Świetlica osiedlowa i dostęp do niej / godziny otwarcia / opinie - osiedle Ozon

Forum mieszkańców inwestycji Osiedle Ozon w Krakowie. Służy omawianiu spraw związanych z osiedlem budowanym przez dewelopera Megapolis oraz dzieleniu się opiniami i informacjamii na jego temat.
NOWY 2018

Re: Świetlica osiedlowa i dostęp do niej / godziny otwarcia / opinie - osiedle Ozon

Postautor: NOWY 2018 » 26 mar 2018, 9:15

tya pisze:
NOWY 2018 pisze:
vakossa pisze:Ja w dalszym ciągu uważam ze godzina 19:00 to stanowczo za wcześnie. Osobiście kończę prace o 18:00, również chcialabym aby moje dziecko mogło korzystać ze swietlicy choć by godzinę dziennie. Świetlica osiedlowa byla jednym z czynników przewazajacych zakup mieszkania w tej inwestycji. Sciany sa na tyle wygluszone ze nie sądzę aby bylo słychać w mieszkaniach obok. A godzina 20:00 nie jest jakims drastycznym przesunięciem a wielu dzieciakom moglaby umożliwić korzystanie z atrakcji.

Czym te ściany są wygłuszone betonem,może zostawmy to pod rozwagę dla mieszkańców ,,33" bo dla nich ta świetlica może być przekleństwem.

Kupując mieszkanie obok świetlicy ludzie powinni liczyć się z tym, że będzie używana. Równie dobrze można kupić dom przy lotnisku a potem wysyłać pisma do urzędu, że samoloty latają i jest głośno....

A czy ktoś chce zamknąć tą świetlice, są godziny ustalone i tego się trzymajmy.
Wiec nie róbmy nagonki na mieszkańców 33 i tutaj ,,hejt" nie pomoże.- są godziny i koniec.
Czynna będzie przez 7 dni w tygodniu to wam mało?, niech funkcjonuje na zasadach jak do tej pory 9-18 a jak to się ułoży to czas pokaże.
Czas pokaże jak to będzie funkcjonować bo na razie to chyba tylko na 185 mieszkań,mieszka może 15 rodzin.

ozoz3030

Re: Świetlica osiedlowa i dostęp do niej / godziny otwarcia / opinie - osiedle Ozon

Postautor: ozoz3030 » 30 mar 2018, 6:50

ta swietlica to jakis dom kultury na Banacha 33 :) :lol:
dzis szustka dzieci z osiedli obok prosilo mnie o otwarcie drzwi do swietlicy w bloku 33 Ja zapytalem czy nie maja magnesu uslyszalem ze one nie mieszkaja tu na osiedlu tylko przyszly sie pobawic kulkami bo ostatnio juz byly .....
nie udostepnilem im wejscia wiec uslyszalem ze glupi jestem :) i zgadnijcie gdzie poszy ??
na super nowoczesny plac zabaw i dary sie jak walniete .....
zaczyna sie zycze wszystkim cierpliwosci z dzieckami z wszystkich osiedli obok ....... :D :ugeek: :idea:

ozoz3030

Postautor: ozoz3030 » 30 mar 2018, 6:56

Ciekawe co nasza wspulnota zrobi z tym ? Moze zacznie sprzedawac
wejsciówki i wtedy zarobimy na remont naszych bloków ? :mrgreen:
chce zaznaczyc ze sam mam dziecko zeby nie byo :lol:

ozoz3030

Postautor: ozoz3030 » 30 mar 2018, 7:00

NOWY 2018 pisze:
tya pisze:
NOWY 2018 pisze:Czym te ściany są wygłuszone betonem,może zostawmy to pod rozwagę dla mieszkańców ,,33" bo dla nich ta świetlica może być przekleństwem.

Kupując mieszkanie obok świetlicy ludzie powinni liczyć się z tym, że będzie używana. Równie dobrze można kupić dom przy lotnisku a potem wysyłać pisma do urzędu, że samoloty latają i jest głośno....

A czy ktoś chce zamknąć tą świetlice, są godziny ustalone i tego się trzymajmy.
Wiec nie róbmy nagonki na mieszkańców 33 i tutaj ,,hejt" nie pomoże.- są godziny i koniec.
Czynna będzie przez 7 dni w tygodniu to wam mało?, niech funkcjonuje na zasadach jak do tej pory 9-18 a jak to się ułoży to czas pokaże.
Czas pokaże jak to będzie funkcjonować bo na razie to chyba tylko na 185 mieszkań,mieszka może 15 rodzin.

Mysle ze godziny 9-18 sa rozsadne przeciez swietlica jest czyna 7dni w tygodniu 326 dni w roku wiec napewno znajdziecie czas by tam isc ..... ;)

vakossa

Postautor: vakossa » 30 mar 2018, 14:17

Fajnie ze mamy taki super plac zabaw ale to my za to placimy i jednak wolalabym aby byl mniej ogólnodostępny. Jsk bylam ostatnio z synem na osiedlu to na placu z osiedla ozon bylam tylko ja, a reszta to rodzice z dziecmi z za naszego ogrodzenia. Dzieci wchodzily na zewnetrzna czesc zjezdzalni i deptaly obsadzenia roslinne:/ wolalabym jednak aby bylo bardziej prywatnie, jak lubie dzieci , tak plac zabaw osiedlowy wolałabym aby byl osiedlowy. I tak samo świetlica, ktos zniszczy a potem my za to zaplacimy a dzieci z sasiednich blokow pobawia sie za darmo..

bass

Postautor: bass » 30 mar 2018, 14:32

To zgłaszajcie do zarządcy a nie na forum

Tamarson

Postautor: Tamarson » 30 mar 2018, 19:32

Jaka patologia jest teraz na placu zabaw, biegaja po krzakach i bluznia na cale osiedle :O szok!

reason

Postautor: reason » 30 mar 2018, 20:01

Ciekawe kiedy zaczną się malowania markerami po ścianach i piękne napisy "CHWDP" i inne piekne słowa.
Proponowane przeze mnie rozwiązania:
1. Pilnowanie zamykania zarówno drzwi do klatkek, drzwi do świetlicy oraz furtki na plac zabaw. Jak zobaczymy kogoś przeskakującego przez ogrodzenie to trzeba zwracać uwagę i niestety wyganiać, bo inaczej nie nauczymy, że to teren prywatny.
2. Zatrudnienie trzech ochroniarzy pracujących na zmiany, którzy będa mieli kanciapę w świetlicy, a poza tym będą spacerować po osiedlu i pilnować porządku. Koszt na mieszkańca to powiedzmy 3ochroniarzy*1800zł/180 mieszkań = 30zł, a będzie bezpieczne osiedle i samochody mieszkańców. Nie wiem jak Wy, ale ja chętnie zapłacę za spokój na osiedlu. Co więcej z pewnością szybko się to zwróci kiedy okaże się, że nie będziemy musieli malować pomalowanych ścian, zniszczonej zieleni i ogrodzenia.

W tym momencie myślę, że warto zamykać cały czas furtkę i piętnować wszystkie osoby z zewnątrz, które będą sie włamywać (nie bójmy sie użyć tego stwierdzenia) na zamknięte, prywatne osiedle i wyprawaszać, bo przecież to my opłacamy te atrakcję, a nie oni.

NOWY 2018

Postautor: NOWY 2018 » 31 mar 2018, 0:30

tya pisze:Kupując mieszkanie obok świetlicy ludzie powinni liczyć się z tym, że będzie używana. Równie dobrze można kupić dom przy lotnisku a potem wysyłać pisma do urzędu, że samoloty latają i jest głośno....

Mylisz pojęcia,nie kupili mieszkania koło świetlicy( to nie osobny budynek), a mieszkanie w budynku w którym znajduje się świetlica, na etapie kupowania mieszkania mówiono ze coś będzie dla dzieci.czy ktoś w umowie notarialnej ma napisane ze nie będzie rościł sobie pretensji jeżeli lokal będzie uciążliwy.
Zasada tkz. ,,dobrego sąsiedztwa" nakłada na najemce i zarządzającego do przestrzegania pewnych zasad,jeżeli chociaż jeden właściciel wykaże ze lokal jest uciążliwy to przestanie pełnić swoją funkcje.
Deweloper miał dobre intencje udostępniając świetlice dla mieszkańców, przyzwoity plac zabaw ,ale niedługo zanim zaczną wszyscy mieszkać to z plac zabaw i świetlica będzie zdewastowana.
-w końcu ktoś wpuścił grupę dzieci nie z osiedla do,,kulkowa"-dobry mieszkaniec.
- ochrona to już ostateczność( najpierw musi być teren ogrodzony)
Tutaj może pomogło by spotkanie z deweloperem i przekazanie prośby o ogrodzenia terenu Deweloper może ale nie musi tego robić ale na pewno poprawiło by to poziom bezpieczeństwa na osiedlu.Ogrodzić od wjazdu do dolnego szlabanu ,łącznie z tyłem parkingu i od szlabanu dolnego do istniejącego ogrodzenia raczej wysokiego ,zapobiegnie to tez migracji,,roboli" podczas budowy linii tramwajowej i chodzenia na skróty do przystanku tramwajowego przez parking mieszkańców dolnych bloków zwłaszcza w wieczory kręcenie się po parkingu ,,obcych".

oxygen

Postautor: oxygen » 31 mar 2018, 0:52

Oj, mamy szczęście, że mamy coś takiego, jak świetlicę osiedlową - rzadkość w nowo budowanych osiedlach, a jakieś spory to wywołuje :) Raczej się nią cieszmy, a nie spierajmy o nią. Jeżeli chodzi o ochronę, to myślę, że gdyby ją chcieć mieć całodobowo, to pewnie byłby wydatek w okolicach 1-1,5 zł/m-c do metra kwadratowego mieszkania, więc wcale nie tak mało.

Wróć do „Osiedle Ozon od Megapolis Deweloper - forum mieszkańców inwestycji”