Ekspozycja mieszkania / czy warto wybrać mieszkanie z przewagą północnej wystawy okien

W tym dziale wpisów z poradami mogą dokonywać tylko specjaliści potwierdzeni przez administrację forum. Nie jest to miejsce na reklamy - tego rodzaju wpisy będą kasowane. Za to pytania mogą zadawać użytkownicy.
Macio123

Ekspozycja mieszkania / czy warto wybrać mieszkanie z przewagą północnej wystawy okien

Postautor: Macio123 » 28 wrz 2026, 19:24

Jestem na etapie kupna mieszkania. Znalazłem fajną inwestycję, tylko niestety jest już oddana i wszystkie lepsze układy mieszkań są sprzedane.

Zostało im jedno takie które mi pasuję tylko jest jedna duża wada. Posiada ekspozycję północno wschodnią. Boje się, że będzie ekstremalnie ciemno. Co myślicie? Mieszkał ktoś tak?

Sytuacje ratuję fakt, że jest na 4 piętrze (z 5) i ma okna do podłogi.

Obrazek

Nowy

Re: Ekspozycja mieszkania / czy warto wybrać mieszkanie z przewagą północnej wystawy okien

Postautor: Nowy » 29 wrz 2026, 20:24

Macio123 pisze:Posiada ekspozycję północno wschodnią. Boje się, że będzie ekstremalnie ciemno. Co myślicie? Mieszkał ktoś tak?

Faktycznie całkiem fajny układ ma to mieszkanie, może poza tym, że w kuchni nie ma jakoś bardzo dużo blatu roboczego, ale może tyle wystarczy.

Tylko z tą wystawą okien dosyć słabo faktycznie, rano będzie pewnie trochę słońca w mieszkaniu, w pomieszczeniu od wschodu, ale później, w pochmurny dzień, to moim zdaniem trzeba będzie świecić światło w dzień. Mam widok na ścianę bloku północną teraz, na początku moje zdziwienie budziło to, że mimo że budynek ma już sporo lat, to mnóstwo okien na tej ścianie nie ma żadnych rolet, firanek ani nic takiego. Ale to chyba dlatego, że to wszystko zabiera światło, którego tam i tak jest już niewiele.

Osobiście bym nie kupił, ale ja lubię jasne i słoneczne mieszkania, a przecież nie każdy musi takie lubić.

Okna do podłogi na pewno coś tam dadzą (im większa powierzchnia okien, tym powinno być lepiej.

Jest też plus, prawdopodobnie latem obejdziesz się bez klimatyzacji.

Macio123

Re: Ekspozycja mieszkania / czy warto wybrać mieszkanie z przewagą północnej wystawy okien

Postautor: Macio123 » 30 wrz 2026, 0:09

Nowy pisze:
Macio123 pisze:Posiada ekspozycję północno wschodnią. Boje się, że będzie ekstremalnie ciemno. Co myślicie? Mieszkał ktoś tak?

Faktycznie całkiem fajny układ ma to mieszkanie, może poza tym, że w kuchni nie ma jakoś bardzo dużo blatu roboczego, ale może tyle wystarczy.

Tylko z tą wystawą okien dosyć słabo faktycznie, rano będzie pewnie trochę słońca w mieszkaniu, w pomieszczeniu od wschodu, ale później, w pochmurny dzień, to moim zdaniem trzeba będzie świecić światło w dzień. Mam widok na ścianę bloku północną teraz, na początku moje zdziwienie budziło to, że mimo że budynek ma już sporo lat, to mnóstwo okien na tej ścianie nie ma żadnych rolet, firanek ani nic takiego. Ale to chyba dlatego, że to wszystko zabiera światło, którego tam i tak jest już niewiele.

Osobiście bym nie kupił, ale ja lubię jasne i słoneczne mieszkania, a przecież nie każdy musi takie lubić.

Okna do podłogi na pewno coś tam dadzą (im większa powierzchnia okien, tym powinno być lepiej.

Jest też plus, prawdopodobnie latem obejdziesz się bez klimatyzacji.

Tak wygladaja te okna, wiec male nie sa. Mieszkanie na 4 pietrze wiec moze nie bedzie tak zle. Tz slonce moze nie bedzie swiecic ale powinno byc w miare jasno. Jak myslisz?

Obrazek

Nowy

Postautor: Nowy » 30 wrz 2026, 13:42

Macio123 pisze:Tak wygladaja te okna, wiec male nie sa. Mieszkanie na 4 pietrze wiec moze nie bedzie tak zle. Tz slonce moze nie bedzie swiecic ale powinno byc w miare jasno. Jak myslisz?

To jeszcze ja bym sprawdził, co z tym terenem za oknem. Czy tam ma być zabudowa mieszkaniowa, jak wysoka, czy np. pozostanie teren zielony albo jest dopuszczona zabudowa jednorodzinna. Bo jeszcze może być tak, że część światła przysłonią kolejne budynki. Okno fajne, widać, że coś tam światła wpada do tego pomieszczenia.

Wróć do „Zakup mieszkania - dyskusje dotyczące odbiorów / wykończeń / wyboru mieszkania”