Drodzy Państwo,
Czy ktoś orientuje się jak pobliska zajednia autobusowa wpływa na hałas w okolicy (szczególnie we wczesnych godzinach porannych i późnych wieczornych)?
Pozdrawiam,
kmp
Hałas od pobliskiej zajezdni autobusowej a mieszkanie - Lokum Vista Kraków
Re: Hałas od pobliskiej zajezdni autobusowej a mieszkanie - Lokum Vista Kraków
Chyba najrozsądniej byłoby przejść się w okolicę o wybranych godzinach i samemu zobaczyć?
Ja kiedyś z ciekawości wybrałem się tam popołudniem i uznałem, że hałas jest bardzo duży, ale to zawsze będzie subiektywna opinia.
Ja kiedyś z ciekawości wybrałem się tam popołudniem i uznałem, że hałas jest bardzo duży, ale to zawsze będzie subiektywna opinia.
partir07 pisze:Chyba najrozsądniej byłoby przejść się w okolicę o wybranych godzinach i samemu zobaczyć?
Oczywiście tak byłoby najlepiej, jednak nie mieszkając w pobliżu, ciężko znaleźc się w godzinach masowego wyjazdu autobusów na trasy i powrotu do zajezdni.
Zgadzam się w 100% z poziomem hałasu w godzinach popołudniowych - również miałem takie samo odczucie.
Urząd miasta udostępnia coś takiego jak mapa hałasu w mieście :
http://obserwatorium.um.krakow.pl/obserwatorium/kompozycje/?config=config_halas_17.json
Jeśli nie można podjechać osobiście to może to pozwoli się zorientować poprzez porównanie do jakiegoś znanego miejsca.
Mi się wydaje że mieszkania od ulicy Sławka będę dość głośne, ale te "w głębi" osiedla, bliżej domków jednorodzinnych będą raczej ciche
http://obserwatorium.um.krakow.pl/obserwatorium/kompozycje/?config=config_halas_17.json
Jeśli nie można podjechać osobiście to może to pozwoli się zorientować poprzez porównanie do jakiegoś znanego miejsca.
Mi się wydaje że mieszkania od ulicy Sławka będę dość głośne, ale te "w głębi" osiedla, bliżej domków jednorodzinnych będą raczej ciche
Z moich informacji wynika, że okna są trzyszybowe, a to oznacza, że powinny całkowicie wytłumić hałas. Natomiast przy otwartych oknach to zależy też od piętra. Ja zaryzykowałem, ale wziąłem wysokie piętro.
Dodatkowo przez zakaz handlu w niedzielę ponoć w tym dniu jest tam całkowita cisza
Dodatkowo przez zakaz handlu w niedzielę ponoć w tym dniu jest tam całkowita cisza

To raczej jako ciekawostka: MPK Kraków udostępniło film, na którym widać co w nocy dzieje się w zajezdni na Woli Duchackiej. W tle w paru miejscach widać budowę Lokum Vista:
http://youtube.com/watch?v=RQTXD3HlsLQ
.
http://youtube.com/watch?v=RQTXD3HlsLQ
.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2018, 18:36 przez pawel1492, łącznie zmieniany 3 razy.
tiger76 pisze:Z moich informacji wynika, że okna są trzyszybowe, a to oznacza, że powinny całkowicie wytłumić hałas. Natomiast przy otwartych oknach to zależy też od piętra. Ja zaryzykowałem, ale wziąłem wysokie piętro.
Tiger76, też się zastanawiam nad zakupem tam mieszkania.
Jeśli chodzi o okna, to mają być DWUszybowe (tak się dowiedziałem).
Jeśli chodzi o piętro... generalnie do około 5 piętra hałas od dalszych źródeł Rośnie, a wyżej zaczyna maleć, ale precyzyjnych pomiarów nie mam - najlepiej sprawdzić samemu (na niższych piętrach pojawia się tłumienie od gruntu i niskich obiektów).
Natomiast hałas od bliskich źródeł (jak droga pod samym oknem) oczywiście maleje z wysokością.
Okna mają być trzyszybowe. Tak mnie poinformowano emailowo.
tiger76 pisze:Okna mają być trzyszybowe. Tak mnie poinformowano emailowo.
Dla pewności, źle Cię poinformowano. Mają być na 100 % dwuszybowe.
A nie jest tak, że okna po różnych stronach budynku mogą mieć różne parametry akustyczne? No jest wymóg, żeby nawet tam, gdzie tylko planowana jest linia tramwajowa, okna miały podwyższone parametry akustyczne, od jej strony. Po drugiej stronie budynku mogą być już montowane zwykłe okna. To przypadkiem nie chodzi o coś takiego?
Wróć do „Vista Kraków od Lokum - forum mieszkańców osiedla”