Osiedle Kołłątajówka Kraków od Spravia - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
tonyxxl

Re: Osiedle Kołłątajówka Kraków od Spravia - opinie na forum

Postautor: tonyxxl » 28 wrz 2026, 21:16

Nowy pisze:Warto zapamiętać datę i to, ile jeszcze będzie się czekało na odbiór mieszkania od dewelopera po tym, jak budowa została w 100% ukończona.

Stawiam, biorąc pod uwagę, że to duży developer i ma zapewne kierowników ogarniętych którzy zadbali żeby budowa została odebrana bez wtop, to maks 2 tygodnie i będzie pozwolenie na użytkowane wydane. Połowa października będzie się można umawiać na pierwsze odbiory.

Macio123

Postautor: Macio123 » 29 wrz 2026, 8:45

Hej, zastanawiam się też nad kupnem mieszkania na tej dzielnicy. Tylko widzę, że inwestycja Osiedle Kołłątajówka jest całe wyprzedane.
Jest troszkę dalej inwestycja jeszcze Kuźnicy Kołłątajowskiej 42. Ktoś był oglądać? Co myślicie?

Niestety bardzo mało jest informacji o tej inwestycji na forach.

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 29 wrz 2026, 9:58

Macio123 pisze:Hej, zastanawiam się też nad kupnem mieszkania na tej dzielnicy. Tylko widzę, że inwestycja Osiedle Kołłątajówka jest całe wyprzedane.
Jest troszkę dalej inwestycja jeszcze Kuźnicy Kołłątajowskiej 42. Ktoś był oglądać? Co myślicie?

Nie wiem, czego szukasz, ale to jest po prostu blok wbity w istniejącą już tam zabudowę - Kuźnicy Kołłątajowskiej to miks domów jednorodzinnych i bloków.

Z plusów to bardzo blisko jest przystanek tramwajowy i faktycznie kupując wysoko z oknami na południe masz szansę na przyzwoity widok.
Z minusów - Kuźnicy Kołłątajowskiej już stoi rano i popołudniu, bo to nie jest droga zaprojektowana na ruch, jaki musi obsługiwać. Niemal brak usług w pobliżu. O zieleni zapomnij.

Macio123

Postautor: Macio123 » 29 wrz 2026, 10:04

DobrzeJuzBylo pisze:
Macio123 pisze:Hej, zastanawiam się też nad kupnem mieszkania na tej dzielnicy. Tylko widzę, że inwestycja Osiedle Kołłątajówka jest całe wyprzedane.

Nie wiem, czego szukasz, ale to jest po prostu blok wbity w istniejącą już tam zabudowę - Kuźnicy Kołłątajowskiej to miks domów jednorodzinnych i bloków.

Z plusów to bardzo blisko jest przystanek tramwajowy i faktycznie kupując wysoko z oknami na południe masz szansę na przyzwoity widok.
Z minusów - Kuźnicy Kołłątajowskiej już stoi rano i popołudniu, bo to nie jest droga zaprojektowana na ruch, jaki musi obsługiwać. Niemal brak usług w pobliżu. O zieleni zapomnij.

Przejrzałem juz mase inwestycji na GN i nie wiem na co się zdecydować.
Na oku mam:
YIT Nordic Górka Narodowa - tutaj jest problem bo mieszkanie leży w ekspozycji północnej
Kuźnicy Kołlatajowskiej - jest jeszcze sporo mieszkan do wyboru ale nie jestem przekonant co do lokalizacji.

Może Ty cos polecisz? Interesuje mnie mieszkanie 3-pokojowe do 950tys

oxygen

Postautor: oxygen » 29 wrz 2026, 10:09

Mnie z tych osiedli, to najbardziej się jednak podoba YIT Górka Narodowa, ale skoro mieszkania już tylko z północną wystawą, to jednak bym się poważnie zastanowił, bo bez sensu mieć mieszkanie, w którym nie ma słońca i światła.

Macio123

Postautor: Macio123 » 29 wrz 2026, 10:18

oxygen pisze:Mnie z tych osiedli, to najbardziej się jednak podoba YIT Górka Narodowa, ale skoro mieszkania już tylko z północną wystawą, to jednak bym się poważnie zastanowił, bo bez sensu mieć mieszkanie, w którym nie ma słońca i światła.

Sypialnie maja okna na polnoc, salon okno balkonowe na północ a drugie na wschod. Ratuje troche fakt ze mieszkanie jest na 4 pietrze.

Zastanawiam sie jeszcze nad inwestycja bociana 5 ale to trzeba troszke poczekac. Co myslisz?

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 29 wrz 2026, 10:21

Macio123 pisze:
DobrzeJuzBylo pisze:

Na oku mam:
YIT Nordic Górka Narodowa - tutaj jest problem bo mieszkanie leży w ekspozycji północnej
Kuźnicy Kołlatajowskiej - jest jeszcze sporo mieszkan do wyboru ale nie jestem przekonant co do lokalizacji.

YIT Nordic przyjemnie wyglądał, ale z oknami na północ to faktycznie może być przygnębiajace (chyba, że jest większa ekspozycja). Dodatkowo skandalem moim zdaniem jest brak zadaszenia balkonów i to nawet nie tylko na najwyższym piętrze. W naszym klimacie to robi niefunkcjonalny balkon. Skończy się tym, że gdy tylko gwarancja na elewacje minie to ludzie zaczną robić sobie rozmaite zadaszenia i markizy. Cały efekt w miarę estetycznej bryły przepadnie.

Przy czym ten obecnie wybudowany etap jest stosunkowo daleko od tramwaju.

Nie myślałeś od Dom Development, gdy jeszcze mieli ofertę? Tam za 950k to byłeś w stanie kupić nawet w 2025 70+ metrów (3/4 pokoje) z ekspozycją dwustronną. Mój kolega z klasy kupił za 890k mieszkanie 4-pokojowe, północ/południe w ostatnim etapie. I podobne transakcje możesz na deweloperuchu podejrzeć. Tylko tam stropy z kolei są takie, że słychać ludzi nawet z piętra niżej.

Co z Ozonem? Tam chyba jeszcze sporo do sprzedania. Plus Banacha 12 i Drago na pewno mają dużo w ofercie.

To jest dobry czas na grube targowanie, poza tym spodziewam się, że YIT jednak uruchomi 2. etap. Nie daj się forumowym naganiaczom i jak masz czas to i 10 ofert dawaj deweloperowi. NIe zgodzi się to idź do następnego. Nawis niesprzedanych, gotowych mieszkań nigdy nie był w historii Krakowa większy.

Z obecnych mieszkań tam na pewno z czystym sumieniem nie mogę niczego polecić. Sama okolica jest taka sobie przez brak usług, ale załóżmy, że to akceptujesz to chociaż zadbaj żeby mieć takie mieszkanie, jak chcesz a nie kompromisowe rozwiązanie. Planujesz wydać blisko bańkę. Szanuj siebie i swoje pieniądze. Czas jest po Twojej stronie teraz.

Z wtórnego nic nie wchodzi w grę?

Macio123

Postautor: Macio123 » 29 wrz 2026, 10:38

DobrzeJuzBylo pisze:
Macio123 pisze:
DobrzeJuzBylo pisze:

Na oku mam:

YIT Nordic przyjemnie wyglądał, ale z oknami na północ to faktycznie może być przygnębiajace (chyba, że jest większa ekspozycja). Dodatkowo skandalem moim zdaniem jest brak zadaszenia balkonów i to nawet nie tylko na najwyższym piętrze. W naszym klimacie to robi niefunkcjonalny balkon. Skończy się tym, że gdy tylko gwarancja na elewacje minie to ludzie zaczną robić sobie rozmaite zadaszenia i markizy. Cały efekt w miarę estetycznej bryły przepadnie.

Przy czym ten obecnie wybudowany etap jest stosunkowo daleko od tramwaju.

Nie myślałeś od Dom Development, gdy jeszcze mieli ofertę? Tam za 950k to byłeś w stanie kupić nawet w 2025 70+ metrów (3/4 pokoje) z ekspozycją dwustronną. Mój kolega z klasy kupił za 890k mieszkanie 4-pokojowe, północ/południe w ostatnim etapie. I podobne transakcje możesz na deweloperuchu podejrzeć. Tylko tam stropy z kolei są takie, że słychać ludzi nawet z piętra niżej.

Co z Ozonem? Tam chyba jeszcze sporo do sprzedania. Plus Banacha 12 i Drago na pewno mają dużo w ofercie.

To jest dobry czas na grube targowanie, poza tym spodziewam się, że YIT jednak uruchomi 2. etap. Nie daj się forumowym naganiaczom i jak masz czas to i 10 ofert dawaj deweloperowi. NIe zgodzi się to idź do następnego. Nawis niesprzedanych, gotowych mieszkań nigdy nie był w historii Krakowa większy.

Z obecnych mieszkań tam na pewno z czystym sumieniem nie mogę niczego polecić. Sama okolica jest taka sobie przez brak usług, ale załóżmy, że to akceptujesz to chociaż zadbaj żeby mieć takie mieszkanie, jak chcesz a nie kompromisowe rozwiązanie. Planujesz wydać blisko bańkę. Szanuj siebie i swoje pieniądze. Czas jest po Twojej stronie teraz.

Z wtórnego nic nie wchodzi w grę?

Tak się prezentuję ten układ na Nordicu.
Obrazek

Oglądałem Ozon i miałem wrażenie, że o dużo gorszy standard wykończenia. Drago wyprzedany. Zerknę jeszcze na Banacha 12.

Lub ewentualnie może celować w bociana 5?

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 29 wrz 2026, 11:15

Nie ma dramatu, ale to musisz sam przemyśleć. Do znudzenia będę mówił, że to nie czas na kompromisy z samym sobą, kiedy jest taki wybór.

Na Bociana nigdy nie mieszkałem. Bolączki będą te same, jak na Górce Narodowej, bo skrzyżowanie z Siewną jest bardzo ruchliwe. Na plus natomiast, że to 2 przystanki bliżej do centrum. Blisko masz Lidla, do Biedronki jeden przystanek tramwajem. Przy czym Archicom to też standard bliższy Ozonowi, niż YIT. Nie wiem też, co dla Ciebie ma znaczenie. Przykładowo, ja rozważam tylko mieszkania na najwyższych kondygnacjach, bo stropy w nowym budownictwie to nieporozumienie.

I też mając wybór nie brałbym wszystkich okien na "dziedziniec", bo to taka studia i wystarczy, że ktoś się tam zacznie drzeć (przerabiane na Zauchy) i robi się nieprzyjemnie.

Macio123

Postautor: Macio123 » 29 wrz 2026, 11:22

DobrzeJuzBylo pisze:Nie ma dramatu, ale to musisz sam przemyśleć. Do znudzenia będę mówił, że to nie czas na kompromisy z samym sobą, kiedy jest taki wybór.

Na Bociana nigdy nie mieszkałem. Bolączki będą te same, jak na Górce Narodowej, bo skrzyżowanie z Siewną jest bardzo ruchliwe. Na plus natomiast, że to 2 przystanki bliżej do centrum. Blisko masz Lidla, do Biedronki jeden przystanek tramwajem. Przy czym Archicom to też standard bliższy Ozonowi, niż YIT. Nie wiem też, co dla Ciebie ma znaczenie. Przykładowo, ja rozważam tylko mieszkania na najwyższych kondygnacjach, bo stropy w nowym budownictwie to nieporozumienie.

I też mając wybór nie brałbym wszystkich okien na "dziedziniec", bo to taka studia i wystarczy, że ktoś się tam zacznie drzeć (przerabiane na Zauchy) i robi się nieprzyjemnie.

Wiesz, ja już w sumie byłem zdecydowany kupić te mieszkanie w YIT. Ale wstawiłem układ mieszkania na jedną z grup i właśnie sporo osób pisało, że będzie ciemno. Może też dlatego te mieszkanie im się jeszcze nie sprzedało.

Jest ono na 4 piętrze z 5 plus ma okna do podłogi więc może faktycznie nie będzie tak ciemno jak ludzie mówią.

Jak myślisz ile teraz takie mieszkanie może być wartę? Do tego dochodzi miejsce postojowe w garażu podziemnym ale niestety na platformie, bo wszystkie inne już poszły.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”