re: Osiedle Akademickie Kraków od Akopol - opinie i forum inwestycji

Postautor: mac_kow » 11 lis 2018, 20:48

Jaro pisze:Dokładnie szukałem takiego starego gierkowskiego rozwiązania.

Z ciekawością i dokładnie przeczytałem Twoje wytłumaczenie. Dzięki! Różne mamy gusta i zapatrywania i miło jest poszerzyć horyzonty.

Przyznam się szczerze, że- z przyczyn oczywistych, bo po prostu mieszkam "na wsi"- nie mam długotrwałych doświadczeń własnych związanych z samochodem w tzw. nowszym budownictwie, ale chyba w pewnych kwestiach przesadzasz. 4 zamki?

Byłem tu i tam, zwykle windą można zjechać bezpośrednio do garażu. Bramę garażową otwiera się pilotem. Wkładanie dzieci to kwestia wprawy- ale skoro miałbyś problem na parkingu podziemnym pod budynkiem, to jak radzisz sobie w centrach handlowych i wszędzie tam, gdzie są ciasne, wydzielone miejsca?

Kwestia "gości" jest chyba najkonkretniejsza i sam się zastanawiam, jak to może wyglądać, zależnie od różnych inwestycji. Można dać komuś pilota czy tam identyfikator, ale często-gęsto faktycznie brak miejsc "dla gości".
Ale wreszcie, do sedna- jak sprawdzał się ten system przez te wszystkie lata? Nie było sytuacji- zwłaszcza wieczorami- że sam nie miałeś gdzie zaparkować? Nie było tak, że jakiś całkiem "obcy" samochód przebywał tygodniami i nikt go nie kojarzył?

Volfeer

Postautor: Volfeer » 11 lis 2018, 21:54

Jako ponad 2,5 letni mieszkaniec tego osiedla mogę się wypowiedzieć (obecnie szczęśliwie już tam nie mieszkam). Miejsca parkingowe były do momentu oddania dwóch kolejnych bloków, wtedy po godzinie 17 znaleźć miejsce było bardzo ciężko. Dodatkowo parkują tam ludzie na drodze przez środek osiedla, co:
a) zabiera praktycznie przejście pieszym
b) w razie pożaru straż nie wjedzie (czym się to kończy mieliśmy wczoraj przykład na os. Szkolnym)

Kilka razy zdarzyło mi się, że musiałem robić kilka kółek wokół osiedla w poszukiwaniu miejsca za każym razem przeciskając się na milimetry między samochodami. Podejrzewam, że obecnie tam musi być sajgon.

Jaro

Postautor: Jaro » 11 lis 2018, 22:27

Dziękuję za ciekawe głosy i dyskusję:
  • W centrach handlowych szukałem miejsc "dla z dziećmi" lub obok inwalidów, ew. gdzieś na uboczu, nawet jeśli jest dalej od wejścia;teraz córka już sama wysiada z samochodu, więc jest łatwiej;
  • Na os Akademickim bloki są niskie (zwykle klatkach nie ma nawet windy) a garaże z indywidualnym wjazdem są na poziomie wejściowym do piwnic, więc musisz przejść do garażu przynajmniej przez 3 drzwi (jak napisałem), widziane rodziny sąsiadów wysiadają przed garażami, jedna osoba wjeżdża do środka a potem, wszyscy idą chodnikiem wokół bloku i razem wchodzą do klatki; nawet sąsiadka chodząca o kuli tak robi (ciekawe dlaczego?);
  • Nie wiem jak sprawa wygląda w garażu wielosamochodowym (bo to inna cześć bloku), ale jest on jeden poziom niżej i tam nie ma windy,
  • Problemy były podczas koncertów w Klubie Kwadrat, obecnie (po zamontowaniu szlabanu wjazdowego na osiedle), koło mojego bloku problemy zniknęły;
  • Ja kojarzę parkujące dwa wiekowe rupiecie, ale od czasu szlabanu i tak było miejsce;
  • Na pewno jest (i zawsze było) ciasno przy blokach od strony akademików, bo tam nie ma parkingu, tylko ludzie parkują na chodnikach (Akopol chce ich stamtąd usunąć); Akopol przewidział dla nich parkowanie przy naszym bloku, a teraz to przewidziane miejsce chce sprzedać;
  • Akopol obiecywał wielki parking między blokiem naszym (6) a 7 i 9; obecnie (zaraz po wybudowaniu) został cały zastawiony "płotkami" i nikt tam nie stanie;
Jak napisałem, chodzi o realną ocenę kosztów i zysków w oparciu o plany osiedla w danym czasie i na podstawie informacji przedstawionych przez dewelopera. Pamiętajmy, że nie mówimy o szybko wybudowanym osiedlu (wybudowanym w ciągu 1-2 lat) gdy słyszałeś już tym co się dzieje obecnie w "majchrowskiej republice deweloperskiej" ale o osiedlu stopniowo powstającym i zasiedlanym od kilkunastu lat.
Pozdrawiam JaRo

niby_ja

Postautor: niby_ja » 14 lis 2018, 11:00

Wracając do tematu miejsc parkingowych to nie chodzi o to, że były one obiecywane jako ogólnodostępne "ustnie". Fakt żadnego zapisu w aktach notarialnych nie ma ale...:

"Do tej pory Spółka wybudowała 7 budynków, w których znajdują się 394 mieszkania o łącznej powierzchni ponad 22,5 tys. m². Aktualnie prowadzona jest sprzedaż ostatnich, gotowych mieszkań w budynku nr 7.

Obecnie prowadzona jest budowa kolejnego, czterokondygnacyjnego budynku nr 9, która ma być zakończona w bieżącym roku. Będą w nim dostępne mieszkania jedno, dwu, trzy i czteropokojowe.

Rozpoczęto sprzedaż mieszkań w budynku nr 9

Mieszkańcy Osiedla mają do dyspozycji dużą liczbę miejsc parkingowych. W przyziemiach istniejących budynków mieści się 186 garaży i 9 miejsc postojowych, a na terenie Osiedla znajduje się 158 miejsc postojowych ogólnodostępnych. Mieszkańcy Osiedla parkują również wzdłuż ulic wewnętrznych i takich miejsc parkingowych jest co najmniej 120. Czyli na 394 mieszkania jest ponad 470 miejsc parkingowych.

Wraz z budowanym obecnie budynkiem nr 9, w którym będzie 68 mieszkań, zostanie oddanych 29 garaży wewnątrz budynku oraz 69 miejsc postojowych na zewnątrz (w sumie 98 miejsc parkingowych). Tak więc na 462 mieszkania będzie ponad 570 miejsc parkingowych.

Tak więc sytuacja w zakresie dostępności parkowania na terenie osiedla Akademickiego, w stosunku do innych osiedli Krakowa, jest wyjątkowo dobra.

To jest zrzut z ich oferty na stronie internetowej. Nawet teraz wiedząc, że miejsca idą do sprzedaży oferują je na stronie jako ogólnodostępne. Liczby miejsc zależą chyba od tego jak się klawisze wcisną, bo niby skąd taka ich ilość. Jak dla mnie jest to wprowadzanie w błąd. I tak było również podczas zakupu mieszkania - byliśmy najnormalniej w świecie OKŁAMYWANI .

luc

Postautor: luc » 14 lis 2018, 23:42

niby_ja pisze:To jest zrzut z ich oferty na stronie internetowej. Nawet teraz wiedząc, że miejsca idą do sprzedaży oferują je na stronie jako ogólnodostępne. Liczby miejsc zależą chyba od tego jak się klawisze wcisną, bo niby skąd taka ich ilość. Jak dla mnie jest to wprowadzanie w błąd. I tak było również podczas zakupu mieszkania - byliśmy najnormalniej w świecie OKŁAMYWANI .

Tylko tam chyba nie ma nic o tym, że to ogólnodostępne miejsca postojowe, tylko to informacja o ogólnej liczbie miejsc postojowych.

Jaro

Postautor: Jaro » 15 lis 2018, 0:13

Dobry wieczór:
na stronie: akopol.com/o-nas.html jest napisane o ogólnodostępności miejsc postojowych:
Mieszkańcy Osiedla mają do dyspozycji dużą liczbę miejsc parkingowych. W przyziemiach istniejących budynków mieści się 186 garaży i 9 miejsc postojowych, a na terenie Osiedla znajduje się 158 miejsc postojowych ogólnodostępnych. Mieszkańcy Osiedla parkują również wzdłuż ulic wewnętrznych i takich miejsc parkingowych jest co najmniej 120. Czyli na 394 mieszkania jest ponad 470 miejsc parkingowych.
A ponieważ niemal cały nowy parking między blokami 6 i 7 a 9 ma postawione blokady (choć nikt tam nie parkuje), zatem Akopol podaje nieprawdę. Na drzwiach klatki ktoś nakleił kolejną informację, że jutro (we czwartek) będą montowane następne blokady...

luc

Postautor: luc » 15 lis 2018, 10:38

Jaro pisze:Dobry wieczór:
na stronie: akopol.com/o-nas.html jest napisane o ogólnodostępności miejsc postojowych:
A ponieważ niemal cały nowy parking między blokami 6 i 7 a 9 ma postawione blokady (choć nikt tam nie parkuje), zatem Akopol podaje nieprawdę. Na drzwiach klatki ktoś nakleił kolejną informację, że jutro (we czwartek) będą montowane następne blokady...

No dobrze, to w takim razie zwracam honor, to niezbyt ładnie tak zachwalać miejsca, które chce się sprzedać. Ale może jeszcze w tej chwili są ogólnodostępne :D

Jaro

Postautor: Jaro » 17 gru 2018, 22:15

Obecnie mieszkańcy Osiedla próbują wpłynąć na lokalizację dojazdu do Małopolskiego Centrum Nauki Cogiteon, które ma powstać tuż obok osiedla. Na siłę jest forsowana okrężna droga: Obrazek Wymuszana droga ta CAŁKOWICIE ODCINA osiedle od jakiejkolwiek zieleni. Próbują(emy) dowiedzieć się dlaczego odrzucana jest opcja dojazdu od ulicy Bora-Komorowskiego, skoro przy okazji budowy estakady do Serenady zostały zrobione zjazd z Bora-komorowskiego do pasa lotniska i powtórny wjazd na Bora-Komorowskiego z pasa lotniska. Wszystko z ładnie dopasowanymi ekranami akustycznymi.
O sprawie pisze Gazeta Krakowska i załącza orientacyjną mapkę:
Czytaj więcej: gazetakrakowska.pl/krakow-mieszkancy-nie-chca-pod-oknami-drogi-do-centrum-nauki/ar/13745344

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

slawek

Postautor: slawek » 21 gru 2018, 1:37

Jaro pisze:Wymuszana droga ta CAŁKOWICIE ODCINA osiedle od jakiejkolwiek zieleni.

Czy to nie jest lekka przesada jednak, nie budują tam ruchliwej autostrady, droga chyba nawet nie będzie przelotowa, nie ma się co na niej spodziewać specjalnego ruchu, więc nie wiem skąd takie dramatyzowanie. Za to sensowne zbudowanie dojazdu w takim kształcie mogłoby rozwiązać kilka problemów okolicy:

Obrazek
Źródło: https://noweczyzyny.com/malopolskie-cen ... ieszkancow

Łącząc tą drogę z ul. Życzkowskiego, wreszcie można by zyskać sensowne połączenie biurowców przy Życzkowskiego w SSE z ul. Stella-Sawickiego, gdyby jej pobliżu powstał także przystanek autobusowy, to część osób mogłaby dojeżdżać do biurowców komunikacją publiczną. No i taka droga dawałaby wreszcie normalny dostęp do pasa startowego i terenów po dawnym lotnisku od strony wschodniej, a teraz go nie ma. Jej budowa jest jak najbardziej przydatna i uzasadniona.

Jaro

Postautor: Jaro » 21 gru 2018, 10:49

Nie mogę się zgodzić z opinią, że ważny jest wyłącznie wygodny dojazd dla ludzi "z daleka".
Na pewno propozycja ułatwia dojazd samochodami do biurowców. Na pewno pomysł umożliwi dojazd pojazdami do Centrum Nauki. Zatem pomysł wygląda EkstraHiperSuperEkoBio (może jeszcze vege, postnie, koszer i halal). Rozwiązujemy problemy wygodnego dojazdu do biurowców oraz do Centrum Edukacyjnego. Ale to są problemy osób dojeżdżających z daleka. A co z mieszkańcami ul. Skarżyńskiego i os. Akademickiego? Jakie będzie ich sąsiedztwo: od północy jest Bora-Komorowskiego (przejazdówka z 6 pasami, ale codziennie korki), od wschodu Stella-Sawickiego (przejazdówka z 4 pasami, ale codziennie korki), od południa i zachodu dojazd do centrum i parking (nie udawajmy, że będą przyjeżdżać wyłącznie autokary z dziećmi). Wisienką na torcie już teraz są przyjezdni Uczestnicy imprez/koncertów w klubie Kwadrat, którzy całkowicie blokują samochodami sąsiedztwo klubu (wiem, bo tam mieszkam).
Według propozycji Ten teren zostanie całkowicie obstawiony ulicami dojazdowymi "dokądś" dla ludzi "skądś". Nie ma normalnego wyjścia z osiedla na północ, wyjścia na wschód (na Stella-Sawickiego są tak krótkie światła, że osoba z wózkiem albo małym dzieckiem, czy starsza zostaje na środku pasa "tzw. zieleni" i czeka na kolejną zmianę świateł). Obecnie jedyne wyjście spacerowe z osiedla jest na pas lotniska. I już ma go nie być?
Jeśli chodzi o wspomniane "niby rozwiązanie" innych spraw:
  • przystanek autobusowy nie ma nic wspólnego z Centrum Nauki (co więcej ludzie będą korzystać z przystanku "Jurczaka" od Bora-Komorowskiego, bo tuż obok terenów centrum),
  • Przystanek autobusowy do biurowców byłby i tak bardziej na południe, może pomógłby mieszkańcom Avii
  • Dostęp do pasa startowego jest od od strony Bora-Komorowskiego (wygodny zjazd między ekranami), od zachodu (ul. Bohaterów lotnictwa), od południowego-wschodu (przez Muzeum od ul.Płk Gnysia), od południa po drodze żwirowej od strony Comarchu.
Pomysł centrum jest fajny, ciekawy i wart realizacji. Może jednak troszcząc się o interesy osób z daleka, warto pamiętać o tych co są blisko?!

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”