Jestem na etapie czytania i analizowania wzoru umowy dew. (na razie sama, ale rozważam też oddanie umowy do prawnika).
Osobiście, mam mieszane odczucia co do tych zapisów w punkcie 9 umowy odnośnie Oświadczeń i postanowień dodatkowych.
II etap Piasta Park - umowa z deweloperem na zakup mieszkania - Wawel Service
Re: II etap Piasta Park - umowa z deweloperem na zakup mieszkania - Wawel Service
Ja podpisuję umowę 18 kwietnia. Konsultowałem umowę z prawnikiem i nie znalazł w niej kruczków prawnych. Co chodzi o terminy na umowie jest:termin odbioru IV kwartał 2020.
Przeniesienie przez Dewelopera Przedmiotu Umowy na Nabywcę (tj. zawarcie przez Strony Umowy Ostatecznej) – nastąpi w terminie do końca II kwartału 2021 roku,
Tak więc odbiór mieszkań i prawo do rozpoczęcia wykończeniowki to grudzień 2020. W biurze Vavel serwis informują, że prawdopodobnie skończą wcześniej, ale to tylko dobra mina do złej gry.
Przeniesienie przez Dewelopera Przedmiotu Umowy na Nabywcę (tj. zawarcie przez Strony Umowy Ostatecznej) – nastąpi w terminie do końca II kwartału 2021 roku,
Tak więc odbiór mieszkań i prawo do rozpoczęcia wykończeniowki to grudzień 2020. W biurze Vavel serwis informują, że prawdopodobnie skończą wcześniej, ale to tylko dobra mina do złej gry.
Re: II etap Piasta Park - umowa z deweloperem na zakup mieszkania - Wawel Service
Dzięki wielkie! Fajnie, że się dzielisz takimi info. Co do terminu to faktycznie to chyba "najsłabszy element umowy" i dość duże rozczarowanie, bo jak pytałam wielokrotnie czy wszystko ok, czy te wszystkie zawirowania nie wpłyną na termin odbioru to byłam zapewniana że termin jest bez zmian, a tu bach, nagle w umowie pół roku później... Słabe strasznie. Pozostaje mieć nadzieję że faktycznie pogoda i warunki będą nam sprzyjać i że święta 2020 będziemy mogli spędzić już we własnych czterech kątach 

@Lokatorka - na święta w grudniu 2020 nie licz. Mieszkania będą oddawali w IV kwartale, a nawet jeśli oddadzą w III kwartale to wykończeniówka może trwać długo żeby wprowadzić sie na święta
Edit: błąd
Ostatnio zmieniony 20 lut 2019, 9:41 przez impreza, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozwolenie wydane jest na "budowa zespołu budynków mieszkalnych, mieszkalno-usługowych w zabudowie wieloro-dzinnej z naziemnymi i podziemnymi miejscami postojowymi wraz z zagospodarowaniem terenu, infrastrukturą techniczną i komunikacyjną"
Chyba nie wyobrażasz sobie, ze ktoś wybuduje to wszystko na działce 194/22 ktora ma 384m2
W umowie mam wpisane:
" budowa zespołu budynków mieszkalnych, mieszkalno-usługowych w zabudowie wieloro-dzinnej z naziemnymi i podziemnymi miejscami postojowymi wraz z zagospodarowaniem terenu, infrastrukturą techniczną i komunikacyjną na działkach nr 109/1, 109/2, 85/3, 194/9, 194/12, 194/16, 194/18, 194/19, 194/20, 194/21, 194/22, 194/23, 194/24, 194/25, 194/26, 194/27, 362/1, 362/2, 362/4, 362/5, 362/6, 118, 117/5, 117/6 119/9, 119/11, 120/5, 121/3, 122/3 (dawniej działki: 109, 85/3, 194/1, 194/9, 194/11, 194/12, 194/13, 194/14, 118, 117/3, 119/9, 119/11, 120/5, 121/3, 122/3) obr. 1 Nowa Huta przy ul. Piasta Kołodzieja w Krakowie”
Wśród tych działek jest tez 194/22, ale wszystkie re działki były scalane i dzielone dla celów budowy.
Chyba nie wyobrażasz sobie, ze ktoś wybuduje to wszystko na działce 194/22 ktora ma 384m2
W umowie mam wpisane:
" budowa zespołu budynków mieszkalnych, mieszkalno-usługowych w zabudowie wieloro-dzinnej z naziemnymi i podziemnymi miejscami postojowymi wraz z zagospodarowaniem terenu, infrastrukturą techniczną i komunikacyjną na działkach nr 109/1, 109/2, 85/3, 194/9, 194/12, 194/16, 194/18, 194/19, 194/20, 194/21, 194/22, 194/23, 194/24, 194/25, 194/26, 194/27, 362/1, 362/2, 362/4, 362/5, 362/6, 118, 117/5, 117/6 119/9, 119/11, 120/5, 121/3, 122/3 (dawniej działki: 109, 85/3, 194/1, 194/9, 194/11, 194/12, 194/13, 194/14, 118, 117/3, 119/9, 119/11, 120/5, 121/3, 122/3) obr. 1 Nowa Huta przy ul. Piasta Kołodzieja w Krakowie”
Wśród tych działek jest tez 194/22, ale wszystkie re działki były scalane i dzielone dla celów budowy.
Ja do swojej umowy do pierwszego etapu konsultowałem się z prawnikiem. Też miałem mieszane uczucia co do oświadczeń ale większość bez podstaw. W części deweloper zmieniał zapisy zgodnie z moimi wytycznymi natomiast jak to mówił prawnik jest to dla mojego spokoju.
Przykład? W umowie był zapis odnośnie gwarancji i trybu ich rozpatrywania natomiast nie było informacji że w przypadku uznania wady musi zostać ona usunięta i nie ma wpływu czy okres gwarancji się skończył czy nie (doprecyzowanie które de facto jest regulowane przez ustawę)
Jak masz jakieś wątpliwości (a były identyczne jak moje) postaram się wyjaśnić
Przykład? W umowie był zapis odnośnie gwarancji i trybu ich rozpatrywania natomiast nie było informacji że w przypadku uznania wady musi zostać ona usunięta i nie ma wpływu czy okres gwarancji się skończył czy nie (doprecyzowanie które de facto jest regulowane przez ustawę)
Jak masz jakieś wątpliwości (a były identyczne jak moje) postaram się wyjaśnić

Dzień dobry,
jestem przed podpisaniem umowy deweloperskiej. W zapisie umowy jest punkt o mozliwości waloryzacji ceny według wskaźnika SEKOCENBUD, Czy to standardowy zapis? Czy również mieliście coś takiego na umowach?
jestem przed podpisaniem umowy deweloperskiej. W zapisie umowy jest punkt o mozliwości waloryzacji ceny według wskaźnika SEKOCENBUD, Czy to standardowy zapis? Czy również mieliście coś takiego na umowach?
Pani Kasiu,
Na początku podpisywania umów tego punktu nie było, potem gdy ceny mieszkań poszły do góry WS zdecydował się dodać ten punkt do umów aby chronić swój interes w przypadku dalszych wzrostów cen materiałów budowlanych, usług itp. Część osób zrezygnowała wtedy z podpisywania umów (co można poczytać na tym forum również), część zapewne podpisała.
Na początku podpisywania umów tego punktu nie było, potem gdy ceny mieszkań poszły do góry WS zdecydował się dodać ten punkt do umów aby chronić swój interes w przypadku dalszych wzrostów cen materiałów budowlanych, usług itp. Część osób zrezygnowała wtedy z podpisywania umów (co można poczytać na tym forum również), część zapewne podpisała.
Nie tak że zrezygnowali,opisze mój przypadek.Umowa podpisane w pażdzierniku 2017rcena 5400m2 odwlekanie podpisania umowy deweloperskiej ,w koncu dyrektor zaprasza na spotkanie i mowi ze niemogli dostać kredytu bo za tanio sprzedaja mieszkania,podnosci cene na 5600m2 ustalony termin podpisania umowy na sierpien2018 wyznaczona godz,jade do notariusza i okazuje sie ze spotaknie odwołane ,nikt z wawelu nie poinformował mnie otym.Dzwonie do opiekuna on mnie zbywa ze dzwonił i nikt nie odbierał,sprawe przejmóje dyrektor daje tydzien czasu i rozwiazuje umowe.Nie ja,dyrektor wawelu.Jednym slowem firma obraca pieniedzmi zaliczki 10tys potem zwraca,bez odsetek,bez wyjasnień.Najciekawsze jest to ze w rozmowie pazdziernikowej stal juz jest kupiona na etap II,a pózniej tlumacza to drożejąca stalą,i brak ludzi do pracy.Deweloper podpisujac umowe z wykonawca chyba ustala cene za inwestycje,pozatym etap I juz stoi a ceny tez o tysiac do góry.Moim zdaniem mało wiarygodny deweloper bo ustalicie cene ,załatwicie kredyt zostanie do zapłaty ostatnia transza a ci daja papier o podwyzce za metr.
Wróć do „Piasta Park Kraków od Wawel Service - forum mieszkańców osiedla”