Hej, czy ktoś z was planuje w kuchni robić szafki do samej góry? Zastanawiam się jak rozwiązać temat wentylacji. Może ktoś z was obgadywał to ze swoimi wykonawcami. Czy można zrobić tak, że przedłuży się kanał wentylacyjny w zabudowie karton gips obniżającej sufit? I wtedy szafki dojdą do tej obniżanej zabudowy? Myślałem, żeby w takiej zabudowie schować rurę od okapu jak również przedłużyć ze ściany kratkę od wentylacji przenosząc ją nad zabudowę - czyli wydłużając poziomom rurą długości około 60cm.
Dajcie znać czy ktoś to robi podobnie i czy dowiadywał się czy technicznie to będzie działać.
Podwieszany sufit a wentylacja w mieszkaniu - Apartamenty Bajeczna Kraków
-
Podwieszany sufit a wentylacja w mieszkaniu - Apartamenty Bajeczna Kraków
Ostatnio zmieniony 05 mar 2018, 0:48 przez masterbudo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Re: Podwieszany sufit a wentylacja w mieszkainu - Apartamenty Bajeczna Kraków
masterbudo pisze:Hej, czy ktoś z was planuje w kuchni robić szafki do samej góry? Zastanawiam się jak rozwiązać temat wentylacji. Może ktoś z was obgadywał to ze swoimi wykonawcami. Czy można zrobić tak, że przedłuży się kanał wentylacyjny w zabudowie karton gips obniżającej sufit? I wtedy szafki dojdą do tej obniżanej zabudowy? Myślałem, żeby w takiej zabudowie schować rurę od okapu jak również przedłużyć ze ściany kratkę od wentylacji przenosząc ją nad zabudowę - czyli wydłużając poziomom rurą długości około 60cm.
Dajcie znać czy ktoś to robi podobnie i czy dowiadywał się czy technicznie to będzie działać.
Rurę do okapu można dać w szafkach lub suficie. Najlepiej bez zakrętów. Kratkę można zrobić w drzwiach szafki, która znajduje się przy wentylacji
-
Akurat myślałem żeby zrobić takie podwieszenie na całą długość kuchni w kształcie litery L. Tak ze długość tego podwieszenia wyjdzie tak jak lodówka, a górne szafki wyjdą płyciej. W tym schować sobie rurę od okapu jak również kratkę wentylacji i jakieś oświetlenie.
Jedyne co nie byłem pewny to czy do mechanicznej wentylacji można dołożyć ze ściany jakaś rurę zabudowana w k/G i przenieść wtedy kratkę. Coś jak to co zaznaczyłem na zdjęciu.
A w takim rozwiązaniu jak proponujesz nie będzie się kisić powietrze w tej jednej szafce mimo kratki?
Jedyne co nie byłem pewny to czy do mechanicznej wentylacji można dołożyć ze ściany jakaś rurę zabudowana w k/G i przenieść wtedy kratkę. Coś jak to co zaznaczyłem na zdjęciu.
A w takim rozwiązaniu jak proponujesz nie będzie się kisić powietrze w tej jednej szafce mimo kratki?
- Załączniki
-
- 949CFDC2-ED4B-49E5-8724-D79939C3E256.jpeg (51.41 KiB) Przejrzano 5832 razy
-
masterbudo pisze:Akurat myślałem żeby zrobić takie podwieszenie na całą długość kuchni w kształcie litery L. Tak ze długość tego podwieszenia wyjdzie tak jak lodówka, a górne szafki wyjdą płyciej. W tym schować sobie rurę od okapu jak również kratkę wentylacji i jakieś oświetlenie.
To o czym pisałem tzn kratka na drzwiach równoległa do kratki w ścianie jest często stosowane.
-
Mieszkaniec76 pisze:masterbudo pisze:Akurat myślałem żeby zrobić takie podwieszenie na całą długość kuchni w kształcie litery L. Tak ze długość tego podwieszenia wyjdzie tak jak lodówka, a górne szafki wyjdą płyciej. W tym schować sobie rurę od okapu jak również kratkę wentylacji i jakieś oświetlenie.
Myślę, że dorobienie rury tak jak na zdjęciu też jest możliwa opcją. U nas będzie kratka w drzwiach (konsultowane ze znajomym architektem).
Re: Podwieszany sufit a wentylacja w mieszkaniu - Apartamenty Bajeczna Kraków
Nie znam sie na budowlance ale z regulaminu jednoznacznie nie wynika jakoby nie mozna profesjonalnie przeniesc kratki na sciane przedpokoju ??
Wróć do „Bajeczna Apartamenty Kraków od Atal - forum mieszkańców osiedla”