Osiedle Bohaterów Września Spółdzielnia Mieszkaniowa Hutnik nowe mieszkania Kraków forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
neo

Re: Osiedle Bohaterów Września Spółdzielnia Mieszkaniowa Hutnik nowe mieszkania Kraków forum

Postautor: neo » 28 kwie 2016, 20:59

Jeśli chodzi o lokalizację, to jak dla mnie też jest średnia, bo jednak spory kawałek od centrum, ale jeżeli ktoś zastanawia się nad tym, gdzie kupić mieszkanie w Nowej Hucie w Krakowie w tych okolicach, to ten projekt jest dla niego do rozważenia :idea: A pomijając cenę, która jest niezła, to zwróć uwagę na to, że np. wszystkie mieszkania są dwustronne, loggie są schowane, na dachu jest taras itd. Ja wiem, że to nie są niespotykane rozwiązania, ale tu są w jednym miejscu i w relatywnie niewielkich dwóch budynkach. Na przykład zielone tarasy na dachu przy mieszkaniach są też w projekcie Prądnik Nowy Kraków, ale tam budynki są o wiele większe, mieszkania z wystawami na dwie strony można znaleźć też w wielu miejscach, ale chyba w niewielu inwestycjach wszystkie są takie... Jak dla mnie to kawałek niezłej architektury, w miarę przemyślanej :)

shikaka

Re: Osiedle Bohaterów Września Spółdzielnia Mieszkaniowa Hutnik nowe mieszkania Kraków forum

Postautor: shikaka » 29 kwie 2016, 9:56

Felipe pisze:Czy tylko ja nie zachwycam się tą inwestycją? :)

Jak dla mnie to ani architektura, ani lokalizacja (zwłaszcza) nie rzucają na kolana. Cena w porządku, nic poza tym.

To zależy czego oczekujesz. Jeśli ktoś jest zafascynowany miejskim zgiełkiem, bo np. przyjechał do Krakowa z małej miejscowości, to faktycznie ta lokalizacja nie jest dla niego. W Nowej Hucie mieszka się fajnie bo jest dużo zieleni, infrastruktura jest w miarę nowa, a w ww. lokalizacji jest cisza, spokój i sąsiedztwo parku. Wiele osób które sporo lat żyją w Krakowie szuka takich miejsc, które zapewniają ciszę i spokój a nie wieczny raban i hałasy blokowisk, a jednocześnie zapewniają wygodę życia w mieście, bliskość sklepów etc. Jesli chodzi o "daleko do centrum" to dojeżdża się stąd w 20min autobusem do rynku. Lydle, biedronki, lewiatany, awiteksy etc są w promieniu kilkuset metrów.
Jedyną wadą tak naprawdę jest wyjazd i wjazd do osiedla, który jest zwyczajnie mało wydajny. Z tym nie ma co polemizować.

Felipe

Postautor: Felipe » 30 kwie 2016, 12:06

shikaka pisze:
Felipe pisze:Czy tylko ja nie zachwycam się tą inwestycją? :)

Jak dla mnie to ani architektura, ani lokalizacja (zwłaszcza) nie rzucają na kolana. Cena w porządku, nic poza tym.

To zależy czego oczekujesz. Jeśli ktoś jest zafascynowany miejskim zgiełkiem, bo np. przyjechał do Krakowa z małej miejscowości, to faktycznie ta lokalizacja nie jest dla niego. W Nowej Hucie mieszka się fajnie bo jest dużo zieleni, infrastruktura jest w miarę nowa, a w ww. lokalizacji jest cisza, spokój i sąsiedztwo parku. Wiele osób które sporo lat żyją w Krakowie szuka takich miejsc, które zapewniają ciszę i spokój a nie wieczny raban i hałasy blokowisk, a jednocześnie zapewniają wygodę życia w mieście, bliskość sklepów etc. Jesli chodzi o "daleko do centrum" to dojeżdża się stąd w 20min autobusem do rynku. Lydle, biedronki, lewiatany, awiteksy etc są w promieniu kilkuset metrów.
Jedyną wadą tak naprawdę jest wyjazd i wjazd do osiedla, który jest zwyczajnie mało wydajny. Z tym nie ma co polemizować.

20 minut autobusem do rynku? Proszę Cię :) Chyba w sobotę o 12 w południe albo w tygodniu po 20. W godzinach szczytu w 10-15 minut to dopiero dojeżdża się do przystanku Wiślicka, a gdzie podróż przez aleje czy Pilotów?

Całe życie mieszkam w Nowej Hucie, znam dobrze tutejsze realia - zarówno plusy jak i minusy. I rzeczywiście - na razie wygląda to na spokojną okolicę, takie ciche przedmieście, ale zważ, że w nieodległej perspektywie powstanie kilkaset metrów / kilometr dalej północna obwodnica Krakowa. Pomijam fakt hałasu / wzrostu i tak dużego natężenia ruchu w okolicy, ale trzeba mieć dodatkowo z tyłu głowy, że Kraków wówczas się "rozszerzy", także zabuduje się i tamte zielone skwerki (bo centrum już w betonie). To naturalna kolej rzeczy - patrz ile zrobiła namiastka wschodniej obwodnicy dla wzrostu inwestycji w Płaszowie / Rybitwach. Za moich czasów szkolnych / licealnych (nie tak dawno, mam 30 lat) zawracały tam jaskółki...

Także ta "cisza, spokój i sąsiedztwo parku" to tak na razie. W dłuższej perspektywie i to zniknie, odległość od centrum (gdzie jest większość urzędów, uczelni, biznesu, poważnych miejsc pracy) pozostanie jak była.

Ale każdy robi po swojemu.

Pozdrawiam :)

shikaka

Postautor: shikaka » 30 kwie 2016, 14:12

Chyba mylisz miejsce gdzie owe bloki się znajdują. Masz z 800m do przystanku 159, a przystanek dalej 501/502, który ma buspas praktycznie całą drogę od Bora. W promieniu 100m poza jednym blokiem nic juz nie powstanie, bo oba parki mają plan zagospodarowania i nie można ich zabudować. Przyszła obwodnica (o ile kiedykolwiek w ogóle powstanie bo planują ją juz ze 20lat) bedzie oddalona o kilka kilometrów - nie będzie ani w zasięgu wzroku ani słuchu, a w tej okolicy przebiegać bedzie przez miejscowości ościenne dla Krakowa. ;)

smokusss

Postautor: smokusss » 01 maja 2016, 15:34

shikaka pisze:Chyba mylisz miejsce gdzie owe bloki się znajdują. Masz z 800m do przystanku 159, a przystanek dalej 501/502, który ma buspas praktycznie całą drogę od Bora.

Po co przesiadać się? Można jechać do Dworca bezpośrednio linią 52 oddalonej 500m do pętli Piastów.

shikaka

Postautor: shikaka » 09 maja 2016, 10:04

Można jak najbardziej, z tym że trwa to dłużej niż jazda 50X.

Supernorby

Postautor: Supernorby » 09 maja 2016, 11:10

Bloki fajne, okolica super. Mieszkania przez te loggie trochę nieustawne. Szczególnie bezsensowne są te loggie 7 metrowe, zajmujące czasem po pół pokoju dziennego. Kupiłem mieszkanie (49,18m2) w budynku A na drugim piętrze, również nie będąc do końca przekonanym co do tego, że dobrze robię :-). Muszę budować ściankę działową, żeby wydzielić pokój-sypialnię. Najfajniejsze są garaże i komórki lokatorskie. Brak windy w blokach jest dużym minusem a winda z garażu na poziom zero jest - powiedzmy lekko bezsensowna. Schody bez półpięrta są do przeżycia. Mieszkania i bloki mają sporo minusów (są mało ustawne) ale również i dużo plusów (duże okna, jasne kuchnie, super garaże i piwnice, pomieszczenia są jasne).
Ostatnio zmieniony 23 sie 2016, 11:31 przez Supernorby, łącznie zmieniany 1 raz.

Supernorby

Postautor: Supernorby » 12 maja 2016, 14:27

Mieszkanie i klucze do niego dziś odebrane. Czas na wykończenie :-)

Obrazek

fredo

Postautor: fredo » 12 maja 2016, 14:52

Wow, ale ogromne miejsce postojowe w garażu :shock: Wiem, że to pewnie przez to, że z racji drzwi dwa by się tam nie zmieściły, ale na tym spokojnie dałoby się pewnie jeszcze zaparkować motocykl :D Pochwal się jeszcze jakimiś fotami z mieszkania, czy jest równie dobrze, jak w przypadku garażu ;) W każdym razie gratulacje :!:

Supernorby

Postautor: Supernorby » 12 maja 2016, 15:02

fredo pisze:Wow, ale ogromne miejsce postojowe w garażu :shock: Wiem, że to pewnie przez to, że z racji drzwi dwa by się tam nie zmieściły, ale na tym spokojnie dałoby się pewnie jeszcze zaparkować motocykl :D Pochwal się jeszcze jakimiś fotami z mieszkania, czy jest równie dobrze, jak w przypadku garażu ;) W każdym razie gratulacje :!:

Dzięki Fredo :D Miejsce trafiło się duże, bo w bloku są 2 powiększone miejsca dla osób niepełnosprawnych.
Póki co takich osób nie ma w blokach , więc przysługuje mi z racji tego samego numeru co numer mieszkania właśnie to miejsce. Fotki z mieszkania wrzucę później. Ogólnie jest dobrze. Wszystko jednak wyjdzie podczas prac wykończeniowych. Co mi się nie podoba to 2 okna typu Fix+uchylne/otwierane. Będzie na pewno trudniej je myć od zewnątrz. W każdym razie cieszę się i biorę się ostro do roboty.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”