Wysokość czynszu w mieszkaniach na osiedlu Piasta Park Kraków

Forum przeznaczone dla przyszłych mieszkańców inwestycji Osiedle Piasta Park w Krakowie, którego budowniczym jest deweloper Wawel Service. Wybór mieszkania, ceny, budowa bloku i sprawy mieszkańców.
RREvoque

Re: Wysokość czynszu w mieszkaniach na osiedlu Piasta Park Kraków

Postautor: RREvoque » 10 sty 2018, 23:30

kolega pisze:Jak wygląda sprawa płatności czynszu? Dostałem informację, że po odbiorze i przejęciu kluczy przechodzą na mnie tego typu obowiązki. Do tej pory nie dostałem żadnego pisma/maila/faktury itp.

Kolego :)
Administratorem budynku jest firma Beta Nieruchomości, będą informować o wysokości opłat mailowo, jeszcze nie było takiej wiadomości. Możesz do nich zadzwonić i potwierdzić swoje dane, które otrzymali og Wawel Service. A jak chcesz być na bieżąco to dołącz do grupy facebookowej naszego bloku i pewnie przyszłej wspólnoty Piasta Park Mistrzejowice. Będziesz na bieżąco i zawsze jak będziesz miał pytania to je tam znajdziesz albo wszyscy postarają się pomóc.

Mrozu

Postautor: Mrozu » 02 lut 2018, 16:53

Witam,

Tak ja, jak i wy zapewne dostaliście przed chwilą maila z "zaliczką" za grudzień i styczeń od firmy Beta nieruchomości.

Czy ktoś mądry mnie oświeci czym są 3 progi Vatu eksploatacyjnego - cytuje Vat zwoln. Vat 8% i Vat 23 % - w dodatku dlaczego te kwoty są zsumowane ??

Po drugie, dlaczego za styczeń mnożniki tegoż vatu są 3 razy wyższe niż za grudzień. Rozumiem płatności za wodę i ogrzewanie, ale skąd takie kwoty za Vat ?

Kwota tego pseudoczynszu za styczeń jest dla mnie nie do przyjęcia. W tym momencie zacna Beta nieruchomości oczywiście nie odbiera juz telefonów.

Pozdrawiam,

krakuska

Postautor: krakuska » 02 lut 2018, 19:31

a jakie kwota czynszu i metraż mieszkania? Mi się wydaje że na nowych blokach tzw administratorzy chcą zarobić na mieszkańcach, myślą młodzi ludzie z kasą to zapłacą... Trzeba się zabrać wspólnie za to... a jak nic się nie zmieni to ich pogonić!

roza

Postautor: roza » 02 lut 2018, 20:37

Fakt- to jakaś wolna amerykanka z tymi kwotami. Mam wrażenie , że te kwoty to z sufitu : na kogo wypadnie na tego bęc...Ja np. mam jeszcze puste mieszkanie- nikt tam nic nie robi a dostałem wycenę samego centr.ogrzewania na poziomie 70 zł ! :o . Porażka....Podkreślam- zero użytkowania i wyłączone od momentu odbioru grzejniki !
Spotkałem sąsiadkę z niższego piętra- też ma podobną sytuację- tylko wyremontowała mieszkanie i nie mieszka jeszcze a ma kilkadziesiąt zł. za ZUŻYTYE C.O.

bloodynosepicker

Postautor: bloodynosepicker » 02 lut 2018, 20:55

To jest zaliczka a nie opłata za zużycie. Teraz naliczyli ryczałtem w zależności od wielkości mieszkania a po przeniesieniu własności (nazywają to "okresem przejściowym") ma być rozliczenie konkretnego zużycia.
Mi przy 48m2 wyszło 530zł...

tomasz1978

Postautor: tomasz1978 » 02 lut 2018, 23:58

To ja przy metrażu 48m w bloku 8 letnim w nowym budownictwie mam z wodą 460zl z tego co pamiętam. Mogę przesłać dokładne dane eksploatacji i administrowania za m2, bo reszta musi być jak winda czy śmieci. Dodam że jest jeszcze fundusz remontowy ktorego jeszcze nie powinniście mieć nałożonego bo w sumie nowy blok. Ale pojawi się po roku czy dwóch latach. Greennieruchomosci byl wg mnie ok zarządcą.

chester

Postautor: chester » 03 lut 2018, 9:22

Witam.
U mnie to samo. Zaliczka w sumie 725 zł! Za 1 miesiąc!
Dobrze że popatrzyłem, naliczyli mi czynsz za mieszkanie 66,39m2, a ja mam 46,62m2 (po zmianie numeracji mam numer mieszkania sąsiada, a tam jest 66metrów. Nie płacę ani grosza dopóki nie poprawią. W poniedziałek "upalam" im telefon od rana, jak nie to wizyta na Wawrzyńca osobista. Złapałem nerwa więc lepiej żebym pierwsze co usłyszę od nich to przepraszam. "Profesjonaliści"...

rosek

Postautor: rosek » 05 lut 2018, 9:58

Akurat fundusz remontowy musi być założony wcześniej żeby środki były dostępne w razie większych wydatków.

W tym okresie przejściowym utrzymanie budynku jest dużo droższe niż starszego. Poza wszystkimi normalnymi kosztami dochodzą naprawy, kontenery (które są bardzo drogie), dużo częstsze sprzątanie itp.

Jak już zostało wspomniane to są zaliczki. Wszystko po czasie zostanie rozliczone i będzie wiadomo czy zostało pieniędzy czy zabrakło (do tego zarządca nie może dopuścić bo będzie nie wypłacalny).

Może kogoś zdziwię ale tak zarządca chce na nas zarobić :D przecież nie robi tego w czynie społecznym... Nikt za darmo nie będzie utrzymywał budynku.

Może dodam od siebie że w mieszkaniu w którym mieszkam aktualnie (blok z lat 60) za 52 metry płacę 550zł a zarządca praktycznie nic nie robi (trawa koszona 2 razy w sezonie, żywopłoty musiałem sam obciąć bo ciężko było przejść). Tutaj przynajmniej widzę że podłogi są na bieżąco myte, a jak dzwoniłem że brakuje ciśnienia w kaloryferze to na drugi dzień miałem dobitą instalację.

chester

Postautor: chester » 13 lut 2018, 12:21

Witam.
Czy dostał już ktoś poprawione faktury z czynszem?

Nowy lokator Piasta

Postautor: Nowy lokator Piasta » 14 lut 2018, 22:06

Tak dzisiaj na email poszły
U mnie za niecałe 67m2 wyszło 726zl :roll: :cry:
U Was podobnie ?

Wróć do „Piasta Park Kraków od Wawel Service - forum mieszkańców osiedla”