Oświadczenie przy umowie deweloperskiej / odstąpienie od umowy - Piasta Park

Forum przeznaczone dla przyszłych mieszkańców inwestycji Osiedle Piasta Park w Krakowie, którego budowniczym jest deweloper Wawel Service. Wybór mieszkania, ceny, budowa bloku i sprawy mieszkańców.
Redusek

Oświadczenie przy umowie deweloperskiej / odstąpienie od umowy - Piasta Park

Postautor: Redusek » 13 maja 2018, 16:59

Co sądzicie o dodatkowym oświadczeniu do umowy deweloperskiej , w którym deweloper zabezpiecza się aby w przypadku gdy odstąpi od umowy z winy nabywcy( np. brak wpłat) mógł szybko ponownie sprzedać mieszkanie. Czy też podpisywaliście ? Czy jest ono niezbędne dla dewelopera ?

Oświadczenie brzmi mniej więcej tak :
Ja niżej podpisany oświadczam , że w związku z umową deweloperską wyrażam zgodę na wykreślenie wynikającego z tej umowy roszczenia ( o wybudowanie lokalu mieszkalnego oraz przeniesienie prawa własności ) w przypadku odstąpienia od tej umowy przez dewelopera na podstawie punktów powołanej umowy deweloperskiej. ( niespełnienie przez nabywcę świadczenia pieniężnego , niestawienie się nabywcy do odbioru i umowy ostatecznej pomimo wezwań )

Nowy

Re: Oświadczenie przy umowie deweloperskiej / odstąpienie od umowy - Piasta Park

Postautor: Nowy » 13 maja 2018, 22:51

Takie oświadczenie, to norma, deweloper zabezpiecza się tak na wypadek, gdyby ktoś się rozmyślił przy zakupie mieszkania i jednocześnie nie chciał się dać wykreślić z księgi wieczystej :) Z tego co pamiętam, to coś takiego przechowuje notariusz i oddaje przy podpisaniu aktu notarialnego :)

amiskiew

Re: Oświadczenie przy umowie deweloperskiej / odstąpienie od umowy - Piasta Park

Postautor: amiskiew » 14 maja 2018, 20:22

Ja po konsultacji z prawnikiem podpisałem. Brzmiało całkiem z sensem. Dodatkowo notariusz zaznaczył, że zacznie to działać tylko w momencie zaprzestania wpłat.

kaska

Postautor: kaska » 28 paź 2018, 19:46

Dzień dobry,
jestem przed podpisaniem umowy deweloperskiej. W zapisie umowy jest punkt o możliwości waloryzacji ceny według wskaźnika SEKOCENBUD, Czy to standardowy zapis? Czy również mieliście coś takiego na umowach?

amiskiew

Postautor: amiskiew » 29 paź 2018, 15:50

kaska pisze:Dzień dobry,
jestem przed podpisaniem umowy deweloperskiej. W zapisie umowy jest punkt o możliwości waloryzacji ceny według wskaźnika SEKOCENBUD, Czy to standardowy zapis? Czy również mieliście coś takiego na umowach?

Po co kopiujesz ten sam temat w milku miejscach?
Zasmiecasz forum

kasia17

Postautor: kasia17 » 29 paź 2018, 19:37

Deweloper zabezpiecza sie gdy podniesie cene za metr co mialo miejsce rok temu ceny startowe 5400m2,póżniej 5600m2,aż wkoncu 6400.Trzymali ludzi zaliczki 10tys operowali nimi jakis rok a póżniej taki numer.Ogólnie deweloper malo wiarygodny,chyba że ktoś lubi takie prezenty.

Wróć do „Piasta Park Kraków od Wawel Service - forum mieszkańców osiedla”